Olet täällä: Perhe > Kasvatus

Kasvatus


Piirretyissä paljon väkivaltaa

Disney-tuotanto ja japanilaiset piirretyt. Erityisesti niitä kannattaa välttää, jos haluaa rajoittaa lastensa väkivallan katselua, mediatutkija Annikka Suoninen vinkkaa.
Lue lisää

Taltuta taapero kivikautisella puheella!

Itse on käyttäydyttävä hillitysti kuin viilipytty, kun parivuotias kiljuu ja mekkaloi täysin malttinsa menettäneenä, koska asiat eivät ole menneet hänen tahtonsa mukaan? Niinhän se menee? Ei. Opettele kivikautista taaperopuhetta!

Lue lisää

Lapsille enemmän vaikutusvaltaa

”Jotta lapset saisivat laajemmin osallistua itseään koskeviin ratkaisuihin, aikuisten asenteiden on muututtava. Aikuisten on oivallettava, että lasten tärkeysjärjestys on usein toinen kuin aikuisten”, lapsiasia-
valtuutettu Maria Kaisa Aula sanoo.
Lue lisää

Pitkä hoitopäivä harmittaa lasta

Onko vanhemmilla riittävästi aikaa ja voimia olla yhdessä lasten kanssa, kasvatustieteen tohtori Taina Kyrönlampi-Kylmänen kysyy.

”… Siitä on niin ko haittaa mullekki ku äitillä on semmoset työvuorot ja isi tullee vasta viieltä hakkeen…”

Asiantuntija: Supernannyn tuhmuustuoli on nöyryyttävä ja julma rangaistus

Sensaatiohakuisissa kasvatusohjelmissa käytetään mielellään yksinkertaisia ja helposti visualisoitavissa olevia keinoja ongelmien ratkaisemiseksi. Yksi ja tavallisimmin käytetty keino on niin sanottu ”tuhmuustuoli”, johon niskoitteleva lapsi laitetaan miettimään huonoa käytöstään. Lapsen leimaaminen tuhmaksi on julmaa lapselle, mutta niin tehdään silti, korkeampien katsojalukujen nimissä, brittiasiantuntija kritisoi.

Lue lisää

Miten kertoa joulupukista?

Ranskassa joulupukki laskeutuu taivaista, Yhdysvalloissa tupsahtaa savupiipusta ja Suomessa asuu Korvatunturilta. Mitä pukkimytologiasta pitäisi kertoa lapsille?

Lue kolme erilaista tapaa kertoa pukista.

Päiväkoti pilaa lapsen elämän?

Jättämällä lapsensa huonolaatuiseen päivähoitoon työssäkäyvät vanhemmat saattavat pilata lapsensa terveyden ja onnellisuuden. ”Panokset ovat suuret tässä uhkapelissä, jossa mukana ovat tämän päivän lapset ja huomisen maailma”, Unicefin raportissa varoitetaan.
Jättämällä lapsensa huonolaatuiseen päivähoitoon työssäkäyvät vanhemmat saattavat pilata lapsensa terveyden ja onnellisuuden, Unisefin raportissa varoitetaan.

Rajojen asettaminen on muutakin kuin käskemistä

On selvää, että nukkumaanmenosta ja syömisistä päättää vanhempi. Mutta mitä muuta rajoihin kuuluu? Mitä oikeastaan tarkoitetaan sillä, että lapselle on asetettava rajat? Miten se tapahtuu? Kotikasvatusta tutkinut psykologian tohtori Merja Korhonen vastaa.
Lue lisää

Lapsi hoidossa, vanhemmat kotona

Miljoonia säästyisi, jos kotona olevien vanhempien lapset otettaisiin päivähoidosta, Helsingin Sanomat uutisoi. Niin, vanhemmilla on ensisijainen vastuu lastensa hoidosta. Mutta onko asia ihan näin yksinselitteinen?
Lue lisää

Suu kiinni, vaikka teipillä

Esikoululainen ei opettajien pyynnöistä ja kehotuksista rauhoittunut, vaan häiritsi kovaäänisesti esikouluryhmän yhteisiä puuhia Höganäsissä Ruotsissa. Opettaja kyllästyi kuusivuotiaan metelöintiin ja teippasi tämän suun kiinni.
Lue lisää

Sukupuoli kasvatuksessa

Nykyään lapset saavat liikkua sukupuolirajojen yli helpommin kuin aikaisemmin. Äärimmäistä individualismia korostavat kasvatusopit saattavat sisältää kuitenkin ongelmia.
Lue lisää

Huostaanotetut

Huostaanottojen määrä kasvaa jatkuvasti. Sijaisperheet tarjoavat kotihoitoa lapsille, jotka eivät voi syystä tai toisesta elää biologisessa perheessään.
Lue lisää

Kun pinna palaa

Lapselle huutaminen on inhimillinen reaktio. Lapsi oppii, ettei omat vanhemmat jaksa aivan kaikkea. Toisaalta ammattilaiset suosittelevat vanhemmille neuvottelevampaa kasvatusotetta. 

