Kaksosten imetys sisältää enemmän haasteita kuin yhden lapsen imetys. Kätilö kertoo nimimerkille, miten selättää tuplaimetyksen ongelmakohdat.

Viimeksi päivitetty 14.6.2017

Nimimerkki kysyy kaksosten imetyksestä:



Hei! Minulla on kohta 3 kuukauden ikäiset kaksoset, jotka syntyivat 4 vk etuajassa. Pienipainoisuuden vuoksi saivat jo sairaalassa lisämaitoa. Vähitellen olen saanut lisättyä imetystä ja vähennettyä korviketta niin, että tällä hetkellä saavat enintään 120ml per nenä korviketta vuorokaudessa ja välillä on useita päiviäkin peräkkäin pelkällä imetyksellä. Vauvat kasvavat hyvin.

Juon ainakin 6-7 litraa vuorokaudessa: imetysteetä, vedellä laimennettua tuoremehua ja pelkkää vettä. Maitoa en juo, mutta käytän kalsiumia tabletteina.

Olisin kysynyt juonko liikaa ja onko väärin olettaa, että mitä enemmän juo, sitä enemmän maitoa tulee. Mitä mieltä olet mammateestä ja imetysteestä, joita saa luontaistuotekaupasta? Onko niistä oikeasti apua? Onko sinulla muita vinkkejä onnistuneeseen tuplaimetykseen?

Kiitos etukäteen vastauksestasi.

Kätilö vastaa:

Periaatteessa kaksosten imettämiseen ja äidin maitomäärään pätee sama kysynnän ja tarjonnan lainalaisuus kuin yksösvauvankin kohdalla: Mitä enemmän vauvat poistavat maitoa rinnoista, sitä enemmän maitoa muodostuu.

Kaksosten imetys tuo mukanaan enemmän haastetta kuin yksösvauvan imetys. Kaksosraskaus itsessään on riskiraskaus, jossa on suurempi todennäköisyys raskauskomplikaatioihin kuten ennenaikaiseen synnytykseen, pienempään syntymäpainoon ja keisarinleikkaukseen, jotka jo itsessään vaikeuttavat imetyksen käynnistymistä.

Tämän lisäksi imemistä ja imetystä opettelee tuoreen äidin lisäksi kaksi tuoretta vauvaa. Kaksosten imettäminen viekin paljon enemmän aikaa kuin yhden vauvan. Toisaalta kaksosten syöttäminen ja hoitaminen millä tahansa tavalla vievät joka tapauksessa aikaa yhtä vauvaa enemmän.

Moni äiti imettää kaksosia alkuun yksitellen. Tämä voi helpottaa äitiä havainnoimaan kummankin vauvan imemistä rinnalla. Kaksosten imeminen kun saattaa olla hyvinkin erilaista. Myös yhden vauvan auttaminen kerrallaan rinnalle voi olla alkuun helpompaa.

Rintaa on hyvä vaihdella vauvojen välillä

Monet äidit siirtyvät yhtäaikaiseen imetykseen viimeistään siinä vaiheessa, kun vauvat imevät tehokkaasti rinnalla. Toisaalta osa kaksosten äideistä imettää mieluummin vauvoja yksitellen koko imetystaipaleensa ajan. Parasta tapaa imettää kaksosia ei ole olemassa. Ajan kanssa kukin äiti-vauva-vauva-kolmikko löytää itselleen sopivimmat käytännöt.

Kaksosia imetettäessä olisi etenkin alkuvaiheessa hyvä vaihdella rintaa vauvojen välillä. Rinnan vaihtaminen on erityisen tärkeää, jos toinen vauvoista imee toista heikommin. Tällöin rintaa vaihtamalla voidaan turvata riittävä maitomäärä.

Myöhemmin imetyksen jatkuessa lapsille saattaa muodostua omat suosikkirintansa. Kummankin vauvan tulisi ensipäivinä käydä rinnalla vähintään kahdeksan kertaa vuorokaudessa. Mikäli tämä ei ole mahdollista, äidin tulisi lypsää riittävän maitomäärän saamiseksi.

Nestemäärä ei vertaudu suoraan maitomäärään

Äidin hyvä ravitsemus ja riittävä nesteiden saanti imetysaikana on tärkeää, mutta äidin nauttima nestemäärä ei ole suoraan verrannollinen muodostuvan maidon määrään.

Jos äidin elimistö pääsee kuivumaan esimerkiksi helteen tai sairastamisen seurauksena, maidon määrä voi vähentyä kuivumisen vuoksi. Imettävän äidin tulisi juoda suurin piirtein tuottamansa maitomäärän verran enemmän nestettä kuin ei-imettävän. Kaksosten kohdalla tämä tarkoittaisi muutaman litran lisänestetarvetta.

Hyviä janojuomia ovat vesi, rasvattomat maitovalmisteet ja laimeat mehut.

Onko imetysteestä hyötyä?

Imetysteet sisältävät maitomäärää lisääviä yrttejä. Markkinoiden imetysteissä on jonkin verran eroja koostumuksissa. Osa äideistä kokee selvästi hyötyvänsä imetysteen juomisesta, toiset eivät huomaa yhtä selvää vaikutusta. Osa kokee imetysteen juomisen hyödyllisenä myös siksi että tulee silloin varmasti nauttineeksi riittävästi nestettä.

Kerrot vauvojen saavan korviketta epäsäännöllisesti ja maksimissaan 1,2 dl / vrk / vauva. Kolmikuinen vauva syö maitoa keskimäärin 7-8 dl vuorokaudessa, joskin yksilöllisiä eroja löytyy. Vauvojesi saama lisämaitomäärä on siis varsin pieni. Käytännössä vauvasi ovat lähes kokonaan sinun maidollasi. Tämä kuulostaa hienolta!

Kerrot myös vauvojen kasvavan hyvin, joten voit halutessasi kokeilla pienentää antamiasi lisämaitomääriä. Voit kokeilla vaikkapa puolittamalla antamasi korvikemäärät ja vastaavasti imettämällä heitä enemmän, esimerkiksi lisämaidon antamisen jälkeen.

Meri Haahtela, kätilö

Mitä mieltä olet artikkelista?