Imettäminen voi tuoreen tutkimuksen perusteella pienentää kätkytkuoleman vaaraa. Parhaan suojan saa täysimetyksestä, tutkijat kirjoittavat Pediatrics-lehdessä.

Viimeksi päivitetty 6.7.2011

Tulokset perustuvat meta-analyysiin, johon kelpuutettiin kahdeksantoista laatukriteerit täyttävää tutkimusta kaikkiaan lähes kolmestasadasta vuosina 1966-2009 tehdystä tutkimuksesta.


 

 


Vähäinenkin imettäminen liittyi noin puolet pienempään kätkytkuoleman vaaraan, kun vertailukohtana olivat vauvat, joita ei imetetty lainkaan. Yli kaksi kuukautta imettyjen kätkytkuolema oli lähes 60 prosenttia pienempi ja täysimetyksellä olleiden 70 prosenttia pienempi.

Tulokset eivät osoita miksi imettäminen pienentää kätkytkuoleman vaaraa, mutta suoja saattaa johtua useastakin seikasta. Rintaruokitut mm. heräävät 2-3 kuukauden iässä herkemmin kuin pulloruokitut, mikä saattaa suojata kätkytkuolemalta. Rintaruokinnalla on myös suotuisia vaikutuksia immuunijärjestelmään.

Vallitsevan teorian mukaan kätkytkuolemaan tarvitaan piilevä alttius, tietty ikä ja laukaiseva ulkoinen tekijä. Paras keino pienentää riskiä on nukuttaa vauva selälleen alustalle, joka ei ole upottavan pehmeä. Myös tutti, puhdas ilma ja riittävä ilmanvaihto saattavat vähentää riskiä, tutkimuksista tiedetään.

 Suomessa sattuu vuosittain noin parikymmentä kätkytkuolemaa.

 

Copyright 2011 Uutispalvelu Duodecim
(Pediatrics 2011;128:103-110)
http://pediatrics.aappublications.org/content/128/1/103.abstract

 

Lue lisää imettämisestä:

Mitä mieltä olet artikkelista?