Miten on neuvolapsykologi Pirjo Latvanen, saako lapselle huutaa?

Millainen minun lapseni on?

Miksi toinen lapsi vetäytyy, kun taas toinen lapsi käyttäytyy aggressiivisesti samassa tilanteessa? Lapset ovat erilaisia, ja temperamenttierot olisi hyvä huomioida myös kasvatuksessa.

Lue lisää

Menikö lapseni pilalle?

Väsyneet vanhemmat huutavat ensin ja pelkäävät sitten aiheuttaneensa lapselle trauman. Riittääkö pelkkä huutaminen trauman siemeneksi?

Miten trauma oikeasti syntyy?

Ruumiillinen kuritus lisää lapsen aggressiivisuutta

Piiskaaminen ja muu ruumiillinen kuritus on monin tavoin haitaksi lapsille. Se myös lisää lasten aggressiivisuutta, Pediatrics-lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa.

Lue lisää

Ongelmista taidoiksi

Muksuoppi on kasvatustyöväline, jonka avulla lapsen ongelmat käännetään taidoiksi. Opin avulla lapsi etenee vaihe vaiheelta kohti taidon hallitsemista. Lue lisää

Näin rankaiset lasta – lue asiantuntijan vinkit hyvistä ja huonoista seuraamuksista

Pienet lapset osaavat olla tottelemattomia lurjuksia. Minkälaista rangaistusta olisi syytä käyttää, kun leikki-ikäinen viis veisaa hänelle asetetuista säännöistä? Entäpä voiko sääntöjä olla liikaa?

Lue asiantuntijan vinkit hyvistä ja huonoista seuraamuksista.

Noitia ja paholaisia

Nykysadut ovat melko kilttejä verrattuna Grimmin veljesten kirjaamiin hurjiin tarinoihin.

Kasvattavatko yliherttaiset tarinat lapsistamme pullamössösukupolven?

Kokemuksia ilmatieteellisestä kasvatuksesta

Pilvibongarin taskuopas on mainio puuhakirja aikuisille. Mutta sopiiko pilvien bongaaminen 3-vuotiaalle lapselle. Vau.fi testasi. Lue lisää

Poika leikkii tyttöjen kanssa

Onko lapsen kehityksen kannalta ongelmallista, jos tyttö leikkii poikien kanssa tai poika tyttöjen kanssa?

Lue lisää

Itsekeskeisestä empaattiseksi

Pienet lapset eivät osaa huomioida toisia samalla tavalla kuin aikuiset. Kyky empaattisuuteen kasvaa iän mukana. Pelkkä ikä ei kuitenkaan riitä, sillä muiden huomioiminen pitää opettaa lapselle kädestä pitäen.

Lue lisää

Omalla esimerkillä syrjintää vastaan

Lapsen oikeudet kuuluvat jokaiselle lapselle ja lapsen oikeudet ovat aikuisten velvollisuuksia, lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula muistuttaa. Lapsen oikeuksien päivää vietetään 20.11.

Lue lisää

Äiti kuuluu töihin, mutta lapsi ei kuulu päiväkotiin?

Päivähoito, kotihoito, päivähoitopas, kotihoitopas. Tämä väittely ei lopu koskaan. Tänään ampiaispesää sohaisee Virpi Salmi, joka ei säästele sanojaan HS:n kolumnissaan patistelleessaan työikäisiä naisia takaisin työelämään. Parin vuoden takaisessa Unicefin raportissa puolestaan varoitellaan, kuinka huonolaatuinen päivähoito ehkä pilaa lapsen terveyden ja onnellisuuden.

Lue lisää

Lasten sukupuolirooleja puretaan

Heidi Lunaban Kaksoset-valokuvanäyttelyssä lapset leikittelevät sukupuolirooleilla.  Kuvissa samat lapset esiintyvät sekä tyttöinä että poikina.

