Sulata uudenvuoden ennustukseen esimerkiksi sokeria, mehiläisvahaa tai steariinia – tai tee ennustus esimerkiksi pikkutavaroilla arpomalla. Lue ohjeet jutusta.

Viimeksi päivitetty 4.12.2023

Kaupoissa aiemmin hevosenkengän muotoon puristetut ”tinakengät” saattoivat sisältää jopa yli 90% lyijyä, joka on haitallinen myrkky sekä ihmisille että ympäristölle. Siksi lyijykenkien myyminen kiellettiin vuonna 2019.Lyijyn sijaan kauhassa kannattaa mieluummin sulattaa esimerkiksi sokeria, mehiläisvahaa tai steariinia.

(Nykyisin joistain kaupoista tinakenkiäkin muuten taas löytyy – tällä kertaa lyijyttömiä, ja siksi sallittuina, versioina.)

Näin valat sokeria

Sokerin kanssa toimitaan samoin kuin tinaa sulatettaessa. Sulatuskauhaan tai kattilan pohjalle annostellaan noin desilitra valkoista sokeria ja kauhaa kuumennetaan uuninlevyn päällä, kunnes sokeri on kokonaan sulanut.

Muista, että sula sokeriseos on hyvin kuumaa – se aiheuttaa helposti palovammoja jos sitä roiskahtaa iholle.

Sulanut sokerimassa kaadetaan nopealla liikkeellä kylmään vesisankoon tai lumeen. Jähmettynyt sokeri nostetaan vedestä nopeasti talouspaperin päälle kuivumaan, sillä sokeri liukenee nopeasti vedessä.

Sokerivalokset ovat varsin hauraita, joten niitä pitää käsitellä varoen. Sokerista ennustaminen kannattaa tehdä pian valamisen jälkeen, sillä vedessä lionnut sokerivalos menettää muotonsa nopeasti. Lumeen upotettu sokeri pitää muotonsa paremmin kuin vedessä jäähdytetty sokerivalos.

Mehiläisvaha on uusi hitti

Luontaistuotekaupoista, netistä ja jopa suurimmista marketeista saa uuden vuoden alla nykyisin mehiläisvahaa, joka sopii mainiosti käytettäväksi valantaan. Mehiläisvaha kuumenee jo varsin matalassa lämpötilassa (60C), joten sen sulattaminen kynttilän liekin päällä tai vaikkapa hellan levyllä onnistuu helposti. Älä anna mehiläisvahan kuumentua liikaa, sillä lähellä 100C lämpötilaa se saattaa leimahtaa liekkiin.

Sulanut mehiläisvaha kipataan vesisaaviin, jossa se ponnahtaa pinnalle kellumaan. Mehiläisvaha muodostaa laajan, munakasmaisen kuvion veden pinnalla – perinteistä möykkyä ei tästä saa aikaan. Mehiläisvahan voi myös kaataa pehmeään lumihankeen, jolloin se muodostaa kolmiulotteisen hahmon.

Kynttilänpätkät käyttöön – steariinin valaminen

Myös steariinia voi käyttää uudenvuoden ennustuksien tekemiseen. Esimerkiksi joulusta jääneet kynttilöiden nysät kelpaavat hyvin uudelleenvalettaviksi.

Pieni pätkä kynttilän steariinia riittää yhteen ennustukseen. Steariini kipataan jäähdytysastiaan heti, kun se on kokonaan sulanut.

Steariinivalokset onnistuvat parhaiten, kun steariinin kaataa lumeen, sillä veteen kaadettu steariini muodostaa litteän valoksen.

Steariinia sulattaessa pitää olla erityisen varovainen, sillä se saattaa leimahtaa liekkeihin kuumentuessaan liikaa.

Jos vahinko pääsee käymään, palava steariini sammutetaan tukahduttamalla esimerkiksi kattilankannella. Liekkeihin ei saa kaataa vettä, sillä se saa palavan steariinin räiskymään ympäriinsä.

Varjo kertoo tulevan

Varjokuvan tulkitseminen on perinteinen tapa tehdä ennustuksia tulevalle vuodelle.

