Julkiseen imettämiseen suhtaudutaan intohimoisesti niin puolesta kuin vastaan. Imettäminen on yksi maailman luonnollisimmista asioista, sanovat julki-imettämisen kannattajat. Mutta niin on myös ulostaminen, eikä sitäkään saa julkisella paikalla tehdä, toteavat vastustajat. Nyt äidit kertovat omat mielipiteensä ja kokemuksensa julkisella paikalla imettämisestä!

Viimeksi päivitetty 23.9.2014

”Minulla on kaksi vaihtoehtoa: joko pysyn vain kotona tai julki-imetän”Julkisella paikalla imettämisestä on nostettu haloota tasaisin väliajoin, ja julkinen imettäminen on herättänyt keskustelua myös Vau.fi:n foorumilla. Foorumilla kyselläänkin nyt, onko hyväksyttävää imettää julkisella paikalla.

”Saa imettää, eihän lasta voi nälkään jättää”, äiti nimimerkillä hillevi ihmettelee Vau.fi:n foorumilla.

”Ja jos esimerkiksi kauppakeskuksessa ei ole järjestetty siistiä asianmukaista paikkaa imetykselle, niin sit joutuu imettää, missä sattuu”, hän jatkaa.

Hillevi kertoo, että pyrkii imettämään mahdollisimman huomaamattomasti. Hän on imettänyt muun muassa ravintolassa, uimarannalla ja puistossa. Jos julkisilla paikoilla imettämistä ei hyväksyttäisi, olisi äidin elinpiiri hyvin pieni lapsen ollessa rintaruokinnassa.

”Lapsi oli täysimetyksellä 5 kuukautta, eikä ole kertaakaan saanut tuttipulloa. Mun vaihtoehdot ovat siis se, että olen lapsen kanssa kotona koko sen ajan, jonka imetys kestää, tai sitten tarvittaessa imetän julkisesti”, Latteäiti pohtii.

Lue myös: Julki-imetys: ”Hoitaisin tuon jossain muualla”

”Vessa ei ole mikään ruokapaikka”

Jotkin tahot ovat ehdottaneet, että jos äidit ehdoin tahdoin haluavat imettää julkisessa paikassa, niin tekisivät sen vaikkapa yleisessä wc:ssä. Kehotus saa, syystäkin, monet äidit näkemään punaista.

”Omasta mielestäni julkinen imetys on ehdottomasti sallittua. On mielestäni jotenkin pöyristyttävää, että löytyy ihmisiä, joiden mielestä oma nolostus ajaa lapsen nälän edelle! Katseen voi aina kääntää pois, ei sitä imetystä tarvitse, tai ole kohteliastakaan, tuijottaa”, ReginaVeritas kirjoittaa.

”Vessa ei mielestäni ole mikään ruokailupaikka, ei aikuisen eikä lapsen. Siksi en hyväksy imettävien äitien häätämistä vessoihin. Monet lastenhoitohuoneet ovat niin likaisiakin, ettei niissä tee mieli sitä vaippaakaan aina vaihtaa”, hän kritisoi.

”Ihmettelen suuresti miten vauvan ruokkimisesta on tullut asia, johon ventovieraiden on luvallista puuttua”, ReginaVeritas toteaa.

”Musta julkisissa paikoissa imettäminen on ihan sallittua. Eihän se mitään paljastelua ole vaan vauvan ruokkimista. Tissin saa kyllä suht hyvin piilotettua katseilta. Lastenhoitotilat on usein likaisia ja meluisia, mun mielestä niissä pitäisi aina olla oma rauhallinen tila nimenomaan imetystä varten. Itse en haluaisi missään vessanpöntöllä imettää. Ei vessa ole kenenkään ruokailupaikka, edes vauvan. Ja inhoan muutenkin julkisia vessoja”, Aamu kertoo.

Lue myös: Imetti ravintolassa – lensi kadulle

”Kaikki tykkää tisseistä – kunhan niillä ei imetetä”

Rinnat ovat omituinen tabu. Jokaisella naisella on rinnat. Niitä ihaillaan ja niitä näkyy elokuvissa ja mainoksissa. Jokainen myös tietää, että rinnat ovat kehittyneet pohjimmiltaan imetystä varten. Mikä julkisessa imetyksessä siis on ongelma?

