Nykyvanhemmat pelkäävät tekevänsä kasvatusvirheitä. Niinpä monet kasvatustilanteet jäävät kummittelemaan mieleen. Pilasinko lapseni, kun hän sai juoda limua ja valvoa pitkälle yöhön? Joutuuko lapseni aikuisena terapiaan, kun huusin hänelle? Lue lista asioista, joita sinun ei kannata enää murehtia.

Viimeksi päivitetty 3.6.2022

Lapsi jää ilman ateriaa

Lapsen kasvun kannalta on tietenkin oleellista, että lapsi saa monipuolista ravintoa tasaisin väliajoin. Aina ei kuitenkaan ole järkeä roikkua kellontarkoissa ruokailuajoissa. Jos tilanne vaatii joustamista tai yhden aterian väliin jättämistä, tästä ei ole haittaa lapselle.Lapsi juo korvikemaitoa

Tutkimukset ovat osoittaneet, että rintamaito on vauvalle parasta mahdollista ruokaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että lapsille olisi merkittävää haittaa korvikemaidosta. Jos lapsesi on saanut korviketta, sinun on turha kärvistellä asian suhteen – se ei määrää lapsen tulevaisuutta. Korvikkeella kasvatetuista lapsista tulee yhtä hienoja, älykkäitä ja mallikelpoisia kansalaisia kuin rintamaidolla kasvatetuista lapsista.

Raivoat lapselle

Kun menettää hermonsa ja huutaa lapselle, itsesyytökset nousevat helposti pintaan. Olenko huono vanhempi, kun aloin huutaa lapselle asiasta? Eikö asiaa olisi voinut selvittää rauhallisemmin? Syytöksiin ei ole syytä, sillä jokainen vanhempi menettää hermonsa joskus. Varsinkin taaperot osaavat olla vaikeita tapauksia. Lapsen on hyvä tottua jo pienenä siihen, että törttöilemällä saa ihmiset suuttumaan.

Lapsen kehityksen virstanpylväs jää huomaamatta

Lapsen kehityksen virstanpylväitä on hieno seurata. Joskus kuitenkin käy niin, että olet itse töissä, kaupassa tai jossain muualla juuri silloin, kun lapsi ottaa ensimmäisiä askeleita. Tilanne saattaa aiheuttaa turhaa tunnekuraa. On syytä muistaa, ettei pieni lapsi kaipaa sinua filmaamaan itseään ensimmäisten askelten kohdalla. Askeleita riittää nimittäin vaikka kuinka monta kuvattavaksi myös niiden ensimmäisten jälkeen.

Olet lapselle huonona esimerkkinä

Vanhemmat ovat lapselle tärkeitä roolimalleja. Jos vanhemmat tekevät aina huonoja valintoja, lisääntyy myös lapsen riski tehdä samat virheet omassa elämässään. Kukaan ei kuitenkaan ole täydellinen. Jos teet joskus huonoja valintoja lapsesi nähden, siitä ei kannata olla huolissaan.

Jätät siivoamisen väliin

Kun katselee Instagram-kuvia toisten hienoista sisustusratkasuista, saattaa alkaa parjata itseään huonosti siivotusta ja sisustetusta kodista. Pitäisikö hyvällä vanhemmalla olla myös kiiltokuvamainen talo, joka ei koskaan olisi likainen tai sotkuinen? Tällaista ajattelutapaa kannattaa vältellä, sillä se johtaa helposti suorittamiseen ja väsymiseen. On parempi siivota ja sisustaa sen mukaan, mitä jaksaa. Tärkeintä on kuitenkin viettää aikaa lapsen kanssa.

Lapsi syö karkkia ja pizzaa ja juo limua päälle

Kaikki tietävät, että epäterveellinen ruokavalio ei ole hyväksi ihmiselle. Varsinkin lasten pitäisi totutella syömään pääsääntöisesti terveellistä ruokaa. Ei kuitenkaan tarvitse olla asian suhteen liian tiukka. Jos lapsi syö normaaliruokaa arkena, on aivan yhdentekevää, syökö hän juhlapäivänä pizzaa, karkkia ja limua vai sitä terveellisempää vaihtoehtoa.

Lapsi luuhaa koko päivän sisällä pyjamassa

Monet ajattelevat, että lapsen on saatava raitista ilmaa joka päivä. On tietenkin hyväksi lapselle, että hän saa touhuta hiekkalaatikolla ja leikkiä raittiissa ulkoilmassa. Jos kuitenkin yhtenä päivänä perhe ei jaksa lähteä ulos, siitä ei kannata kantaa huonoa omaatuntoa. Lapsikin nauttii, kun koko perhe voi olla aivan rauhassa koko päivän. Aina ei tarvitse jaksaa.

Lapsen ruutuaika jää valvomatta

On tietenkin ongelmallista, jos lapsi ei tee mitään muuta kuin pelaa tai katsoo televisiota. Siksi on hyvä, että vanhemmat rajoittavat pelaamista ja ruudun töllötystä. Ei kannata kuitenkaan huolestua, jos vanhempien pitää hoitaa asioita, ja lapsi töllöttää yhtenä päivänä ruutua enemmän kuin on sovittu.

Lapsi valvoo pitkälle yöhön

Kaikki ovat varmasti yhtä mieltä siitä, että nukkumaanmenoaika on hyvä keksintö niin lapsille kuin aikuisillekin. Mutta mitä olisi säännöt ilman niistä lipsumista? Jos kotona on vieraita, on täysin normaalia, että lapset valvovat myöhempään. Arkena voidaan taas palata tuttuihin rutiineihin.

Mitä mieltä olet artikkelista?