Tuoreen katsaustutkimuksen mukaan rintaruokinta voi auttaa kolesteroliongelmien välttämisessä.

Viimeksi päivitetty 20.8.2008

Imetys saattaa ehkäistä kolesteroliongelmia

Äidinmaidossa on enemmän kolesterolia kuin korvikkeessa, mikä saattaa tehostaa vauvan kolesteroliaineenvaihduntaa.Tähän viittaavat tulokset, joiden perusteella rintaruokittujen kolesterolipitoisuudet ovat aikuisena pienemmät kuin pulloruokittujen.
Pelkkää rintamaitoa vauvana saaneiden kolesterolipitoisuudet olivat keskimäärin 0,15 mmol/l pienemmät kuin äidinmaidonkorviketta saaneiden.
Saattaa vähentää sydätauteja, mutta ruokavalion teho suurempi
Ero ei ole kovin suuri, mutta tutkijat laskevat, että se voi vähentää sydäntauteja. Vaikutus ei silti ole kummoinen verrattuna ruokavalion tai lääkkeiden tehoon.
Äidinmaidossa on enemmän kolesterolia kuin korvikkeissa, ja tutkijat arvelevatkin, että kolesterolin saaminen vauvana voi tehostaa kolesteroliaineenvaihduntaa.
Toisin kuin korvikkeissa, äidinmaidossa on myös hormoneja ja muita vauvaa hyödyttäviä aineita. Myös ne saattavat selittää tutkimuksessa havaitut suotuisat vaikutukset, vaikka tämän aineiston perusteella varmuutta ei olekaan.
Katsauksessa tarkasteltiin 17 tutkimuksen tuloksia. Seitsemässä tutkimuksessa tutkittiin lapsia, jotka olivat saaneet pelkkää äidinmaitoa vauvana. Tulokset julkaisi American Journal of Clinical Nutrition -lehti.
Copyright 2008 Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2008;88:305-314)
http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/88/2/305
Lue lisää imetyksestä ja lapsen ravinnosta:
Mitä mieltä olet artikkelista?