Liian paljon maitoa? Huono maidoneritys? Rintapumppu tuo apua imetyksen ongelmiin.

Viimeksi päivitetty 7.10.2009

Pumpun käyttöönotolle on useita syitä. Tyypillisin käyttötarkoitus on pakkautuneiden rintojen tyhjennys. Äiti voi poistaa pumpulla ylimääräistä maitoa.Rintapumppu auttaa myös niissä tapauksissa, joissa imetys ei ota sujuakseen. Pumpulla voidaan stimuloida huonosti alkanutta maidoneritystä ja päästä parempaan imetystulokseen.

Yksi käyttötarkoitus pumpulle on maidontuotannon ylläpitäminen. Jos vauva ei pysty esimerkiksi ennenaikaisuuden takia vielä imemään, maidontuotantoa voi ylläpitää pumppaamalla.

Pumpattu maito käyttöön

Pumpatun äidinmaidon voi säilöä pakastimeen tai jääkaappiin ja juottaa vauvalle silloin, kun äiti ei itse pääse imettämään. Näin äiti pääsee välillä harrastuksiensa pariin ja vauva saa äidinmaitonsa.

Sairaana imettäminen voidaan myös hoitaa pumpun avulla. Jos äiti joutuu sairaalaan, eikä voi ottaa vauvaa rinnalle, rintapumppu on yksi ratkaisu ongelmaan.

Säilyvyys

Maito säilyy parhaiten pakastettuna. Riippuen pakastimen lämpötilasta maito säilyy 3–6 kuukautta. Jääkaapissa alle viiden asteen lämmössä äidinmaito säilyy korkeintaan kahdeksan päivää. Säilyvyys edellyttää, että maito on suljettu tiiviisti kannelliseen astiaan.

Hintahaarukka

Käsikäyttöisien pumppujen hinnat vaihtelevat 30–60 euroon. Sähkömoottorilla varustettu pumppu saattaa maksaa jopa kaksisataa euroa. Kallista sähköpumppua ei kuitenkaan tarvitse ostaa. Helsingissä sähköpumppuja voi vuokrata hintaan 1,20 euroa per vuorokausi. Vuokraajan tosin täytyy lunastaa pumppuun sopivat pullot 25 eurolla.

Kallis pumppu voi joissain tapauksissa maksaa itsensä takaisin. Runsasmaitoinen äiti voi tienata selvää rahaa myymällä maitonsa sairaalaan. Äidinmaitokeskukset ostavat maitoa litrataksan mukaan.

Vuokraa pumppu tästä

Mitä mieltä olet artikkelista?