Kun rinnalle nostettu vauva ei alakaan syödä vaan heittäytyy huutavaksi ja vääntelehtiväksi nyytiksi, kyseessä on ehta rintaraivari. Tässä muutama tavanomaisin rintaraivarien syy, sekä konstit niiden ratkaisemiseen.

Viimeksi päivitetty 8.8.2019

Rintaraivareilla tarkoitetaan sitä, että imetysikäinen vauva hermostuu joko jo ennen rinnalle pääsyä tai hetken rinnalla oltuaan. Seurauksena on huutoa, vääntelehtimistä ja jopa rinnan puremista.

Rintaraivareita voi esiintyä kaikenikäisillä vauvoilla ja niiden syyt vaihtelevat. Alla muutamia yleisiä syitä sekä ratkaisuja niihin.

Liian kova nälkä

Jos vauva pääsee liian nälkäiseksi, hän ei välttämättä pysty rauhoittumaan rinnalle, vaikka kauan kaivattua ruokaa viimeinkin olisi nenän edessä – kirjaimellisesti. Tällöin vauva huutaa, huiskii ja protestoi äänekkäästi. Hän kaipaa syliin nostoa ja olalla tyynnyttelyä ennen kuin ruokailu on mahdollista.

Ei tarpeeksi kova nälkä

Vauva huutaa ja vääntelehtii, jolloin moni tarjoaa ratkaisuksi tissiä. Tällä kertaa ongelma on kuitenkin jossain muualla, esimerkiksi vatsanväänteissä tai liian kuumissa vaatteissa. Vauva saattaa napata rinnasta kiinni, mutta päästää lähes heti irti tai saattaa tuskastuksissaan jopa purra. Jos vauva kokee, että rintaa ”tuputetaan”, hän saattaa hermostua ja aloittaa raivarit kahta suuremmilla kierroksilla. Kokeile, olisiko känkyttelyyn jotain muuta syytä kuin orastava nälkä!

Liian hälyinen paikka

Vauva alkaa olla jo niin iso, että maailman tapahtumat kiinnostavat häntä. Esimerkiksi kauppakeskuksessa, liikkuvassa junassa tai puiston penkillä saattaa ympärillä tapahtua niin paljon kiinnostavia asioita, että vauva ei ”pysty” keskittymään ruokailemiseen. Tilanne harmittaa häntä, ja harmi purkautuu ulos hermostushuutona.

Moni vauva syö parhaiten hieman unisena – esimerkiksi heti herättyään. Myös paikan rauhoittaminen auttaa, tai saatatte jopa joutua hetken aikaa välttelemään ruuhkaisimpia paikkoja juuri ruoka-aikoihin.

Maitoa tulee liian nopeasti

Toisilla naisilla maitoa tulee rinnoista valtavalla paineella varsinkin imetyksen alussa. Puhutaan niin sanotusti ”suihkutisseistä”. Tällöin maitoa saattaa tulla vauvan suuhun nopeammin kuin hän ehtii niellä – kuin aikuinen yrittäisi juoda paloletkusta. Tilanne ymmärrettävästikin harmittaa ja ahdistaa vauvaa, niinpä hän ilmaisee närkästyksensä maailmalle huutona.

Jos maitoa heruu paljon, voit koittaa päästää aivan imetyksen alussa osan siitä esimerkiksi harsoon tai sopivaan kuppiin. Anna nänni vauvan suuhun vasta kun suurin paine on ohi.

Maitoa tulee liian hitaasti

Nuorille vauvoille on tyypillistä nukahtaa rinnalle maidon herumisen hidastuessa. Isompi, yli kuukauden ikäinen vauva ei välttämättä nukahdakaan tässä vaiheessa, vaan saattaa joko päästää irti tai hermostua herumisen hidastuessa. Tämä ei johdu maidon määrän vähenemisestä vaan vauva reagoi maitovirran hidastumiseen saadakseen maitoa taas nopeammin suuhunsa. Tähän voi kokeilla apuna esimerkiksi rinnan vaihtoa, jolloin vauva saa uudesta rinnasta maitoa nopeammin ja malttaa rauhoittua imemään.

Vauva on jo kylläinen

Jos rintaraivarit alkavat syömisen loppupuolella, syynä voi olla se, että vauva on kylläinen. Vauvan imemisrytmi muuttuu kasvamisen myötä ja syömisvauhti usein tehostuu – hän saa tarvitsemansa määrän jo varsin lyhyellä imemisellä. Tämä saattaa yllättää äidin, joka on tottunut pidempiin imetyshetkiin, eikä välttämättä ”uskalla” lopettaa syöttämistä. Jos vauva alkaa kitistä hetken syötyään, kokeile nostaa hänet ylös ja röyhtäyttää: kenties tarve olikin vain pienelle välipalalle?

Juttuun haastateltu asiantuntija: Meri Haahtela, kätilö, imetysohjaaja

Mitä mieltä olet artikkelista?