Vähän nukkuvat alle viisivuotiaat saattavat olla muita herkempiä lihomaan, yhdysvaltalaistutkimuksesta ilmenee. Tätä vanhempien lasten painoon unella on pienempi vaikutus.

Viimeksi päivitetty 14.9.2010

Univajeen arvellaan vaikuttavan hormoneihin, jotka säätelevät ruokahalua. Tutkimukseen osallistui runsaat 1 900 lasta ja nuorta, jotka olivat 0-13-vuotiaita viisivuotisen seurannan alkaessa. Tutkijat arvioivat lasten yöunia kahden päivän perusteella. Keskimäärin lapset nukkuivat noin kymmentuntisia yöunia.
Seurannan päättyessä noin kolmannes lapsista oli ylipainoisia. Verrattuna keskivertonukkujiin ja pitkäunisiin ylipainoa kertyi lähes kaksi kertaa todennäköisemmin pikkulapsille, jotka tutkimuksen alkaessa nukkuivat ikätovereihinsa nähden vähiten. Yli 5-vuotiailla unen ja ylipainon yhteys oli selvästi heikompi. Päiväunet eivät muuttaneet yhteyksiä kummassakaan ikäryhmässä.
Tutkimus ei paljasta mistä vähäisten unien ja lihavuuden yhteys johtuu, mutta aiemmin on mm. epäilty, että univaje vaikuttaa hormoneihin, jotka säätelevät ruokahalua. Lisäksi väsymys saattaa vähentää lasten liikkumista.
Analyysissä huomioitiin mm. vanhempien painoindeksi, sosioekonominen asema ja lasten television katselu, mutta niiden lisäksi moni muukin seikka voi selittää tuloksia. Yhdessä aikaisempien havaintojen kanssa tulokset silti viittaavat siihen, että monien lasten paino voisi pysyä kurissa yöunia pidentämällä.
Tutkimus julkaistiin Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine -lehdessä.
Copyright 2010 Uutispalvelu Duodecim
(Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine 2010;164:840-845)
http://archpedi.ama-assn.org/cgi/content/abstract/164/9/840
Lue lisää unesta ja nukkumisesta:
Mitä mieltä olet artikkelista?