Lasten television katselu jakaa mielipiteitä. Yksi haluaa suojella lastaan lastenohjelmien väkivallalta, toinen ei salli yhtään televisiota lapselle, kolmas antaa television pauhata koko päivän taustalla. Vau.fi:n foorumilla äidit kertovat suhtautumisestaan tv-katseluun.

Viimeksi päivitetty 15.6.2015

”Meillä on vasta 7kk ikäinen pikkuneiti, mutta aihe mietityttää jo”, nimellä ReginaVeritas kirjoittava äiti kertoo Vau.fi:n foorumilla.

ReginaVeritas kertoo, että jos TV on päällä, vauva jää selvästi katsomaan vaihtuvia kuvia. Hän ei pidä ajatuksesta, että vauva katsoisi televisiota, vaan toivoisi lapsen mieluummin leikkivän.

”Tästä syystä meillä kuunnellaankin lähinnä musiikkia vauvan ollessa hereillä. Mies suhtautuu aiheeseen rennommin, ja neiti on katsellut isänsä kanssa pieniä pätkiä jääkiekkoa yms. urheilua. Joskus olen antanut vauvan katsoa Miffyä sylissä istuen, jotta saan kynnet leikattua helpommin”, ReginaVeritas kirjoittaa.

”Kuitenkaan en pidä televisiota automaattisesti pahana ja odotan kyllä kieltämättä sitä, että voisin alkaa katsella ihania animaatioelokuvia tytön kanssa”, hän kertoo ja kysyy, kuinka muut äidit suhtautuvat lapsen television katsomiseen.

Lue myös: Pihaleikit jäämässä historiaan

”Ei vauvan tarvitse telkkaria katsoa”

”En ole lähemmäs kuuteen vuoteen omistanu televisiota, kun en sitä yksinkertaisesti katso”, nimimerkki Siili toteaa. ”Muutamat sarjat joita voisin katsoa olen jo nähny netistä tai tulen katsomaan netistä.”

Siili kertoo miettineensä miehensä kanssa, että television voisi hankkia, jos lapsi alkaa itse vanhempana pyytämään sitä. Lasten elokuvia ja muutama sarja heiltä löytyy DVD:llä.

”Ja kun lukeminen on itselle rakas harrastus niin todennäköisesti tulen aika paljon lapselle lukemaan. Kohtuullinen telkkarin kattominen ikään suhteutettuna ei minusta ole pahasta. Kovin nuorta lasta en päästäisi ilman valvontaa katsomaan telekkaria”, Siili pohtii.

Nimimerkin Maiden_Of_Sleep perheessä ei ole televisiota, eivätkä he ole aikeissa hankkia sellaista. Hän toteaa, että DVD-elokuvia voi katsella kannettavalta tietokoneelta.

”Mut ei vauvan tartte telkkaria katsoa”, Maiden_Of_Sleep kirjoittaa. Hänen mielestään ihmiset katsovat liikaa telkkaria muutenkin.

”Ei sitä kaipaa sitten yhtään, kun siitä on hankkiutunut eroon. Mun vanhemmat ja mummo vapaa-ajallaan mitään muuta tee, kuin katso telkkaa ja se suorastaan ärsyttää itseäni. En haluaisi tulevaa lasta antaa semmoiseen hoiviin, paitsi jos ovat poissa kotoa sitten, eikä vaan se nenä kiinni ruudussa”, hän kertoo.

Lue myös: Vanhempi on lapsen paras leikkikaveri

”Telkkari lähes aina päällä”

”Meillä on telkkari päällä lähestulkoon aina”, Marmoritar puolestaan kertoo.

”Välillä poika sitä katselee, mutta suurimmaksi osaksi jättää täysin huomioimatta. Aamut kylläkin on nyt alkanut sillä, että katsellaan pikku kakkosta, Martta-koiraa, joulukalenteria ja Muumeja. Äiti saa juoda aamukahvinsa rauhassa ja poika viihtyy hyvin”, Marmoritar kirjoittaa.

Suski82 sen sijaan kertoo, että lapsi viihtyy paremmin yksinään, jos TV on päällä taustahälynä.

”Ei siis katso sitä, mutta on taustahälynä. Välillä toki saattaa vilkasta, mutta enemmän kiinnostaa muut jutut. Nykyisin oonkin laittanut jonku musiikkikanavan päälle, niin saa ite tehtyä vähä edes kotihommia”, hän kirjoittaa.

Piikkipensas myöntää, että taaperoaikoina aamut sujuivat paremmin, kun laittoi lastenohjelman pyörimään televisioon.

”Itse saattoi keskittyä siihen heräämisen yrittämiseen, kun pikkujätkä oli jo täysin hereillä ja valmiina valloittamaan maailman”, hän kertoo.

Lue myös: Piirretyissä paljon väkivaltaa

Kuinka paljon teillä katsotaan telkkaria?

Lue lisää mielipiteitä ja osallistu keskusteluun: TV ja lastenohjelmat

Mitä mieltä olet artikkelista?