Ole läsnä lapsen elämässä, muista helliä ja anna rakkautesi näkyä! Lue kaikki kymmenen rakastavaa kasvatustapaa.

Viimeksi päivitetty 2.12.2022

1. Anna aikaasi

Lapset alkavat kasvaessaan vaatia erilaisia tavaroita. Vanhemmille saattaa syntyä käsitys siitä, että lapsen kasvattamisen oleellisin osa on lelujen, tietokonepelien ja vaatteiden hankkiminen. Näin ei kuitenkaan ole: sinun aikasi on lapselle kaikista tärkeintä.


 

 


2. Anna myönteistä palautetta

Lapsia on välillä toruttava. Lapsen kehityksen kannalta on kuitenkin toivottavaa, että lapsi saisi enemmän myönteistä palautetta käytöksestään.

Miten muuten lapsi voi rakentaa myönteisen minäkuvan? Ilman kannustusta lapsesta voi tulla lannistunut, eikä hän halua edes yrittää uusia asioita. Muista siis kannustaa, kehua ja kiittää!

3. Ole rehellinen omille tunteillesi

On totta, että vanhemman suru, ahdistus ja masennus voivat heijastua lapseen. Lapset nimittäin peilaavat omia tunteitaan vanhempien reaktioiden kautta.

Jos vanhempi ei jaksa reagoida lapsen tunteisiin, ollaan ongelmissa. Toisaalta on tärkeää, että vanhempi näyttää omat tunteensa lapselle.

Näin opetat, että tunteet ovat luonnollinen osa elämää ja että olet riittävän vahva kohtaamaan tunteesi. Se vahvuus tarttuu myös lapseesi

Lue myös: Näin pilaat poikalapset!

4. Anna lapselle tärkeitä tehtäviä

Kun lapsi saa osallistua kotitöihin, lapsi kokee itsensä tärkeäksi. Lapsen ei tarvitse puunata koko taloa puhtaaksi hammasharjalla.

Riittää, että lapsi saa kaataa pullataikinaan jauhoa ja tiskata muutaman astian. Älä välitä, jos mitat hieman paisuvat.

Tehtävillä kun on ylevä tavoite: kotitöiden kautta opetat lapsellesi itseluottamusta ja itsensä rakastamista.

5. Tue lasta

Varttuessaan lapsi kehittää itselleen erilaisia kiinnostuksen kohteita. Ne saattavat olla aivan eri asioita kuin mistä itse olet kiinnostunut.

Vaikka et olisi koskaan pitänyt jääkiekosta, tue lastasi kiekkoharrastuksessa. Älä palkitse lastasi ainoastaan silloin, kun hän voittaa.

Anna arvoa myös yrittämiselle. Näin lapsi oppii kokeilemaan, yrittämään ja saavuttamaan erilaisia päämääriä elämässään.

Lue myös: Tarjoa lapselle turvallinen lapsuus

6. Opeta ystävyyden taitoja

Harva ihminen on onnellinen yksinäisyydessä. Ihminen on luonteeltaan sosiaalinen ja niinpä lapsellesi on tärkeää oppia toimimaan muiden lasten kanssa.

Sinä voit auttaa lastasi ohjaamalla häntä toimimaan mukavan ystävän tavoin: Opeta jakamaan.

Neuvo huomioimaan toisten tunteet ja mielipiteet. Anna arvoa ystävyydelle myös omassa elämässäsi.

7. Luo kodista turvapaikka

Kun lapset kasvavat, he alkavat seikkailla kodin ulkopuolella. Maailma tuntuu lapsesta jännittävältä mutta samalla myös pelottavalta paikalta.

Tee kodista lapselle turvapaikka, jossa hän voi olla avoin ja haavoittuvainen. Anna lasten tunteiden räiskyä kotiseinien sisäpuolella.

Turvallisesta ympäristöstä lapsesi voivat ponnistaa kohti itsenäisyyttä.

8. Helli lastasi

Kosketuksen tiedetään vähentävän stressiä ja parantavan ihmisten välisiä siteitä. Kosketus rakentaa myös luottamusta ja antaa pohjan tunteiden jakamiselle.

Abstraktien sanojen sijaan lapset ymmärtävät rakkautesi parhaiten juuri hellimisen kautta.

Lue myös: Leikki-ikäinen oppii tekojensa seurauksia

9. Leikki, pelaa ja telmi

Lapset rakastavat leikkejä. Leikkiminen vie kuitenkin aikaa, eivätkä vanhemmat aina ehdi leikkiä lastensa kanssa. Juoksuhippa, kukkuu-leikki tai mielikuvitusjutut kehittävät lastasi.

Kun leikit lapsen kanssa, kerrot hänelle, että arvostat hänen maailmaansa. Autat lastasi myös kehittymään, sillä lapsi oppii leikin avulla esimerkiksi käsittelemään omia tunteitaan.

10. Opeta lapsi rakastamaan itseään

Lapsi oppii rakastamaan itseään, kun häntä rakastetaan. Anna siis rakkautesi näkyä. Älä välitä siitä, että vaikutat muiden silmissä imelältä.

Vanhempien rakkaus on lapsen tärkein tikapuu kohta tasapainoista aikuisuutta.

Inspiraation lähde: Huffington Post

Lue myös:

Mitä mieltä olet artikkelista?