Lue lisää

Pahikset tärkeitä lapsen kehitykselle

Lasten saduissa esiintyy tyypillisesti hyviksiä ja pahiksia. Aikuisista asetelma saattaa tuntua typerältä. Yksioikoisilla pahiksilla on todellisuudessa tärkeä rooli lapsen moraalin kehityksessä.

Lue kehityspsykologin näkökulma pahiksista.

Monet kansanedustajaehdokkaat sallisivat lapsen tukistamisen

Iltalehden vaalikoneeseen vastanneista kansanedustajaehdokkaista noin 250 sallisi lapsen tukistamisen. Eniten kyllä-vastauksia tuli perussuomalaisten joukosta, tosin kannattajia löytyi myös monista muista puolueista. Lapsen kurittaminen on Suomessa ollut lainvastaista vuodesta 1984.

Lue lisää

Lapsuuden soittoharrastus saattaa ehkäistä muistisairauksia

Lapsuudessa aloitettu musiikkiharrastus voi ehkäistä tai ainakin hidastaa muistin ja muiden mielentoimintojen heikentymistä. Olennaista näyttäisi olevan harrastuksen kesto, ei se jatkaako soittoa vielä myöhemmällä iällä, Kansasin yliopiston tutkijat kirjoittavat.

Lue lisää

Oppia tavoille, mitä se oikein tarkoittaa?

Meillä aikuisilla on monia tapoja, joista emme aina ole itse tietoisia. Kenties tarkkailemmekin enemmän muiden tapoja? Ja panemme erityisesti merkille tavat, joita pidämme silmiinpistävinä tai epäkäytännöllisinä ja jotka ehkä katsomme huonoiksi. Mitä sitten lasten "tavoille opettaminen" tarkoittaa?

Lue lisää

Mitä lapsen tulisi oppia?

Lapsi saa jo ensi kokemuksistaan lähtien perusvalmiuksia ja -tietoja itsestään ja ympäristöstään. Se muodostaa pohjan lapsen oppimiselle – aikanaan koulussa mutta ennen kaikkea elämässä.

Lue lisää

Sosiaaliset taidot

Sosiaalisilla taidoilla tarkoitetaan kykyä kunnioittaa niin itseään kuin muitakin. Tämän kaksoiskompetenssin kehittymiselle on tärkeää, että lapsi oppii pienestä pitäen ottamaan muut huomioon ja tekemään yhteistyötä.

Lue lisää

Aivopesenkö lapseni?

Vaikutamme vääjäämättä lapsiimme. Omat mielipiteemme piirtyvät totuuksina lastemme mieliin. 

Omat ennakkoluulomme siirtyvät helposti lapsen ennakkoluuloiksi. Onko kyse kasvatuksesta vai aivopesusta?

Kova todellisuus saa lapsen valehtelemaan

”Minä näin tänään krokotiilin, kun oltiin uimassa”, saattaa leikki-ikäinen kehua. Tämä on vielä harmitonta, tuonikäiselle tyypillistäkin narraamista. Kun kouluikäinen puolestaan kertoo, ettei tullut taaskaan läksyjä, on kyseessä jo valehtelu, johon tulisi puuttua.

Lue lisää

Kasvatus on opastamista

Monien mielestä sanalla kasvatus on vähän kielteinen kaiku. Se voi tuoda mieleen autoritaariset vanhemmat ja lapset, jotka kuuliaisina alistuvat vanhempien määräysvallan alle. Olisikin ehkä parempi ajatella niin, että sinulla on tehtävä, jota voisi verrata opastukseen. Lapsi on maailmassa uusi tulokas, ja sinun tehtävänäsi on näyttää, kuinka täällä selviydytään.

Lue lisää

Kasvatus alkaa kommunikoinnilla

Vuorovaikutus luo pohjan kasvatukselle. Muutaman viikon ikäinen lapsi on oppinut tuntemaan vanhempien tapoja ja sen, millaista on yhdessä heidän kanssaan. 

Lue lisää

Puolivuotias kasvaa kiinni arkeen

Perhe-elämä pyörii ensimmäiset kuukaudet uuden tulokkaan tarpeiden ja rutiinien ympärillä, ja niin pitää ollakin. Vähitellen lapsi alkaa kuitenkin mukautua perheen rutiineihin ja yleisiin käyttäytymissääntöihin.

