Imetyksen on sanottu tukevan äitiyttä. Ainakin se vaikuttaa siihen, miten äidin aivot reagoivat vauvan itkuun, selviää tuoreesta tutkimuksesta.

Viimeksi päivitetty 12.9.2011

Amerikkalainen tutkimusryhmä kuvasi äitien aivoja magneettikuvauksen avulla. Tarkoituksena oli selvittää, miten imetys vaikuttaa äidin ja lapsen välisen suhteen kehittymiseen.Tutkimukseen osallistui 17 äitiä, jotka muodostivat kaksi ryhmää. Toiset imettivät pelkästään ja toisen syöttivät vauvaa yksinomaan korvikemaidolla.

Äitien aivot kuvattiin vauvojen ollessa yhden kuukauden ikäisiä. Kokeessa äideille soitettiin sekä oman vauvan itkua että äidille tuntemattoman lapsen itkua. Tarkoituksena oli vertailla, miten äidit reagoivat juuri oman lapsensa itkuun.

 

Imettävien aivot reagoivat paremmin

 

Pullomaitoäitien ja imettävien äitien aivojen reaktioissa oli huomattava ero. Imettävien äitien aivot reagoivat oman lapsen itkuun vahvemmin kuin pulloruokkivien äitien aivot.

Tutkimuksessa videoitiin myös äitien vuorovaikutusta lapsen kanssa. Erityisesti otsalohkon ja mantelitumakkeen vahvat reaktiot tuottivat tutkimuksen mukaan äidillistä herkkyyttä vauvaa kohtaan.

Näin ollen tutkijat esittävät, että imettävien äitien vahva reaktio itkuun tarkoittaa käytännössä myös vahvempaa suhdetta vauvaan.

Tutkimus julkaistiin The Journal of Child Psychology and Psychiatry –lehdessä.

 

Teksti: Jarkko Uro
Kuva: iStockphoto

 

Lähteet:
 

Science Daily: Breastfeeding Tied to Stronger Maternal Response to Baby’s Cry

The Journal of Child Psychology and Psychiatry: Breastfeeding, brain activation to own infant cry, and maternal sensitivity

 

Lue myös:

Heti rinnalle

Äidinmaito on maukasta ja ravitsevaa

Imetys ei tee hyvää äitiä

Ravitsemusvinkkejä imettäville

Mitä mieltä olet artikkelista?