Äidinmaito on vastasyntyneelle äärimmäisen tärkeää, tiedottaa UNICEF. Jos ensimmäinen imetyskerta tapahtuu yli tunnin päästä synnytyksestä, vauvan kuolemanriski kasvaa huomattavasti.

Viimeksi päivitetty 17.8.2016


 


Rintamaito on vauvan ensimmäinen rokotus.

Jos ensimmäistä imetyskertaa siirtää 2–23 tunnin päähän vauvan syntymästä, vauvan kuolinriski ensimmäisenä elinkuukautena nousee 40 prosenttia. Jos taas ensimmäinen imetyskerta tapahtuu yli vuorokauden päästä, riski kasvaa 80 prosenttia.

”Rintamaito on vauvan ensimmäinen rokotus. Se on ensimmäinen ja paras lääke sairauksia vastaan”, UNICEFin ravintoasiantuntija France Bégin kertoo tiedotteessa.

Ensimmäisen imetyskerran pitkittäminen yli tunnilla vähentää äidinmaidon tuotantoa ja vaikeuttaa näin täysimetyksen onnistumista.

Imetys aloitetaan maailmanlaajuisesti liian myöhään

Vain puolet maailman vauvoista pääsee ensimmäisen tuntinsa aikana äitinsä rinnalle. Bégin pitää ongelmaa suurena, sillä hänen mukaansa täysimetys pelastaisi 800 000 vauvan hengen vuodessa.

UNICEF on tehnyt mielenkiintoisen havainnon. Lähi-idässä, Pohjois-Afrikassa ja Etelä-Aasiassa äidit, jotka synnyttävät lääkärin ja kätilön läsnä ollessa, imettävät harvemmin kuin naiset, jotka synnyttävät ilman lääketieteellistä apua.

Sertifikoitua imetysohjausta saa aluekohtaisesti Suomessa

Maailmanterveysjärjestön ja UNICEF kriteeristön mukaista imetystukea ei saa kaikista Suomen sairaaloista. THL:n mukaan virallisen vauvamyönteisyyssertifikaatin on Suomessa suorittanut seuraavat sairaalat:

  • Lohjan sairaala, 2015
  • Hyvinkään sairaala, 2015
  • Vaasan keskussairaala, 2013
  • Kätilöopiston sairaala, 2010 ja 2015

 

”Imetysrokotuksella” on merkitystä myös Suomessa

Usein ajatellaan, että imetyksen suojavaikutuksia tarvitaan vain köyhissä maissa. Myös Suomen lääketieteellisissä oloissa imetyksen suojavaikutus on tärkeää. Imetyksellä tiedetään olevan esimerkiksi seuraavat hyötyvaikutukset:

  • Vähentää vauva-ajan infektioita
  • Tukee suoliston mikrobiston monipuolista kehitystä
  • Tukee vauvan motorista kehitystä
  • Vähentää äidin rintasyöpäriskiä
  • Lisää tärkeää ihokontaktia äidin ja vauvan välillä

Imetyksen onnistumisessa sairaaloiden rooli on keskeinen. Ammattitaitoisen ohmauksen tiedetän lisäävän imetyksen onnistumista. Toisissa sairaaloissa annetaan myös vauvoille liian helposti lisämaitoa. Lisämaidon puolestaan tiedetään vaikeuttavan täysimetyksen onnistumista.

Kuinka imettäminen sujui? Osallistu gallupiin: Kauanko imetys kesti?

Mitä mieltä olet artikkelista?