Lue lisää

Itsetunnon portailla

Raisa Cacciatore luennoi 13.3. Jyväskylässä lasten itsetunnosta.

Lue, mitä neuvoja Väestöliiton asiantuntijalääkäri antaa vanhemmille.

Parivuotias tarvitsee rajoja ja kehuja

Lapsen maailmasta tulee nyt isompi, ja hän pursuaa löytämisen iloa. Kun lapsi on tutkimusretkellään, hän kääntyy välillä katsomaan sinua. Hän on ehkä menossa huoneeseen, jossa ei ole juurikaan ollut, tai sitten puistoon, jossa ei ole ennen käyty. Syynä on tietysti se, että hän haluaa tarkastaa sinun olevan mukana tai haluaa tietää, onko hyväksyttävää jatkaa matkaa.

Lue lisää

Uhmaikäinen kasvaa itsenäiseksi

Itsenäisyyden ja kärsivällisyyden kehitykseen kuuluu myös omien kykyjensä ja lahjojensa löytäminen ja ilo siitä että noudattaa omia toiveitaan ja tarpeitaan. Itsenäisyyden myötä myös oma tahto vahvistuu. Muisti on nyt niin kehittynyt, että lapsella on selvä käsitys siitä, mikä on vialla, jos hän ei saa tahtoaan läpi – ja tämä tietysti lisää taisteluhalua.

Lue lisää

Leikki-ikäinen oppii tekojensa seurauksia

Niillä kokemuksilla, joita lapsella on vuorovaikutuksesta kotona, on suuri merkitys sille, kuinka hän selviytyy muissa yhteyksissä. Jos lapsi on oppinut, että hänen aloitteisiinsa suhtaudutaan myönteisesti, on suurempi mahdollisuus, että hänellä on tarpeeksi itseluottamusta lähteä maailmaan myönteisin tuntein: hänellä on jotain annettavaa, ja hänet otetaan hyvin vastaan.

Lue lisää

Lapset altistuvat väkivaltauutisille

Nykylasten on vaikea välttyä pelottavilta uutisilta.

Lue lisää

Vanhemmat eivät osaa olla aikuisia lapselle

Lasten kasvatus on surkeassa jamassa, väittää kasvatusoppaiden bestseller-tehtailija.

Kun lapsi käyttäytyy huonosti, syy on tietenkin vanhemmissa.

Saako toisen lasta komentaa?

Vieras leikki-ikäinen lapsi etuilee ja tönii leikkipuiston liukumäessä. Tulisiko käytökseen puuttua komentamalla lasta? ”Itse kannatan tällaista koko kylä kasvattaa -asennetta. Tilanteen vaatiessa on lupa kieltää, mutta olennaista on, miten puhuttelee vieraan lasta." Näin Vau.fi:n gallupiin vastasi Kaisa. Mutta muitakin näkemyksiä oli.

Lue lisää

Lasten ehdoilla

Tiikeriäiti Amy Chuan peräänkuuluttaa auktoritääristä kasvatusta. Michael Winterhoff näkee lapset narsistisina nautinnon tavoittelijoina. Mutta Jukka Laajarinne antaisi lasten vain leikkiä.

Miksi?

Esiopetuksessa saa jokainen sopivasti haastetta

Mitä eskarissa tehdään? Vau.fi tutustui jyväskyläläisen päiväkodin esiopetukseen.

Lue lisää

Toinen tiukkis, toinen pehmo? Kasvatustyylit törmäyskurssilla

”Meillä isä on paljon pojan kanssa. Ainoa huono puoli on, ettei meinaa saada kuria pojalle. On semmonen pehmoisä, joka antaa helposti periksi. Kurja sitten, kun mä joudun ottaa sen kasvattajan roolin ja olla se tylsä äiti." Mielipide-erot kasvatuksessa tulevat usein esille vasta lapsen kasvaessa. Puolisot saattavat havahtua siihen, etteivät he ole kasvattamisessa samoilla linjoilla.

Lue lisää

Pakko menestyä!

Tiikeriäiti Amy Chuan kasvatusmetodeja on kauhisteltu Suomessakin, mutta kuinka paljon se oikeastaan poikkeaa tavasta, jolla pikku junioreista koulitaan tulevaisuuden teemuselänteitä?

