Runsas alkoholinkäyttö imettäessä ei ole suositeltavaa. Mutta voiko vauva kuolla maitoon erittyneeseen alkoholiin, kuten Ilta-Sanomat uutisoi? Erikoislääkäri Heli Malm vastaa.

Viimeksi päivitetty 27.1.2012

Ilta-Sanomien uutisen mukaan alkoholipitoinen äidinmaito aiheutti vauvan kuoleman. Alle yksikuisen vauvan katsotaan menehtyneen syötyään humalassa olleen äidin maitoa.


 


Ennen imetystä äiti oli juonut pullollisen portviiniä. Hän imetti humalassa vauvaansa kaksi kertaa. Äidin veressä arvioidaan olleen 2,0–2,5 promillea alkoholia. Vauvan verestä mitattiin 0,4 promillea alkoholia.

Uutistoimisto Ria Novostin mukaan äiti tuomittiin kolmeksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen aiheuttamastaan kuolemasta.

Kuolettava annos maidosta?

Alkoholimaidolla ei yleensä ole näin vakavia seurauksia. Keskimäärin maidossa on sama määrä alkoholia, mitä äidillä on veressä. Näin ollen voidaan päätellä, että yllä mainitun juopuneen imettäjän maidossa on ollut alkoholia muutaman promillen luokkaa.

Tyypillisesti alkoholi johtaa esimerkiksi vauvan tiputtamisen kautta tapaturmiin. Näin pienen lapsen kohdalla erikoislääkäri Heli Malm Teratologisesta tietokeskuksesta pitää myrkkymaitokuolemaa kuitenkin mahdollisena.

”Jos äiti on syöttänyt lasta runsaasti ja molemmilla kerroilla ollut voimakkaassa humalatilassa, on yhteys mahdollinen. Alkoholi voi lapsella aiheuttaa myös verensokerin laskua, joka on voinut olla yksi syy onnettomaan loppuun”, Malm esittää.


Haittaa kehitykselle

Yllä mainitun kaltaiset tapaturmat ovat äärimmäisen harvinaisia. Imettävän äidin runsaalla alkoholinkäytöllä voi olla tosin negatiivinen vaikutus lapsen kehitykseen.

”Alkoholi vaikuttaa haitallisesti aivojen kehitykseen. Jos äiti juo paljon tai säännöllisesti imettäessä, se voi näkyä myöhemmin esimerkiksi oppimisvaikeuksina”, Malm pohtii.

Maidosta saaman alkoholin vaikutusta lapsen tulevaan kehitykseen on kuitenkin erittäin vaikea tutkia.

”Runsaasti alkoholia käyttävän äidin tarjoama elinympäristö voi olla ongelmallinen. Myös elinympäristö vaikuttaa kehitykseen. On mahdoton sanoa jälkikäteen, mikä osuus lapsen ongelmista on peräisin maidosta saadusta alkoholista ja mikä elinympäristöstä”, Malm sanoo.

Uskaltaako imettäessä juoda?

Satunnaisesta kohtuullisesta alkoholinkäytössä esimerkiksi aterian yhteydessä ei ole imettäessä haittaa.

”Alkoholin nauttimisen jälkeen kannattaa pitää kahden–neljän tunnin tauko, jonka aikana alkoholi häviää maidosta. Runsaamman juomisen yhteydessä taukoa täytyy pidentää, että alkoholi ehtii poistua verenkierrosta ja maidosta”, Malm kertoo.

Imettäessä kannattaa muistaa kohtuus. Viiniä ei esimerkiksi kannata valita päivittäin ruokajuomaksi.

”Toistuvana ja pitkäaikaisena altistuksena pienikin määrä alkoholia saattaa vaikuttaa keskushermoston kehitykseen haitallisesti”, Malm summaa.

Teksti: Jarkko Uro
Kuva: iStockphoto

 

Lue myös:

Äiti minä pidän tissistä
Äidinmaito on ravitsevaa ja maukasta
Kuinka paljon imetys kuluttaa kaloreita

Mitä mieltä olet artikkelista?