Brittiäiti Veronica Robinson imetti tytärtään Elizaa lähes 8-vuotiaaksi asti.”Minusta siinä ei ole mitään outoa, ei minulle eikä perheellemme. Se on meidän juttu”, hän sanoo taannoisessa brittidokumentissa. Minkä ikäistä lasta sinä imettäisit?

Viimeksi päivitetty 24.4.2012

Brittiläisen Channel 4 –televisiokanavan  Extraordinary Breastfeeding –dokumentissa kahden tytön äiti Veronica Robinson kertoo, että hän imettää edelleen pian 8 vuotta täyttävää tytärtään.Tytär: ”Rintamaito on parempaa kuin mikään muu”

Robinsoneilla on kaksi tytärtä, Bethany ja Eliza. Veronica imetti myös esikoistaan Bethanya pitkään: Vuonna 2006 kuvatusta dokumentista selviää, että Bethanya rintaruokittiin 5-vuotiaaksi saakka.

Bethanylla on omista imetysvuosistaan vain hyvää sanottavaa.

”[Rintamaito] on parempaa kuin mikään muu, jopa parempaa kuin mango. Joisin mieluummin rintamaitoa kuin söisin miljoona melonia”, dokumentin tekohetkellä 10-vuotias Bethany muotoilee.

Äiti saa imettää miljoonavuotiaaksi

Veronica kertoo dokumentissa, että hänen mielestään lasten tulee itse saada päättää, milloin he haluavat lopettaa.

”Elizalle on tärkeää, että hän tietää pääsevänsä edelleen rinnalle aina niin halutessaan. Että yksi hänen elämänsä tärkeimmistä ja lohduttavimmista asioista on edelleen tarjolla hänelle”, Veronica sanoo.

Entäpä tyttöjen itsensä näkemys – milloin heidän mielestään imetyksen voisi lopettaa?

”Ei koskaan”, tytöt vastaavat yhdestä suusta, ja esikoinen lisää vielä, että äiti voisi ihan hyvin jatkaa miljoonavuotiaaksi saakka.

Alastomuutta pelätään

Tytöille äidin rinnat ovat niin tärkeät, että Veronican on täytynyt sopia tyttöjen kanssa tiukat säännöt, jotta äiti saa pukeutua rauhassa.

”He eivät pidä siitä, että pidän rintaliivejä. Heidän mielestään rintojeni täytyisi saada olla vapaina”, Veronica hymyilee.

Pitkään jatkuvaa imetystä kritisoidaan jyrkinkin sanakääntein, mutta Veronicaa se ei hetkeuta.

”Ihmiset pelkäävät rintoja, he pelkäävät seksuaalisuutta. He pelkäävät alastomuutta, paitsi silloin kun kyseessä on vähäpukeinen 20-vuotias”, hän toteaa.

Maistiaisia aviomiehellekin

Veronican aviomies Paul ei hänkään ole aikoinaan jäänyt vaille omaa osuuttaan. Veronica kertoo, että miehen käyminen rinnoilla pienellä välipalalla ei ole lainkaan tavatonta perheissä, joissa imetetään.

”On yritettävä pitää kaikki tyytyväisinä”, Veronica sanoo nauraen.

Dokumentin edetessä käy ilmi, että Elizan imettämiselle saattaa pian tulla loppu: tyttö oli alkanut menettää kykynsä imeä rintaa tavalla, jolla vauvat imevät luonnostaan. Veronica-äiti toteaa, että tämä on luonnon tapa kertoa, että kasvavan tytön imetykselle ei enää pian ole tarvetta.

”En halua kasvaa isoksi!”

Äiti vaikuttaa kameran edessä asian suhteen tyyneltä, mutta Eliza kiukuttelee. ”En halua kasvaa isoksi”, hän huutaa äidilleen.

Kolme kuukautta myöhemmin imetys on Elizallekin enää mukava muisto – eikä isoksi kasvaminen näytä tuntuvan niin kauhealta ajatukselta: dokumentin viimeisissä kuvissa äidin rintaliivejä sovitellaan jo.

Mitä mieltä olet artikkelista?