Imettäminen tuntuu vieraalta ja oudolta monesta uudesta äidistä. On luonnollista, että ajatus imetyksestä aluksi mietityttää ja pelottaakin. Mutta entä, jos imetys kerta kaikkiaan ällöttää?

Viimeksi päivitetty 27.6.2016

”Odotan esikoista ja viikkoja on tähän mennessä kertynyt 19+0. Mulle on tullut joku ihmeellinen ällötys imettämistä kohtaan”, nimimerkillä MPOP kirjoittava odottaja kertoo Vau.fi:n foorumilla.


 


”En ole kyllä ikinä, ikinä, IKINÄ pitänyt siitä, kun joku julkisella paikalla imettää ihan ilman mitään ’suojaa'”, hän toteaa.

MPOP kertoo, että myös imetyskuvat saavat aikaan inhonväristyksiä. Jo ajatus oman vauvan imettämisestä saa hänelle aikaan ahdistusta ja ällötystä.

”Tämä on rasittavaa, kun kaikki kuitenkin olettaa, että totta kai omaa vauvaa imetetään. Haluaisin kyllä kokeilla, että jos se onnistuisi eikä tuntuisikaan niin kauhealta kuin mitä se ajatuksen tasolla tuntuu.

MPOP miettiikin, voiko asenne muuttua vauvan syntymän jälkeen vai ällöttääkö edelleen niin, että ei pystykään imettämään.

”Miun tissiä ei kukaan ime, yäk!”

MPOP ei ole ainoa imetysällötyksen kanssa kamppaileva. ”Mua ällötti joskus nuorempana koko ajatuskin”, elmiina kertoo.

”Silloin tuli nännikorut ja silikonitkin otettua ajatuksella, että ’jos ikinä lisäännyn ja se tissimaitoa saa, niin pumpun kautta, miun tissiä ei kukaan ime, yäk’. No, ikää tuli lisää ja ajatusmaailma muuttui. Tissit ei valitettavasti siitä leikkelystä toipunu”, elmiina harmittelee.

Toista lastaan odottava äiti Nia puolestaankertoo, että esikoista odottaessaan hänellä ei ollut ennakkoluuloja imetystä kohtaan. Hän odotti imettämistä avoimin mielin, mutta lapsen synnyttyä tilanne muuttui.

”Kun piti alkaa imettämään, niin mua inhotti ja ällötti. Maito ei lähtenyt nousemaan ollenkaan, ja silti piti vain yrittää. Mulla on tosi kookkaat rinnat, ja voit kuvitella, minkälaiseksi ne paisui maidosta”, hän kertoo.

”Meidän pieni syntyi keskosena, joten pientä vauvaa oli myös vaikea saada rinnalle. Myöhemmin kotona alkoivat kivut. Maito paakkuuntui eikä tullut hautomallakaan ulos. Eikä pumppaamalla. Kärsin myös kovista kivuista. Ei siis mitään semmosta tottumattomuuskipua vaan tuntui, että rintakudosta vedetään ulos pienestä reiästä, ja nännit verillä imetin”, Nia kuvailee.

”Kipu johtui kaiketi väärästä imuotteesta, vaan enpä saanut siihenkään mitään apua. Huusin kuin hullu jokainen imetys kerta. Lopulta mulla oli jo kamalia ajatuksia imettäessä, että heitän lapsen seinään ym. Siihen loppui minun imetys ja tyttö kasvoi pullolla, ja hyvin kasvoikin.”

”Kai minä yritän, koska en voi kiistää imettämisen terveydellisiä vaikutuksia”

Huonon imetyskokemuksen takia toisen raskauden yhteydessä Nia on todella ahdistunut koko imetysajatuksesta.

”Kai minä yritän, koska en voi kiistää imettämisen terveydellisiä vaikutuksia liittyen lapseen ja myös itseeni. Mutta jos yhtään tuntuu ettei onnistu, niin varmasti siirryn pulloon”, Nia toteaa.

Imettäminen tuntuu vieraalta ja oudolta monesta uudesta äidistä. On luonnollista, että ajatus imetyksestä aluksi ällöttää ja pelottaakin, mutta imetyksestä voi tulla mukavaa – tai ainakin siedettävää. Imetys vaatii harjoitusta, kuten Juuliis huomauttaa.

”Itsekin esikoista odottaessa oli vähän samansuuntaisia ajatuksia”, Juuliis kertoo. ”Kannattaa kuitenkin kokeilla imettää, jos se ei nyt ihan ylitsepääsemättömän hirveältä tunnu. Mutta kannattaa muistaa, että se on uusi juttu kummallekin ja vaatii tosiaan harjoittelua. Heti ei kannata luovuttaa.”

”Itse sain ison avun neuvolan imetysohjauksesta. Kun päästiin yli alkuhankaluuksista, niin alkoi imettäminen tuntua hyvinkin luonnolliselta. Rohkaisisin kaikesta huolimatta kokeilemaan imettämistä, koska ei voi etukäteen tietää, miltä se sitten itsestä tuntuu”, Juulii toteaa.

Ällöttikö imettäminen sinua? Pääsitkö ällötyksestä yli? Keskustele aiheesta: Imetys ällöttää?

Mitä mieltä olet artikkelista?