Lue lisää

Kaksivuotiasta kiusattiin tarhassa – "Oma vika"

Mathiasta, 2, kiusattiin päiväkodissa, mutta opettajat eivät puuttuneet asiaan millään tavalla. Päiväkodissa oltiin sitä mieltä, että vika on Mathiaksessa ja että hänen täytyisi muuttaa tapansa ja opeteltava olemaan "parempi". ”Minusta se oli täysin väärin. Ei vastuuta voi vierittää lapsen harteille, kyllä aikuisten on kannettava vastuu", Mathiaksen äiti Katrine sanoo.

Lue lisää

Vihoviimeiset vinkit

Verkko on täynnä ihmisiä, jotka haluavat kertoa, kuinka lapset pitäisi kasvattaa. 

Lue Vau.fi:n lista viidestä typerästä kasvatusneuvosta.

”Mitä ranskalainen äiti tekisi?”

Minkä maan kasvatus tuottaa maailman parhaita lapsia? Ranskan tietenkin, vihjailee amerikkalainen toimittaja Pamela Druckerman uudessa kirjassaan.

Lue, mitä voimme oppia ranskalaisilta.

Pitkä työpäivä vaarantaa kiintymyssuhteen lapseen

Kiista kotihoidon ja päivähoidon välillä kuumentaa tunteita. Kehityspsykologian professori Marja-Leena Laakson mukaan kysymys on väärin aseteltu. 

Päivähoito? Kotihoito? Miksi vanhempien pitää valita? Eikö ongelmaan ole olemassa kompromissia?

Miten selittää pääsiäisen raa'at tapahtumat lapselle?

Kristillinen pääsiäinen perustuu hyvin raaoille ja raadollisille tapahtumille. Miten pelottavasta tapahtumasarjasta voi kertoa pienelle lapselle? Norjalainen pastori Karen Margrete Mestad kertoo oman lastenversionsa.

Norjalainen pastori Karen Margrete Mestad kertoo oman lastenversionsa.

Alasti oman lapsen edessä? "En todellakaan!"

Monissa maissa vanhemmat eivät uskalla esiintyä alasti lastensa seurassa. Nakuileville suomalaisille kainostelu on tosin vierasta.

Suomessa koko perhe saunoo yhdessä. Monessa muussa kulttuurissa moinen ei tulisi kuuloonkaan.

Mies tekee sen väärin! "Yritän pitää suuni kiinni"

"Joskus tuntuu, että mies tekee asiat niin epäkäytännöllisesti eikä ennakoi yhtään tilanteita", Vau.fi:n foorumilla tuskaillaan. ”Miehet aina naureskelee jollekin naisten logiikalle, mutta mitä toi tollanen miesten logiikka on, jolla ei näköjään ole välttämättä mitään tekemistä loogisen päättelyn kanssa”, ketjussa ihmetellään. Lue, mitä miehet tekevät äitien mielestä väärin – ja oikein.

Lue lisää

Saako lapsen ulkonäköä kommentoida?

Tytöt ovat nättejä ja pojat hyviä skeittaamaan. Onko se näin yksinkertaista? Pitäisikö tyttöjä kehua myös skeittaamisesta ja poikia ulkonäöstä? Psykologi Tarja Salokoski vastaa.

Saako lasta sanoa söpöksi? Entä pullukaksi?

Ruutuaikasääntöjä

Telkkarit, kännykät, tietsikat, läppärit, konsolit, tabletit ja muut ruutuvekottimet ovat osa tavallista arkeamme. Kun kaiken laskee yhteen, saavat perheen pienimmätkin usein aimo annoksen ruututuijottelua. Kuinka paljon lapsi saisi viettää aikaa ruudun ääressä? Millaiset ovat hyvät ruutuaikasäännöt?

Lue lisää

Tarjoa lapselle turvallinen lapsuus!

Miten taata lapsen menestys elämässä? Muskaria, viulutunteja ja kielikylpyjä? Kimmo Jokisen johtaman tutkimusprojektin mukaan lähtökohta menestykseen on aivan muualla. Turvallinen lapsuus nimittäin riittää petaamaan menestyksen.

Lue lisää

Taapero puree ja nauraa päälle – onko syytä huoleen?

Pienet terävät hampaat uppoavat ihoon, äiti kieltää, taapero nauraa räkäisesti päälle. Ja sitten puree uudestaan. Äitiin iskee epätoivo. 

Miksi lapsi puree? Vau.fi:n asiantuntija psykologi Tarja Salokoski vastaa.

