Raskaudenaikainen äidinmaidon lypsäminen edistää imetyksen onnistumista

Rintamaidon lypsämisellä loppuraskaudessa on useita hyötyjä imetyksen onnistumisen kannalta. Se helpottaa maidontuotannon käynnistymistä, vähentää imetysongelmia ja ennen kaikkea lisää äitien imetysluottamusta.

Imetys ja alkoholi: voiko imettävä äiti juoda?

Vähäinen alkoholinkäyttö ei juurikaan nosta rintamaidon alkoholipitoisuutta eikä vaikuta haitallisesti lapsen kehitykseen. Imetyksen vuoksi kohtuukäyttöä ei siis tarvitse lopettaa. Sen sijaan kenenkään ei pidä hoitaa lasta päihtyneenä.

Osittaisimetys: näin teet sen viisaasti

Onko osittaisimetyksestä hyötyä? Kumpi ensin, imetys vai lisämaito? Alkaako vauva hylkiä rintaa tuttipulloon tottuessaan? Imetysohjaaja kertoo.

Saako vauva riittävästi maitoa? Nämä merkit kertovat

Rintamaidon riittävyys saattaa huolettaa tuoretta äitiä. Imetyksen turvamerkkejä tarkkailemalla tiedät, saako vauvasi riittävästi ravintoa.

Enemmän maitoa vauvalle – näin lisäät rintamaidon määrää

Imetyksen tehostamisessa ja maitomäärän kasvattamisessa tärkeintä ovat tiheät imetykset ja ihokontakti. Maitomäärää voi kasvattaa vielä viikkoja synnytyksen jälkeenkin.

Kohti täysimetystä – miten purkaa lisämaito turvallisesti?

Moni vauva saa lisämaitoa jo synnytyssairaalassa. Jos pyrkimyksenä on täysimetys, lisämaidon määrää kannattaa vähentää asteittain. Vähentäminen sujuu yleensä sitä helpommin, mitä pienemmästä vauvasta on kyse.

Joka viides vastasyntynyt suomalaisvauva saa lisämaitoa jo synnytyssairaalassa

Noin 28–45 % vauvoista saa arvioiden mukaan lisämaitoa. Tavallisimmat syyt lisämaidon antamiseen ovat rintamaidon riittämättömyys, vastasyntyneen ennenaikaisuus, liiallinen painonlasku, keltaisuus tai matala verensokeri.

Vauvan nukahtaminen rinnalle: haitallista vai suositeltavaa?

Vauva nukahtaa rinnalle
Vauvan nukahtaminen äitinsä rinnalle on luonnollista ja usein väistämätöntä. Jos tapa tuntuu äidistä toimivalta, siitä ei ole syytä pyrkiä eroon. Muitakin nukahtamistapoja on kuitenkin hyvä opetella – varsinkin, jos pelkästään rinnalle nukahtaminen alkaa muodostua rasitteeksi.

Valkoiset peitteet vauvan suussa – kyseessä voi olla sammas

Suun hiivasienitulehdus eli sammas on pikkuvauvojen vaaraton mutta ikävä vaiva. Se voi aiheuttaa vauvalle kipua ja syömisongelmia. Onneksi sammas on helppo hoitaa, ja yleensä siitä pääsee eroon kotikonstein.

Tiesitkö tämän äidinmaidosta? Viisi kiinnostavaa faktaa!

Rintamaito on hämmästyttävää tavaraa – ja juuri täydellistä ravintoa juuri ihmisvauvalle!