Imetys aloitetaan jo synnytyssalissa, kun vauva nostetaan äidin syliin. Noin tunnin kuluttua synnytyksestä lapsi saattaa jo availla suutaan ja etsiä rintaa.

Viimeksi päivitetty 26.3.2008

Lapsen annetaan imeä niin kauan kun hän haluaa. Rinnasta tulee ternimaitoa, joka sisältää runsaasti mm. laktoferriiniä, joka lisää lapsen vastustuskykyä.
Rintamaidosta vastasyntynyt saa valkuaisia, hiilihydraatteja, rasvaa, suolaa, mineraaleja, vitamiineja ja rautaa juuri sopivassa suhteessa.


 


Imetys tehostaa kohdun supistumista
Imetys tehostaa myös kohdun supistumista, koska sama oksitosiinihormoni, joka saa maidon herumaan, vaikuttaa myös kohdun lihaksiin. Kohdun supistelu saattaa tuntua lievinä kipuinakin erityisesti parina ensimmäisenä imetyspäivänä.
Varsinainen maidoneritys käynnistyy vasta muutaman vuorokauden kuluttua synnytyksestä. Siihen asti lapsi tulee toimeen ternimaidolla ja omilla nestevarastoillaan, joita täydennetään myös sairaalan ”vauvalassa”.
Imetyksestä on etua sekä äidille että vauvalle:
  • Imetys lujittaa vauvan ja äidin välistä kiintymystä.
  • Ruoka on aina sopivan lämpöistä, puhdasta ja aina valmista.
  • Ruoka on koostumukseltaan täydellistä: valkuaiset, hiilihydraatit, rasva, suola, mineraalit, vitamiinit ja rauta sopivassa suhteessa.
  • Antaa suojan infektioita vastaan ja saattaa suojata allergioilta.
  • Auttaa äitiä polttamaan raskauden aikana kertynyttä rasvaa.
Alussa syöttökertoja jopa 8–12 kertaa vuorokaudessa
Varustaudu syöttämään vauvaa niin usein kuin vauva sitä vaatii. Alussa jopa 8–12 kertaa vuorokaudessa. Rintojen maidontuotanto asettuu tasapainoon kysynnän kanssa, kun vain muistat itse syödä, juoda ja levätä riittävästi.
Rinnanpäät saattavat alussa tulla aroiksi ja imetys voi tuntua kipeältä, varsinkin jos haavoja on jo tullut. Rintoja hoitamalla saadaan tilanne yleensä hoidettua, eikä imetystä tarvitse sen takia lopettaa.
Vaivaavatko rintatulehdukset tai tukkeumat maitotiehyissä?
Jos havaitset rinnassa kovan, aristavan ja punottavan kohdan, saattaa kyseessä olla tukkeutuma maitotiehyessä. Lämpimällä hautominen ja usein toistuva imetys sekä imetysasennon vaihtaminen auttavat useimmiten.
Jos rinta turpoaa, punottaa ja lisäksi nousee korkea kuume ja päänsärky, on kyseessä bakteerin aiheuttama rintatulehdus. Hakeudu silloin lääkäriin mahdollisen antibioottikuurin saamiseksi. Imetystä ei pidä lopettaa tulehduksen takia, päinvastoin imetys ja rinnan kunnollinen tyhjentäminen edesauttavat paranemista.
Sirkku Alaranta, proviisori
Päivi Härkki, naistentautien erikoislääkäri
Yliopiston Apteekki
Mitä mieltä olet artikkelista?