Korvapuustit ja luunapit ahkerassa käytössä suomalaisperheissä

Tukistamista, luunappia, korvapuustia tai muita lievempiä, kuritusväkivallaksi miellettyjä keinoja käytetään suomalaisperheissä hyvin usein: Joka toista alle 13-vuotiasta on kuritettu fyysisesti kotonaan viimeksi kuluneen vuoden aikana. Joka viides vanhempi on sitä mieltä, että kuritusväkivalta on sopivaa lasten kasvatuksessa.

Lue lisää

Kasvatetaan ilolla!

Tänään vietettävä lapsen oikeuksien päivä puhuu myönteisen kasvatuksen puolesta: jokainen vanhempi kasvattaa omalla esimerkillään, ilolla ja yhteistyöllä. Suomessakin on kuitenkin vielä tekemistä lapsen ihmisarvon ymmärtämisessä, lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula sanoo.

Lue lisää

Lapsi tarvitsee vastuuta

Ajattelemme, että lapsien pitää elää huolettomasti. Jos lapsella on vastuita perheen arkiaskareista, leimaamme tapauksen helposti lastensuojelulapseksi. Sosiaalityön tohtori Susanna Helavirta haluaa kyseenalaistaa asetelman. Lapset nimittäin kokevat itse vastuun tärkeänä osana hyvää elämää.

Lapset kokevat vastuun tärkeänä osana hyvää elämää.

"Sanon nyt viimeisen kerran..."

Nalkutusta, huutoa, hoputusta, jäähyjä. Loputtomasti ei, ei ja vielä kerran ei? Päinvastoin! Jutusta selviää muun muassa, miksi hymyily kannattaa, miksi jäähypenkki on huono vaihtoehto ja miksi vanhemman kannattaa opetella sanomaan useammin "kyllä".

Tuntuuko kasvatustyö joskus toivottomalta? Lue vinkit sujuvampaan kasvatusarkeen.

Kasvatusvirhe: ”Äidille tulee paha mieli”

”Olisit nyt tyytyväinen, kun äiti on tehnyt niin paljon töitä tämän asian eteen. Äiti on tehnyt kaikkensa, että sinulla olisi kaikki hyvin.” Näin äidit saattavat syyllistää lastaan. Kuulostaako tutulta?

Lue jutusta, minkälaisia psykologisia vaurioita syyllistäminen voi aiheuttaa lapselle.

Näin suojaat lapsen seksuaaliselta hyväksikäytöltä

Lapsia on perinteisesti valistettu turvallisuusasioista varoittamalla vieraista sedistä ja kieltämällä ottamasta karkkia tuntemattomilta. Aikuisten on kuitenkin yritettävä olla kaatamasta omia pelkojaan lasten kannettavaksi. "Ei kannata kertoa, mitä kaikkea pahimmassa tapauksessa saattaa tapahtua tai mitä pahaa jollekin toiselle on käynyt”, lastenpsykiatrian erikoislääkäri Janna Rantala opastaa. 

Lue, millaista on onnistunut turvallisuuskasvatus.

Piiskaamatta paras – psykologi tyrmää aataminaikaiset opit

”Jotkut sanovat, että kodista on tehtävä lapsille turvallinen. Minä sanon, että lapsista on tehtävä kodille turvallisia”, kristillinen fundamentalistipastori Michael Pearl kirjoittaa uskonnollispainotteisessa kasvatusoppaassa To Train Up a Child. Pearlin mukaan lapsesta tulee syntinen rikollinen, jos vanhemmat laiminlyövät lapsen piiskaamisen. Psykologi Anne Posa kertoo, miksi väkivaltaa ei pidä käyttää kasvatuksessa.

Lue lisää

Äiti: ”Aikuisen tehtävä ei ole leikkiä lapsen kanssa”

”Voin tehdä asioita, joissa olen äidin roolissa. Jos leikkisin, joutuisin olemaan joku muu. En halua sellaista, enkä näe sitä tarpeelliseksi”, yhden lapsen äiti Eeva sanoo. Pitäisikö vanhempien leikkiä lastensa kanssa vai antaa lasten leikkiä kavereidensa kanssa? Kehityspsykologian professori Kaisa Aunola on Eevan kanssa eri mieltä, ja kertoo haastattelussaan, miksi. Mikä on sinun kantasi?

Lue lisää

Kymmenen tapaa rakastaa lastasi

Ole läsnä lapsen elämässä, muista helliä ja anna rakkautesi näkyä! 

