Maidon riittäminen huolettaa monia imettäviä äitejä. Näistä merkeistä tiedät, että maitoa tulee riittävästi.

Viimeksi päivitetty 8.8.2019

Jos sinua arveluttaa saako imetetty vauvasi tarpeeksi maitoa, tarkkaile seuraavia merkkejä:1. Vauva pissaa vähintään viisi kertaa vuorokauden (24h) aikana.

2. Syöttökertoja on ainakin 8 kertaa vuorokaudessa (24h aikana).

3. Pieni vauva kakkaa ainakin kerran vuorokaudessa keltaista maitokakkaa (aineenvaihdunnan käynnistyttyä). Useamman viikon ikäiset vauvat saattavat tosin pitää jo yli viikon taukoja kakkaamisessa ilman, että huoleen on syytä.

4. Vauva kasvaa neuvolan mittauksissa normaalisti.

5. Vauvalle tarjotaan maitoa vauvantahtisesti ja tiheän imun kaudet huomioiden. Tällöin hän pystyy säätelemään äidin tuottaman maidon määrää ja ”tilaamaan” sitä lisää tarpeensa mukaan.

Tiheä imu ja rintaraivarit

Niin sanotut ”tiheän imun kaudet” yllättävät varsinkin monet ensikertalaiset äidit. Vauva tuntuu yhtäkkiä haluavan rintaa jatkuvasti ja moni luulee, että vauva ei ehkä saa tarpeeksi maitoa rinnasta. Tilanne on kuitenkin täysin luonnollinen: vauva tietää maidontarpeensa kasvavan lähiaikoina, joten hän ”tilaa” maitoa tulevaan tarpeeseensa.

Lue tästä lisää tiheän imun kausista!

Myös rintaraivarit saattavat saada äidin luulemaan, että rinnoista ei tulekaan riittävästi maitoa, ja vauva kiukuttelee nälkäänsä. Syitä rintaraivareihin on kuitenkin monia, ja niillä ei yleensä ole mitään tekemistä maidon liian vähäisen määrän kanssa.

Lue tästä lisää rintaraivareista!

Mitä mieltä olet artikkelista?