Taaperoimettämisen puolustajat pitävät sitä lapsentahtisena. Vastustajat syyttävät äitejä jopa pedofiliasta. Neljä- ja puolivuotiasta poikaansa imettävä Hanna kertoo omista taaperoimetyskokemuksistaan.

Viimeksi päivitetty 6.4.2011

”Imettäminen tekee arjesta helpompaa. Voin rentoutua ja lukea kirjoja taaperoarjen keskellä, kun lapsi on hetken hiljaa”, Hanna kertoo. Hanna imettää kahta lastaan, 4,5-vuotiasta poikaa ja 2-vuotiasta tyttöä. Hän haluaa kokeilla, miten pitkään lapset ovat kiinnostuneita rintamaidosta. 

”Joskushan imetys loppuu lasten aloitteesta jo vuoden iässä. Haluan kokeilla, kuinka pitkään voi imettää ja koska lapset vieroittuvat rinnasta itsestään”, Hanna sanoo.

Lue myös: Kuuluuko tissi vauvan vai miehen suuhun?

Aikaisemmin Hanna imetti julkisesti. Lasten kasvaessa hän on siirtynyt piiloimetykseen.

”Julkisesta imettämisestä tuli ongelmia. Esimerkiksi kerhossa juuri imetyksen lopettaneet lapset tulivat mustasukkaiseksi”, Hanna kertoo.

Kummallisia asenteita 

Nettikeskusteluissa taaperoimetystä parjataan. Toiset jopa syyttävät taaperoimettäjiä pedofiileiksi.

”Sellaiset väitteet ihmetyttävät. Uskon, että kyse on kulttuurieroista. Suomessa ei ymmärretä, että lapsia voi imettää pitkään, kun kerran suositus on vain 1-vuotiaaksi saakka. Ajatellaan, että pitkä imetys on väärin, koska se ei ole tavallista”, Hanna pohdiskelee.

Kulttuurierot tulevat selkeästi esille esimerkiksi tässä puertoricolaisessa imetystiedotteessa. Videossa kehotetaan imettämään myös isompia lapsia.

Lue myös: Kiihottava imetys

Suomessa puolestaan tuntemattomatkin ihmiset ovat puhutelleet Hannan poikaa ankarasti.

”Hänelle sanotaan, ettei siskon maitoa saisi juoda. Arvo Ylpön tekemän tutkimuksen mukaan äiti pystyy kuitenkin imettämään jopa kolme lasta kerralla”, Hanna sanoo.

Lue myös: Tissiä taivasalla

Hanna on joutunut kohtaamaan kummallisia asenteita jopa terveydenhuollon ammattilaisilta.

”Sairaanhoitaja painosti minua lopettamaan imetyksen. Hän vetosi siihen, että imetys vie minun voimani”, Hanna kertoo.

Lue myös: Tissi ei kelpaa

Hannasta onkin usein tuntunut siltä, että hänellä on enemmän tietoa taaperoimetyksestä kuin asiantuntijoilla.

”Lastenneuvolassa terveydenhoitaja ei uskonut, että minulta tulee vielä maitoa. Gynekologi ihmetteli puolestaan, miten imetys ei aiheuttanut raskausaikana minulle supistuksia”, Hanna sanoo.

Lopettaminen vaikeaa

”Minä pidän tissistä. En lopeta koskaan”, kertoo Hannan 4,5-vuotias poika minulle, kun kysyn koska hän aikoo lopettaa imemisen.

Kun molemmat lapset ovat jo saaneet rintamaitoa pitkään, saattaa lopettaminen tuottaa äärimmäisiä ponnistuksia.

”Voisin ajatella vierotusta, jos siihen olisi joku syy. Lapset kuitenkin nukkuvat hyvin ja olen itse saanut nukuttua”, Hanna sanoo.

Lue myös: Suomalaisäidit imettävät liian vähän

Lopettamisen vaikeuden lisäksi Hanna tietää pitkälle imetykselle myös toisen varteenotettavan syyn.

”Vanhankansan mukaan lapsesta tulee velho, jos se saa rintamaitoa kolmena pitkänä perjantaina. Kohta minulla on siis kaksi velhoa perheessä”, Hanna sanoo.

Keskustele aiheesta foorumilla: Taaperon tissittely?

Lisää aiheesta:

Veronica imetti tytärtään 8 vuotta

Mitä mieltä olet artikkelista?