Lue kaikki kymmenen rakastavaa kasvatustapaa.

Kasvatatko lapsestasi suorittajaa?

Onnistumisen paineet kasautuvat lasten niskaan monelta suunnalta. Kehityspsykologi Kaisa Aunolan mukaan vanhemmat voivat kuitenkin omalla toiminnallaan vaikuttaa siihen, kuinka pakottaviksi lapsen suorituspaineet kehittyvät.

Suorituskulttuuria pidetään yhtenä syynä lasten lisääntyville mielenterveyden ongelmille.

Kuusi tapaa kohdata raivoava lapsi

Kun lapsi raivoaa, vanhemmat reagoivat tunteeseen. Lapsen räjähtävä raivoon on kuitenkin syytä suhtautua oikealla tavalla.

Lapsella meni hermo, mitä tehdä? Asiantuntija neuvoo.

Älä tee näitä virheitä kiukuttelevan taaperon kanssa

Miksi jäähypenkki on huono rangaistus kiukuttelevalle taaperolle? Miksi lapsen kiukun ei pidä antaa tarttua? Miksi välinpitämätönkään ei saa olla? Asiantuntija neuvoo, kuinka kohdata pikku raivoajan kiukunpuuskat mahdollisimman rakentavalla tavalla ja kertoo lisäksi, mikä saa tahtoikäisen menettämään hermonsa.

Lue lisää

Tytöillä etupylly, pojilla vieteri? Asiantuntija: ”Opettele sanomaan pimppi ja pippeli”

Pikkulasten sukuelimiä nimitetään toisinaan kummallisilla nimillä. Todennäköisesti englannista suomeen rantautunut ”front bottom” kääntyy kotoisasti etupyllyksi tai pisupyllyksi. 

Asiantuntija neuvoo: ”Opettele sanomaan pimppi ja pippeli”

Näin kasvatat lapsestasi kauhukakaran – 10 vinkkiä

Lapsen käyttäytymisen kannalta ei ole yhdentekevää, mitä lapselle opetetaan: väärillä kasvatustavoilla saa muokattua lapsesta todellisen pikkuhirviön. 

Lue jutusta, minkälaisia kardinaalimokia kannattaa välttää.

”Tyttö saa rassata mopoja ja poika leikkiä prinsessaa”

Saako pojalle pukea vaaleanpunaista? Mitä jos tytöllä onkin lyhyt tukka? Etusivulla aiemmin ilmestynyt artikkeli Tyttö voi olla poikamainen, mutta poika ei saa olla tyttömäinen innosti myös foorumilaiset pohtimaan sukupuolistereotypioita. Nyt Vau.fi:n foorumilaiset kertovat, kuinka he itse ottavat sukupuolistereotypiat huomioon kasvatuksessa.

Lue lisää

Miten selittää lapselle homo? Homo neuvoo

”Lapsia on suojeltava homojen tapaamiselta – kunnes sinä, arvoisa vanhempi, olet keksinyt miten selität lapsillesi meidän homojen olemassaolon”, päivän vierasbloggari Cary Vaughn kirjoittaa ja tarjoutuu auttamaan.

Lue lisää

Onko teilläkin korvat vain koristeina? Miksi lapsi ei kuuntele?

Joskus vanhemmista tuntuu, että lapsi ei ota kuuleviin korviinsa yhtäkään vanhempien pyyntöä. Ongelmat yhteyden saamisessa lapseen eivät johdu vain lapsen ominaisuuksista. Vanhemman on hyvä kiinnittää huomiota myös itseensä kasvattajana. Esimerkiksi kasvatuksen epäjohdonmukaisuus voi kostautua kuuntelemattomuutena. Lasten ja nuorten psykologi Saara Saulio kertoo, miten saada lapsi kuuntelemaan.

Lue lisää

 

 Päätoimittaja: Petra Lehto
Toimittaja: Jarkko Uro
Avustaja: Tiina Pokkinen
Forum-vastaava: Mira Heinonen


RSS-feed www.vau.fi

tarjoaa tukea vanhemmuuteen Vauvan odotus- ja Vauvan syntymä -opaskirjoissa ja Vau.fi-verkkopalvelussa sekä lapsille oikeita kirjoja oikeaan aikaan Vaukirja-kerhossa. Autamme lapsia ja vanhempia kehittymään yhdessä. Sandviks – Enriching young minds.