Ihmisäiti on myös emo, joka puolustaa jälkeläistään raivoisasti – vaikka sitten käsimerkein auton takaikkunasta. Imetysaggressio voi saada äitien hermot pintaan tilanteissa, joita nainen normaalisti ei noteeraisi lainkaan. Kuulostaako tutulta?

Viimeksi päivitetty 6.9.2016

Jutussa Imettäjät ovat villipetoja kerrotaan, että eläimillä emojen aggressiivisuus on suurinta imetysaikana ja samoja tuloksia on saatu myös ihmisäideistä. Myös Vau.fi:n foorumilla äidit tunnistavat ilmiön: Moni ennen ei niin mitään tunteita herättänyt asia voi saada imettäjän raivon partaalle.”Olisin voinut puraista hänen päänsä irti”

”Mulla kiroilu saa imetysaggren valloilleen. Siis kuka tahansa kiroilee vauvan ja mun lähellä, niin tekisi mieli huutaa sille tyypille. En tykkää kiroilusta, mutta ei se ennen tuollaista reaktiota ole aikaan saanut”, nimimerkillä pikku muru kirjoittava äiti kertoo.

Hellis ei ollut ennen kuullut imetysaggressiosta, mutta ilmiö kuulostaa hänestäkin tutulta.

”Nyt kun mietin, niin kyllä… Kerran kaverin äiti tuli kesken imetyksen täysin varoittamatta korjaamaan vauvan asentoa samalla selittäen jotain soopaa, miten hänen asennonkorjaus jotenkin luo syvemmän yhteyden minun ja lapsen välille (täh?)”, Hellis kertoo.

”Sillä hetkellä koin niin suurta raivoa, että olisin voinut puraista hänen päänsä irti! Toki tuo nyt muutenkin oli hermoille käyvä tilanne, mutta en minä normaalisti mistään ärsyynny noin välittömästi ja paljon. Jos hän olisi vielä sanankin sanonut, niin olisin varmasti ruvennut karjumaan…”

”Ärsytyskynnys oli imettäessä todella matala, jollei jopa olematon”

”Ärsyyntymistä ja kärsimättömyyttä havaittavissa täälläkin”, Jannina toteaa.

Luonto ja hormonit saavat kyllä ihania asioita aikaiseksi! Liikuttavaa, miten emo haluaa suojella jälkeläisiään niiden ollessa vielä kaikkein pienimpiä. Ja siis joo, melko tuttua kauraa myös omalla kohdallani. – Chippy

”Nyt kun sekä imetän että olen raskaana samaan aikaan, tuntuu tuo korostuvat potenssiin kymmenen. Onneksi mieheni ei ikinä hermostu (miten joku kykenee sellaiseen?) ja on estänyt minua esim. esittämästä käsimerkkejä takapuskurissa roikkuneelle bussikuskille ja yleensäkin raivoamasta tötöileville kanssaihmisille.”

Törttöilevien ihmisten lisäksi tupakointi saa Janninan raivon partaalle.

”Julkisilla paikoilla, kuten parkkihalleissa ja pysäkeillä tupakoivat saa kyllä veren kiehumaan. Mikä oikeus myrkyttää muita ihmisiä?”

”Kyllä on havaittu!” ilmoittaa kuukiurustakesään. ”Kaikki etenkin vauvaa häiritsevät asiat kirotaan hiiteen! Esim. mopopojat pärisyttelyineen on kaikista pahimpia, herättävät vauvan päiväunilta. Myös muu perhe saa sähähtelyä osakseen jos häiritsevät vauvaa”, hän kertoo.

”Saa pistää kaiken diplomaattisuuden peliin, ettei kovin pahasti komenna”

”Kyllä, täälläkin emo suojelee poikastaan, tai parhaansa ainakin yrittää”, myös Salme kertoo.

Imetysaggressio voi tuoda omat haasteensa perhe-elämään. Toisinaan äitien on pakko purra hammasta ja yrittää pysyä rauhallisena perhesuhteiden takia.

”Perin harmillista on toisinaan, kun isosisko menee vauvan viereen olemaan superriemukas ja vauva säikähtää ja herää. Saa pistää kaiken diplomaattisuuden peliin, ettei kovin pahasti komenna, kun eihän sisko pahaa tarkoita, on vaan kovin innokas”, Salme harmittelee.

”Joo, ärsyttää jo sekin, kun sängyssä imettäessä mies haluaa halia tai tulee silittelemään. Tekisi mieli karjaista, että mene kauemmas, mut oon saanut pidettyä toistaiseksi suuni kiinni, ettei tuu turhaan paha mieli”, Lyydia kirjoittaa.

Kuulostaako tutulta? Oletko sinä havainnut imetysaggressiota? Keskustele aiheesta: Muilla imetysaggressiivisuutta havaittavissa?

Lue myös: D-MER on ilmiö, josta saattaa kärsiä yllättävän moni imettäjä – keinoja olon helpottamiseksi onneksi löytyy

Mitä mieltä olet artikkelista?