Kaikki tietävät, että äitikarhu kannattaa kiertää kaukaa. Uuden tutkimuksen mukaan myös imettävä ihmisäiti saattaa olla vaarallinen otus.

Imettävien nisäkkäiden aggressiivisuutta on tutkittu paljon. Esimerkiksi rottien, hamstereiden, leijonien ja lampaiden on havaittu osoittavan poikkeuksellista aggressiivisuutta imetysaikana.


 


Eläimet osoittavat aggressiviisutta myös raskausaikana. Aikaisemmat tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että aggressivisuus on suurinta juuri imetysaikana.

Totta myös ihmisillä

UCLA-yliopistossa vieraillut psykologian tutkija Jennifer Hahn-Holbrook päätti selvittää, pitävätkö eläintutkimuksissa havaitut tulokset paikkaansa myös ihmisillä. Tutkijan mukaan ihmisäitien imetysaggressioita ei ole koskaan aikaisemmin havainnoitu.

Lue myös: Kuuluuko tissi vauvan vai miehen suuhun?

Töykeän tyypin rankaisemista

Tutkimus jakoi äidit kolmeen ryhmään. Aineistoon kuuluu 18 imettävää äitiä, 17 pullomaitoäitiä ja 20 lapsetonta naista.

Jokaisen naisen piti pelata tietokonepeliä haastateltavaksi naamioitunutta tutkimusavustajaa vastaan. Avustaja käyttäytyi ylitsevuotavan töykeästi haastateltavaa kohtaan.

Pelin voittajalla oli mahdollisuus töräyttää aggressiivinen ärsytysääni häviäjälle. Haastateltavat saivat itse määritellä äänen voimakkuuden ja pituuden.

Imettäjät kostavat pahiten

Tutkimuksessa selvisi, että imettävät äidit antoivat hävinneelle töykeilijälle kaksi kertaa kovempia töräyksiä kuin muut naiset.

Imettäjien töräys oli myös kaksinkertainen pituudeltaan verrattuna niihin äiteihin, jotka ruokkivat lastaan pullolla.

Lapsettomat äidit antoivat puolestaan yhtä pitkiä töräyksiä kuin imettävät äidit, mutta voimakkuudeltaan äänet olivat puolet hiljaisempia.

Tulokset eivät olleet riippuvaisia siitä, koska äiti oli viimeksi imettänyt.

Imettäjät eivät stressaa

Tutkimuksessa seurattiin myös testiä tehneiden naisten verenpaineita.

Ilmeni, että imettävien äitien yläpaine oli 10 pistettä alhaisempi kuin pulloruokkivilla äideillä. Lapsettomat naiset hermoilivat eniten. Heidän yläpaineensa oli jopa 12 pistettä korkeampi kuin imettävillä äideillä.

Pokkaa jälkikasvun puolustamiseen

Alhainen verenpaine ärsyttävässä tilanteessa ei kuitenkaan tehnyt imettävistä äideistä rauhallisia. Asia on juuri päinvastoin, alhainen verenpaine auttoi heitä toimimaan aggressiivisesti.

”Alhainen verenpaine saattaa suojata äitiä stressiltä sekä antaa vaarallisissa tilanteissa äidille enemmän rohkeutta toimia lapsensa puolesta”, tutkimusjohtaja Hahn-Holbrook kiteyttää.

Lähde: Science Daily

Lue myös: Äkäpusseille poikia

Lue myös: Kun pinna palaa

Mitä mieltä olet artikkelista?