Netti on kyllä pullollaan tietoa vauvoista ja raskaudesta. Vanhemman todelliset haasteet alkavat kuitenkin, kun vauva täyttää vuoden ja siirtyy taaperoklaaniin. Tässä muutama seikka, jotka on syytä tietää jo ennen lapsen muuttumista vauvasta taaperoksi.

Viimeksi päivitetty 29.9.2014

Taaperot ovat aina liikkeessä
Aina! Myös silloin, kun ne nukkuvat. Sinuun sattuu
Odota vain, että sinua nipistetään, raavitaan, lyödään ja potkitaan – vahingossa tai tahallaan. Asiasta ei kannata olla huolissaan, sillä voimien koettelu kuuluu taaperoikään. 

Toistoa, toistoa ja toistoa
Kuinka monta kertaa jaksat itse katsoa suosikkielokuvasi? Kuinka monta kertaa olet lukenut suosikkikirjasi? Kun jostain tulee taaperon suosikki, se pitää nähdä tai kuulla monta kertaa. Todennäköisesti lapsen suosikkikirja tulee korvistasi ulos ennen kuin lapsi kyllästyy kirjaan.

Testaa: Onko lapsellasi valmiudet kuivaksi oppimiseen?

Loukkaannut lapsesi puolesta
Taaperot ovat usein ilkeitä toisilleen. ”Et saa tulla minun syntymäpäiväkutsuille!” ”Sinä olet tyhmä!” Todennäköisesti toisten taaperoiden ilkeät sanat loukkaavat sinua enemmän kuin lastasi, sillä taaperot myös unohtavat nopeasti. 

Suostut outoihin ”rituaaleihin”
Toiset vanhemmat joutuvat imemään pahat unet lapsen päästä ennen nukkumaan menoa. Toiset taas sihisevät, kun lapsi istuu potalla pissalla. Ja tietenkin useimmat vanhemmat ”puhaltavat pois pipejä”. Taaperolle nämä kummalliset tavat ovat erityisen tärkeitä.

”Haluan isin” -kausi
Eikö muka kukaan ole äitiä tärkeämpi? Odotahan vain! On tyypillistä, että taapero kehittää ”haluan isin” -kauden itselleen. Kun kausi on päällä, ainoastaan isi kelpaa puhaltamaan kuumaan ruokaan ja peittelemään lapsen sänkyyn.

Lue myös: Isän hameen helmoissa

Pidä oma suusi siistinä: kotona lymyilee pikku papukaija
Huudat ”perkeleen helvetti”, kun kaikki asiat kaatuvat niskaan ja vain muutamaa sekuntia myöhemmin kuulet kaiun alapuoleltasi. Hupsista!

Puhut jatkuvasti kakasta ja pissasta
Kun lapsi alkaa käydä potalla, alkaa hössötys kakka- ja pissa-asioista. Huomaat, että kehut lastasi kakkaamisesta ja pissaamisesta. Perheen yleiseksi keskusteluaiheeksi nouseekin kysymys siitä, kuka käy kakalla missä ja milloin.

Lue myös: Asiaa kakasta

”Koska se vain on niin”
Ajattelitko selittää kaikki asiat lapsellesi? Odotapa, kun kohtaat taaperon ikuisuuksiin jatkuvat miksi-kysymyssarjat, jotka päätyvät filosofiseen ”miksi on miksi” -kysymykseen. Jossain vaiheessa tyydyt parkaisemaan: ”Koska se vain on niin!”

Minä itse!
Kengät ovat väärissä jaloissa, ja vaikeat napit aiheuttavat kiukuttelua. Tästä huolimatta taapero ei ota apua vastaan, sillä hän on saanut päähänsä pukeutua aivan itse.

Mutiset epämääräisiä vastauksia lapsellesi
Taaperoiden kysymykset ovat toisinaan niin hankalia, että huomaat antavasi hyvin ympäripyöreitä vastauksia. Missä vauva oli ennen kuin hän oli äidin mahassa? Mitä ihmisille tapahtuu kuoleman jälkeen? Yritä siinä sitten toimia yleistietopankkina elämän hankalimpien kysymysten edessä.

Tappelet vaatteista
Toiset taaperot ovat erityisen tarkkoja siitä, mitä he pistävät päällensä. Silkinohut t-paita pakkaskelillä ja villamekko helteellä. Nämä vaateriidat käydään tietenkin kiireisinä aamuina, jolloin kaikkien pitäisi jo olla jossakin.

Lue myös: Elämä taaperona on parasta – 14 syytä

Valkoisia valheita pääsee huuliltasi
”Suklaa on lopussa.” ”Kaikki muutkin lapset ovat jo nukkumassa.” Tiedät, että nämä ovat valheita, mutta taaperon vanhempana on mahdoton toimia, jos ei koskaan puijaa lasta yhtään missään.

Aina ei tarvitse ymmärtää lasta
Taaperoiden ajattelumaailma on välillä niin käsittämätön, että joskus on vain parempi olla ymmärtämättä.

Raivokohtaus voi iskeä koska vain
Sukka meni väärinpäin jalkaan. Vaatteet kutittavat ja ovat muutenkin inhottavia. Mikä tahansa asia voi saada taaperon raivon valtaan. Varaudu ottamaan lapsen kiukut vastaan, sillä raivoaminen on taaperon erikoisalaa.

Lue myös: Älä tee näitä virheitä kiukuttelevan taaperon kanssa

Joudut katsomaan todella huonoja ohjelmia
Taaperoiden suosikkiohjelmat voivat olla todella huonoa. Lastenohjelmat ovat toisinaan halvalla tehtyjä kyhäelmiä. Onneksi tarjolla on myös hyviä lastenohjelmia. Voitkin hienovaraisesti ehdottaa taaperolle omia suosikkejasi, jotta välttyisit tuijottamasta kaikista surkeimpia animaatioita.

Lastenhuone täyttyy ”ansoista”
Vauvat eivät vielä levittele tavaroita. Sotkeminen alkaa heti taaperoiässä. Pimeä lastenhuone saattaakin olla täynnä dublomiinoja ja muita esineitä, jotka tekevät selvää jalkapohjistasi.

Unohda oma parisängyn puolikkaasi
Taaperot haluavat nukkua isän ja äidin vieressä. No mikäs siinä, ajattelet – kunnes tosiasia valkenee sinulle: taaperot kääntyilevät ja potkivat unissaan. Lopulta nukut puolikkaalla tyynyllä, toinen jalka sängyn ulkopuolella. 

Taaperotko vaikeita – odota vain teinivuosia!
Lapsen ikäkaudet pitää vain ottaa sellaisina kuin ne tulevat. Taaperokautena tutustut uudella tavalla lapsen erilaisiin puoliin. Kun muistat olla takertumatta vaikeisiin hetkiin, taaperosi saa sinut myös hymyilemään päivittäin.

Mitä mieltä olet artikkelista?