”Minusta on aivan absurdia, että imetyksestä on tehty tällainen haloo. Tisseillä kyllä mässäillään mediassa minkä keritään ja on ihan ok, että lollot hölskyy silmillemme mainosten ja ohjelmien kautta joka päivä”, Sinbbu toteaa.

”Miehet tykkää tisseistä. Naiset tykkää tisseistä. Kaikki tykkää tisseistä. Mutta ei lapsen ravinnonlähteenä”, hän huomauttaa.

”Kerran minulta kysyttiin, että voisinko mennä vessaan syöttämään vauvani. Kysyin, että voisitko sinä mennä syömään bagelisi sinne kusen ja paskan hajun sekaan. Ei kuulemma voinut. No, ei minunkaan vauvani voinut ruokailla vessassa. Emme edes olleet näkyvillä, mutta kun jostain se ihmiseläjä sai päähänsä tulla oikein olan takaa kurkistelemaan”, Sinbbu kertoo hämmentävästä kohtaamisesta.

Monia, kuten Aeriaa, ärsyttää nimenomaan se, että mielikuva rinnoista tuntuu nykyään olevan varattu vain erotiikan kohteeksi.

”Julki-imettämisessä vikana on justiin se, että siinä näkyy (tai voi kuvitella näkyvän) tissi, joka on epäeroottisessa käytössä. Pelätään että big tits -ravintolan ovella miehelle tuleekin mieleen ostarilla imettänyt nainen, eikä sen tee enää mieli ja se meneekin molly malonesiin”, Aeria kärjistää.

”Ongelma taitaa olla lähinnä kaupallisen erotiikan hohdokkuudessa, koska aika moni mies joka on oman lapsen imetystä nähnyt, on edelleen kykenevä ajattelemaan naistaan muutenkin kuin maitobaarina”, hän pohtii.

”Jos nyt mietitään, moni pukeutuukin paljastavammin kuin mitä imettäessä onnistuu näkymään”, myös Panda huomauttaa.

Lue myös: Kätilöliitto: Suomalaisäidit imettävät liian vähän

Imetystä gambialaisittain

”Gambiassa olen jo tottunut siihen, että bussiin tai taksiin voi nousta nainen, jolla lapsi sylissä, tissi suussa tai heti kun istuu alas kaivaa tissin esiin ja ruokkii lapsen”, Tanti kertoo.

Tanti kertoo, että äidit saattavat ojentaa lapsen bussissa olevalle ja tulla sitten itse sisään tissi esillä. Kun äiti pääsee istumaan, hän jatkaa sujuvasti imettämistä.

”Sitä vartenhan naiselle on rinnat luotu että voi huolehtia jälkeläisensä ruuan saannista”, hän toteaa.

”Moni paikallinen ystäväni Gambiassa sujuvasti vaikka kahvipöydässä ollessamme mieheni ja minun edessä kaivaa tissin esiin ja hiljentää lapsensa jotta voimme jatkaa puhumista. Se on minusta parempi niin, kuin että nousee pöydästä ja käy muualla imettämässä ja tulee sitten takaisin jolloin kahvi on jo kylmää ja juttu mistä puhuttiin saattaa jo olla unohduksissa.”

”Gambiassa eivät tissit ole mikään eroottinen asia, ne ovat vain lasten ruokatehdas”, hän kertoo gambialaisten suhtautumisesta rintoihin.

”En valkoisten nykykulttuurissa ymmärrä, miten niistä tisseistäkin on tullut niin nou nou -asia. Samaa nahkaa ne on kuin naamassakin”, Tanti heittää.

Vau.fi:n foorumilla imettäminen sallittu

Vau.fi:n foorumilaisten kesken tehdyn gallupin mukaan 90.2% kyselyyn vastanneista suhtautuu myönteisesti julki-imettämiseen.

Lopun 9.8% mielestä julkisilla paikoilla ei ole hyväksyttävää imettää.

Mitä mieltä sinä olet?

Osallistu gallupiin ja kerro oma mielipiteesi: Saako julkisella paikalla imettää?

Mitä mieltä olet artikkelista?