Steariini- tai sokerivalos asetetaan seinän vierelle ja valokseen kohdistetaan esimerkiksi taskulampun valo siten, että se muodostaa varjon seinälle.

Valosta käännellään eri asentoihin, kunnes varjo muistuttaa jotakin tunnistettavaa esinettä tai asiaa, esimerkiksi autoa tai vuorta.

Vaihtoehtoja sulattamiselle

Uudenvuoden juhliminen ei edellytä kuumien aineiden kanssa touhuamista.

Ennustuksia voi yhtä hyvin tehdä esimerkiksi piilottamalla kuppien tai lautasten alle erilaisia pikkuesineitä tai kuvia. Kukin ennustaja kurkistaa vuorollaan lautasen alle ja löytää tulevan vuoden tapahtumia enteilevän esineen.

Esimerkiksi kolikot, avaimet, pikkuautot ja pääsiäismunayllätykset soveltuvat ennustuskäyttöön erinomaisesti.

Yksi ennustustapa on piirtää tai leikata lehdistä irti erilaisia kuvia ja laittaa kuvat kangaspussiin.

Jokainen saa vuorollaan nostaa pussista kuvan, joka kertoo tulevan vuoden tapahtumista.

Esimerkiksi vene voi kertoa tulevasta seikkailusta tai ulkomaanmatkasta ja supersankarin kuva rohkeudesta ja uusien taitojen oppimisesta. Usein lapsilta itseltään syntyy varsin oivaltavia tulkintoja varjokuvien merkityksistä.

Myös muovailuvahalla voi tehdä ennustuksia. Jokainen ottaa palasen muovailuvahaa ja rutistelee sitä kädessään.

Rutistettua vahakönttiä tarkastellaan yhdessä ja kehitellään siitä ennustuksia. Saman voi tehdä myös savella tai millä tahansa muulla muovautuvalla aineella.

Ulkona lumikiteet ja -möykyt sekä jääpuikot ja muut lumen muodot voivat innostaa ennustuksiin nekin.

Lue myös: Tulevan vuoden ennuste

Tulkintavinkkejä lasten ennustuksiin

Vene, auto, juna ja muut matkantekovälineet: tuleva matka. Matka voi olla matka isovanhemmille tai ulkomaille.

Röpelöinen pinta tai kolikon muotoiset palaset: Onnea ja vaurautta.

Kala: Kalaonnea tai uintireissua.

Sydän: Uusia ystäviä ja rakkautta.

Eläinhahmo: Esimerkiksi kissa voi merkitä rauhallista ja leppoisaa kotona oleskelua tai salaisuuden kuulemista. Koira taas merkitsee uskollista ystävää.

Jalka: Touhukas ja kiireinen vuosi.

Vuori: Itsensä voittamista, viisautta ja uskollisia ystäviä.

Tähti: Menestystä omissa tavoitteissaan.

Perhonen: Onnea ja hyvää mieltä.

Sateenvarjo: Hankaluuksilta välttymistä.

Haitallinen lyijy

Tina höyrystyy kuumennettaessa ja samalla lyijyä vapautuu hengitysilmaan.

”Lyijyn negatiivisia vaikutuksia on tutkittu paljon. Tiedetään, että lyijy aiheuttaa erityisesti lapsille neurologisia haittoja. Ympäristöön joutuessaan lyijy taas on haitallista monille eliöille”, Tukesin kemikaalituotevalvontayksikön johtaja Esa Nikunen sanoo.

Lyijyn haitallisuus pitää ottaa huomioon vanhojen, myös käytettyjen, tinojen hävittämisessä.

”Vanhat uudenvuodentinat pitää toimittaa kunnan erilliskeräykseen, sillä ne luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi. Ne eivät sovellu myöskään jätteenpolttoon lyijyn höyrystymisen vuoksi”, Nikunen muistuttaa.

Jos siis kaappien kätköistä vielä löytyy vanhoja tinakenkiä ja aiemmin valettuja möykkyjä, ne on syytä kiikuttaa kipin kapin kunnan niille osoittamaan paikkaan.

Lue lisää uudestavuodesta:

Vanhemman uudenvuodenlupaukset

Mitä mieltä olet artikkelista?