Äitiys on lapsen kanssa olemista. Sitä ei voi typistää pelkäksi imettämiseksi. Silti imetys on asia, joka rinnastetaan hyvään äitiyteen. Käytäntö aiheuttaa paljon mielipahaa äideille, jotka eivät pysty imettämään.

Viimeksi päivitetty 5.8.2011

Vauva-foorumilla nimimerkki närkästynyt äiti kirjoittaa:”Huvittaa kun palstalla meuhkataan, ettei perheessä kosketa eineksiin, mutta sitten vauvaan tuutataan einesmaitoa. Äidinmaidonkorvike on einesruokaa”, nimimerkki kirjoittaa.

Sama nimimerkki jatkaa:

”Liian moni luovuttaa ja luulee että maito loppu. Aitoa äidinmaitoa ei arvosteta tarpeeksi”, hän hehkuttaa.

Imetyskeskusteluun liittyy usein epämiellyttävä piirre. Pulloruokintaa käytetään välineenä nostaa oma äitinä oleminen toisten yläpuolelle. Ei siis ihme, että monet korvikkeella lapsensa ruokkineet äidit tuntevat voimakasta syyllisyyttä.

Lue myös: Kätilöliitto: Suomalaisäidit imettävät liian vähän

Miksi ei? 

”Mulle tehtiin leikkaus ja vauva vietiin lastenosastolle. Vauva tuli neljän päivän ikäisenä ensimmäisen kerran tissille. Maitoa ei tullut kunnolla, eikä tyttö osannut imeä, kun oli tottunut pulloon. Loppuen lopuksi verenpainelääkitys esti imetyksen kokonaan”, muuan äiti kirjoittaa Suomi24-foorumilla. 

Vaikka taustalla ei olisi leikkausta saattaa imetyksen aiheuttama kipu olla äidille liikaa. 

”Mä yritin imettää ekaa lasta nännit verillä. Lopetin kahden kuukauden iässä sen yrittämisen, enkä kertonut neuvolassa, niin säästy niitten valittamiselta. Tokan lapsen kohdalla mulla oli jo synnytyssalissa tuttipullot ja tuttelit mukana”, toinen keskustelija kertoo samassa ketjussa. 

Joskus maitoa ei synny riittävästi. Esimerkiksi stressi voi vähentää maidontuotantoa. 

”Imetin pikkukakkosta 2 viikkoa, jonka jälkeen maitoa ei tullut vauvan tarpeisiin nähden tarpeeksi. Otin esiin tuttelit ja nyt melkein yksinomaan syö korvikkeita”, nimimerkki kertoo Meidän Perhe -foorumilla.

Lue myös: Rintamaidolla kolesterolia vastaan

Syyllisyys

”En pystynyt itse imettämään, vaikka olisin kovasti halunnut. Imettämättömyys tuntuu pahalta äideistä, jotka eivät siihen pysty. Vielä pahemmalta tuntuu, kun asiasta syyllistetään”, nimimerkki kirjoittaa Vauva-foorumilla.

Suomessa puhutaan niin paljon imetyksen eduista, että kaikki vanhemmat ovat varmasti tietoisia äidinmaidon eduista. Ei ihme, että syyllistyneet äidit puolustautuvat.

”Olen aivan yhtä hyvä äiti korvikkeesta huolimatta. Lapseni on täysin terve ja ihana vaikka kasvoikin alun korvikkeella”, nimimerkki huomauttaa Meidän Perhe -foorumilla.

Toinen äiti mukailee samassa ketjussa:

”Tärkeintä kait on kuulkaa se, että lapsi ei ole nälissään!”

Mitä mieltä olet artikkelista?