Viisi harjoitusta, joiden avulla voit opetella myötätuntoa sekä itseäsi että toisia kohtaan. Mitä myötätuntoisempi olet, sitä paremmin pystyt nauttimaan elämästä.

Viimeksi päivitetty 9.9.2020

Raskausaika ja pikkulapsivaihe ovat yksi elämän kuormittavimmista ajanjaksoista. Myötätunnon kehittäminen auttaa sinua selviytymään siitä, helpottaa ystävyyssuhteiden ylläpitoa ja samalla tulet esitelleeksi lapsellesi hyvän toimintamallin.


 


Mutta mitä myötätunto itse asiassa on ja miten sitä voi kehittää?

”Myötätunto on kykyä havaita toisen tunnetilat ja helpottaa toisen oloa silloin, kun hänellä on kuormittava hetki elämässään. Se voi olla ulkoisen tai sisäisen kamppailun synnyttämää, mutta läsnäolo ja aito kuunteleminen auttavat helpottamaan siitä aiheutuvaa kärsimystä – vaikka itse ongelmaa ei kykenisikään ratkaisemaan”, kertoo tunnetietoisuustaito-ohjaaja ja Kiintymysvanhemmuusperheet ry:n varapuheenjohtaja Petra Masko.

Maskon mukaan myötätuntoa toisia kohtaan voi kehittää vain opettelemalla myötätuntoa itseään kohtaan.

”Tarkkaile omaa sisäistä puhettasi: Miten kohtelet itseäsi? Osaatko lohduttaa itseäsi vai sätitkö epäonnistumisista tai riittämättömyydestä?”

Kriittisyys on tyypillistä naisille – ja äideille

Masko kertoo, että psykologisten tutkimusten mukaan kriittisyys itseä ja toisia kohtaan on ollut ihmislajin kehityksen aikana erityisen tärkeää naisille – itsen vertaileminen muihin on selvittänyt omaa paikkaa heimon hierarkiassa. Jäänteitä tästä on edelleen nähtävissä: ei tarvitse kuin vilkaista nettipalstojen teräväkielisiä keskusteluja vaikkapa imettämisestä tai nukkumisjärjestelyistä.

”Ehkä me naiset siksi olemme edelleen niin kärkkäitä puuttumaan toisten valintoihin ja toisaalta ottamaan itseemme, jos koemme että joku arvostelee meitä.

Kriittisyys itseä ja toisia kohtaan lisääntyvät, kun elämässä on stressiä ja kuormitusta – ja pikkulapsivaiheessa molempia on tarjolla yllin kyllin. Epävarmuus omasta äitiydestä muuttuu helposti siilipuolustukseksi: vain minun ratkaisuni ovat oikeita, ja jos joku tekee toisin, se on suoraa kritiikkiä minun valintojani kohtaan.

”Omien heikkouksien ja puutteiden hyväksyminen avaa ovet muiden ymmärtämiseen ja myös rennompaan, miellyttävämpään vanhemmuuteen. Vanhemmuus on jaettu kokemus, jossa kaikki kuitenkin mokaavat joskus. Kun hyväksyt vaikeatkin tunteet, kuten pettymyksen ja häpeän, pystyt helpommin näkemään sen, että kaikkiin kysymyksiin ei ole joko-tai -vastauksia. Vastakkainasettelun sijaan tarvitaan enemmän hyväksyntää”, Masko muistuttaa.

Näin harjoittelet myötätuntoa – viisi kohtaa

Myötätuntoa itseä ja toisia kohtaan voi harjoitella esimerkiksi kehittämällä omia tietoisuustaitojaan.

  • Kun saat itsesi kiinni ankarasta puheesta itseäsi kohtaan, pysähdy ja mieti: miksi ajattelet itsestäsi näin negatiivisesti? Onko taustalla kotoa opittu malli, lapsena sisäistetty oletus itsestä tai aikuisuudessa koettu pettymys? Harjoittele puhumaan itsellesi siten kuin haluaisit sinulle puhuttavan: lempeästi ja ymmärtävästi.
  • Käytätkö itselle tai toiselle puhuessasi ehdottomia sanoja, kuten ”aina” tai ”ei koskaan”? Luovu niistä, sillä ne sulkevat mahdollisuuksia kehittymiseen.
  • Onko sinulla ystävä, joka on hyvä kuuntelija? Mitä voisit imitoida häneltä – ihminen on tehokas mallioppija! Anna hänen lohduttaa itseäsi ja käytä sitten oppimaasi sekä puhuessasi itsellesi että puhuessasi samassa tilanteessa toisille.
  • Jos havaitset itsessäsi kärkkäyttä, mieti mistä se voisi johtua? Onko sinulla tarve, joka jää täyttymättä ja josta johtuvaa puutetta kanavoit katkeruuteen? Ratkaise tarve, niin huomaat helpommaksi muuttaa asennettasi.
  • Älä vertaile itseäsi muihin, vaan mieti missä kaikessa olet hyvä. Tee lista ja laita se jääkaapin oveen, työpisteesi kulmalle tai tallenna puhelimen taustakuvaksi – missä vain se muistuttaa sinua siitä, että sinä olet hyvä juuri tuollaisena.
Mitä mieltä olet artikkelista?