Rintatulehdus on varsin yleinen vaiva imettävillä äideillä. Oireena on voimakas kipu tarkkarajaisella alueella, punotus ja kuumotus. Jos rintatulehdus on bakteerin aiheuttama, se nostaa korkean kuumeen. Toisilla vaiva saattaa uusia kerta toisensa jälkeen.

Viimeksi päivitetty 22.7.2022

Mikä on rintatulehdus?

Mastiitti eli rintatulehdus on maitorakkuloiden välisen sidekudoksen tulehdus. Sen aiheuttaa yleensä joko stafylokokkibakteeri tai tiehyttukos. Tavallisin rintatulehduksen merkki on kuumottava ja kipeä rinta, jossa kipukohta sijaitsee tietyllä alueella.

Yleinen vaiva

Rintatulehdus on melko yleinen sairaus imettävillä naisilla – arviolta 3-6% imettävistä äideistä saa sen. Tavallisesti se ilmaantuu kolmen kuukauden kuluessa synnytyksestä. Rintatulehdus voi myös uusiutua.

Lieväoireinen rintatulehdus voi parantua kotihoidolla, mutta mikäli kuume nousee kovaksi tai oireet eivät helpotu 12 tunnin aikana ahkeralla rinnan tyhjentämisellä ja tulehduskipulääkkeillä on syytä hakeutua lääkäriin.

Mitkä ovat rintatulehduksen oireet?

Bakteeriperäisessä tulehduksessa kuume nousee usein nopeasti ja korkealle (vähintään 38,5 astetta, usein jopa 40 astetta) ja sitä seuraavat flunssaa muistuttavat oireet, vilunväristykset ja maidontuotannon väheneminen. Tiehyttukoksesta johtuva rintatulehdus puolestaan voi olla kuumeeton. Tunnistettava oire on kummissakin punainen, kuumottava ja turvoksissa oleva alue jommassa kummassa rinnassa.

Joskus rintatulehdus voi äityä niin pahaksi, että rinnasta valuu maidon lisäksi tulehduseritettä. Tämä muuttaa maidon väriä vihreään tai ruskeaan vivahtavaksi. Silloin rinnasta tulevaa maitoa ei kannata antaa lapselle, vaan se tulisi lypsää pois rintapumpulla tai käsin.

Tulehduksen hoitokeinot

Jos kuumetta ei ole, rinnan ahkera tyhjentäminen imettäen ja rintapumpulla on hyvää hoitoa. Imetä aina ensin kipeästä rinnasta. Lämpimillä kääreillä, lämpimällä suihkuttelulla ja esimerkiksi kaurapussilla hoitaminen auttaa tukoksen avautumista, kuten myös rinnan hellä hierominen ja ilmakylvyt.

Mikäli kuume nousee, tarvitaan antibioottihoitoa. Rinnan arkuuden ja kivun hoitamiseen voi käyttää ibuprofeenia tai parasetamolia. Imetysten välillä kuumottavaa kohtaa voi hoitaa viileällä kaurapussilla tai muulla miedosti viileällä kääreellä – viileä laskee kudosturvotusta paikallisesti. Juuri ennen imetystä on kuitenkin syytä laittaa uudelleen lämmintä, jotta maito lähtee taas virtaamaan hyvin.

Rintatulehdus ei aiheuta haittaa vauvalle, ja imetystä suositellaan jatkettavan myös tulehduksen mahdollisen antibioottihoidon aikana. Maidon koostumus kuitenkin saattaa muuttua kokkareisemmaksi ja maku hieman tavanomaista suolaisemmaksi.

Voiko rintatulehdusta ehkäistä?

Rintatulehduksen tavallisin syy on tukos maitotiehyessä ja sitä seuraava maidon pakkautuminen rintaan. Parasta ehkäisyä on säännöllinen imettäminen tasaisin välein, vailla isoja muutoksia, sillä silloin rinnat eivät pääse täyttymään maidolla liian pinkeiksi. Mikäli nänneissä on haavaumia, niiden puhataana pitämiseen tulee kiinnittää erityistä huomiota, sillä bakteeri pääsee rinnan sisälle juurikin ihossa olevasta haavasta.

Lähteet: Imetyksen tuki, Terveyskirjasto, THL

Lue lisää imetyksestä:

Mitä mieltä olet artikkelista?