Jos maitorauhasesta nännin päähän johtava maitotiehyt tukkeutuu, se aiheuttaa nopeasti rintaan kiristävän pahkuran ja kivuliaan tunteen. Tiehyttukokseen kannattaa reagoida nopeasti, sillä hoitamattomana se saattaa edetä rintatulehdukseksi.

Viimeksi päivitetty 9.8.2019

Jos imettäjän rintaan ilmestyy aristava kyhmy tai pingottava alue, syynä voi olla tiehyttukos. Tällöin jokin maitorauhaseen johtavista tiehyistä on tukkeutunut ja rauhaseen pakkautuva maito aiheuttaa kiristävää kipua. Tämä voi tuntua rinnan sivussa selvänä pahkurana.

Ensimmäinen ja tärkein hoitomuoto on pyrkiä tyhjentämään rinta mahdollisimman hyvin, joko imettämällä tai pumppaamalla/lypsämällä maitoa pois rinnasta. Tässä auttaa jos rintaa saa lämmitettyä ennen tyhjentämisen alkua, sillä se rentouttaa kudoksia ja auttaa liuottamaan tukoksia. Rintaa voi myös kevyesti hieroa esimerkiksi lämpimän suihkun yhteydessä.

Tyhjennä rintaa tiheästi

Imettäminen kannattaa aloittaa kipeästä rinnasta ja antaa lapsen imeä sitä mahdollisimman kauan. Tukos ei välttämättä purkaudu heti ensimmäisellä imetyskerralla, joten tyhjentämistä kannattaa jatkaa mahdollisimman ahkerasti ja sinnikkäästi.

Tiehyttukoksen syy voi olla sattumanvarainen, mutta mikäli tukokset ovat toistuvia, syytä kannattaa yrittää etsiä. Aiheuttajana voi olla esimerkiksi vauvan imuasento, harvat imetysvälit, rintaa painavat liivit tai kantoväline.

Tiehyttukos altistaa rintatulehdukselle

Tiehyuttukos altistaa imettäjän rintatulehdukselle, joten sen hoitoon kannattaa panostaa erittäin huolellisesti! Pidä myös hyvää huolta rinnanpäistä, mikäli tiehyttukos vaivaa: rintaan pakkautunut maito on herkkä infektioitumaan, ja usein bakteeri pääsee rintaan juuri nännialueen rikkoutuneen ihon kautta.

Lue tästä lisää rintatulehduksesta!

Mitä mieltä olet artikkelista?