Haluaisitko tulla entistä paremmaksi vanhemmaksi vuonna 2024? Innoitusta vanhemmuustaitojesi kehittämiseen löydät näistä kymmenestä ehdotuksesta vanhemman uudenvuodenlupauksiksi.

Viimeksi päivitetty 4.12.2023

1. Kuuntelen sydäntäni

Lapset vaistoavat, ovatko aikuiset vilpittömiä teoissaan ja puheissaan vai eivät. Sitä paitsi ihmisen kannattaa muutenkin kuunnella tunteitaan, sillä ne ohjaavat yleensä oikeaan suuntaan. Vilpitön vanhempi viestii rehellisesti ja opettaa sitä samaa myös lapsilleen.2. Annan lapsille jakamatonta aikaani

Lapset haluavat ja tarvitsevat aikaamme. He myös huomaavat helposti, milloin huomiomme ja ajatuksemme ovat muualla. Omista hetki joka päivä pelkästään lapsillesi: älä anna puhelimen, somen ja tekemättömien kotitöiden varastaa ajatuksiasi muualle.

3. Arvostan lapseni vahvuuksia ja tuen häntä hänen haasteissaan

Jokaisella lapsella on oma ainutlaatuinen arvonsa ja omat yksilölliset ominaisuutensa. Jokaisella lapsella on myös omat heikkoutensa ja haasteensa. Vanhemman tehtävä on rohkaista lasta ylittämään itsensä ja samalla huolehtia, että lapsi voi tehdä niin turvallisten ja hyväksyttävien rajojen puitteissa.

4. Kunnioitan lasteni eroavaisuuksia ja kohtelen heistä jokaista omana persoonanaan

Sisarukset eivät suinkaan ole keskenään samanlaisia. Huomaa jokainen lapsesi omana ainutlaatuisena yksilönään.

5. Asetan lapsilleni johdonmukaiset, turvalliset rajat

Lapset rohkaistuvat kokeilemaan rajojaan, kun heistä tuntuu, että he voivat tehdä niin nolaamatta tai satuttamatta itseään. Opeta lapselle itsekontrollia lempeästi, lapsen omaa tahtoa nujertamatta.

6. Tunnistan omat rajani

Jokainen uupuu joskus eikä jaksa tai pysty toimimaan järkevästi tai reagoimaan eri tilanteissa johdonmukaisesti tai riittävän nopeasti. Pidä huolta itsestäsi ja omasta jaksamisestasi: se koituu myös lastesi parhaaksi.

7. Pidän yhteyttä ystäviini ja tuttaviini

Vanhemmuus on iso osa aikuisen elämää, mutta elämään kuuluu muutakin. Tapaamiset ystävien kanssa ja omat harrastukset auttavat lataamaan akkuja. Vanhemman esimerkkiä seuraamalla lapsi oppii, että myös kodin ja perheen ulkopuolisilla sosiaalisilla suhteilla on arvoa ja merkitystä.

8. En epäröi pyytää apua

Itsenäisyyttä ja omillaan selviämistä korostavassa yhteiskunnassa on tärkeää muistuttaa itseään aika ajoin siitä, että kaikesta ei todellakaan tarvitse selvitä yksin.

9. Opin virheistä ja pettymyksistä

Sekä vanhemmat että lapset oppivat enemmän virheistään kuin onnistumisistaan. Älä pelkää omia äläkä lastesi virheitä ja muista, että ihmisen arvoa tehdyt virheet eivät laske.

10. Kerron, että rakastan

Anna välittämisen ja rakastamisen näkyä teoissasi ja kuulua puheessasi. Rakastetusta lapsesta kasvaa luottavainen ja rakastava aikuinen.

Inspiraation lähde: TBO.com: Ten parenting resolutions for the new year

Lue lisää vanhemmuudesta:

Mitä mieltä olet artikkelista?