Vanhemmat välttyisivät monelta shokilta, jos joku vain kertoisi heille etukäteen mitä tuleman pitää. Elämä taaperoiden kanssa ei aina suju kuin unelma.

Viimeksi päivitetty 6.4.2015

1. Taaperot ovat aina liikkeessä.


 


Siis aina! Jopa nukkuessaan.

2. Vanhemmuus merkitsee kipua.

Odotettavissa on revittyjä hiuksia, potkuja, nipistyksiä ja raapimista – sekä vahingossa että tarkoituksella toteutettuna. Vanhemmuus ei ole mikään leikin asia.

3. Elämässä on kyse ennen kaikkea toistosta.

Ensin tulee lempikirja, sitten lempilelu, lempielokuva, lempilaulu ja niin edelleen. Täysin varmaa on, että aikuinen kyllästyy suosikkeihin ennen lasta. Suursuosikin tunnistaa siitä, että satua lukiessa ei tarvitse enää avata koko kirjaa. Ja muista: lapsi kyllä huomaa, jos aikuinen muuttaa tarinasta yhdenkin sanan.

4. Kärsit yleensä lapsenkin puolesta.

Maailma on karu paikka. Kun toinen taapero sanoo pikkuisellesi, ettei kutsu tätä syntymäpäivilleen tai haukkuu tätä tyhmäksi, sanat viiltävät sinua luultavasti vielä kipeämmin kuin lastasi.

5. Suostut osallistumaan mitä oudoimpiin rituaaleihin.

Teet mitä vain lapsesi mielenrauhan eteen. Jos mörköjen häätäminen lapsen vaatekaapista onnistuu vain kuvitteellisia kiltteyskuplia ilmaan puhaltelemalla, näin toimitaan joka ikinen ilta.

6. Vietät suurimman osan yöstä lapsen sängyn vieressä lattialla torkkuen.

Jokainen ilta on täynnä odotusta. Ehkä tänä yönä vetoisalla lattialla kyhjöttäminen ei aiheuta loppuviikon kestävää selkäsärkyä. Ehkä lapsi päästää sinut pois sängyn viereltä ennen nukahtamistaan. Aina on varaa unelmoida.

7. Välillä et kelpaa edes lapsesi saappaitten etsijäksi.

Yhtenä päivänä olet lapsen suosikki ja toisena vain toinen vanhemmista kelpaa lapsen seuraan. Asia on vain kestettävä.

8. Joudut miettimään koko ajan, mitä puhut.

Pikku papukaijasi pistää korvansa taakse jokaisen ruman lausahduksen, joka suustasi lipsahtaa. Kun pikkuinen huutelee *ittua kassajonossa, tiedät mitä punastuminen tarkoittaa.

9. Sorrut sanomaan maailmaa ihmettelevälle lapsellesi: ”Koska asia vain on niin!”

Miksi taivas on sininen? Miksi on olemassa kesä ja talvi? Miksi tuulee? Miksi on vettä? Lopulta kärsivällisinkin vanhempi murtuu.

10. Kapina on lapsen työtä.

Joskus ilmiötä kutsutaan myös itsenäistymisvaiheeksi. Tiedät, että vastarannan kiiskiksi heittäytyminen on tärkeä osa kehitystä. Mietit silti, eikö lapsi voisi välillä kohdistaa kapinansa johonkin muuhun kuin vanhempiinsa.

11. Päiväkotivaatteiden valikoiminen edellisenä iltana ei ole turhaa vouhotusta.

Kun etsin epätoivoisesti aamukiireessä lapsen vaatekaapista juuri niitä oikean sinisiä sukkahousuja, mietit miksi et tehnyt sitä jo edellisenä päivänä. Viisainta on kasata aamuksi muutama vaihtoehto, josta lapsi valitsee aamulla haluamansa. Pienen mieli muuttuu kovasti yön aikana.

12. Saat uutta näkökulmaa myös itseesi.

Vanhemmuus on huomattavasti nautinnollisempaa, kun et ota itseäsi liian vakavasti. Kun lapsesi sanoo mahasi olevan ihana ja pehmeä, lause on tarkoitettu kohteliaisuudeksi.

13. Suustasi alkaa lipsahdella valkoisia valheita.

Lauseet ”nyt on kaikki karkit lopussa” tai ”kaikki pikkulapset ovat jo nukkumassa” tulevat ulos suustasi ilman, että koet huonoa omaa tuntoa.

14. Kaikesta ei kannata potea huonoa omaatuntoa.

”Minun olisi pitänyt ..” -ajatukset kuuluvat vanhemman arkeen. Kukaan ei silti voi revetä aivan kaikkeen. Opit elämään sen kanssa, että asiat voisi aina hoitaa paremmin.

15. Sinusta tulee koko ajan kokeneempi ja sitä kautta jopa parempi vanhempi.

Mokaaminen kuuluu kuitenkin asiaan. Tärkeintä on ottaa virheistä opikseen.

16. Riitelyä ei voi välttää.

Jos perheessä on useampia lapsia, pienokaiset asettuvat välillä myös napit vastakkain. Kiistely voi olla aikuisesta väsyttävää, mutta toisaalta lapset oppivat selvittelemään ristiriitoja.

17. Superäitejä ei ole olemassakaan.

Aivan samoin, kuin muutkin supersankarit, myös superäidit ovat mielikuvituksen tuotetta. Voit siis lopettaa pingottamisen!

18. Lapsi tekee juuri niin kuin sinä teet, siis ei niin kuin sinä sanot.

Olet lapsesi tärkein roolimalli. Ole sitä siis tietoisesti. On aivan turhaa selittää, että karkkipäivä on lauantaina, jos itse mässytät herkkuja maanantaina.

19. Luo omat sääntösi.

Älä mieti liikaa, miten muut tekevät asioita. Tee asiat omalle perheellesi sopivalla tavalla.

20. Älä kuvittele, että ymmärrät lastasi aina.

Lapsen elämään mahtuu loputtomasti tunnetta, ajatuksia ja mielipiteitä. Vanhemmat eivät voi olla jatkuvasti ajan tasalla siinä, mitä lapsen mielessä liikkuu. Tärkeintä on olla vastaanottavainen, osoittaa myötätuntoa ja kannustaa lasta ihmettelemään. Tuskin lapsikaan ymmärtää sinua joka hetki.

21. Rättiväsyneiden lasten seurassa oleminen ei ole aina herkkua.

Vanhemmat odottavat edelleen ihmelääkettä lasten yliväsymystä vastaan. Lääkettä odotellessa kannattaa keskittyä väsymyksen ensimerkkien tunnistamiseen ja puuttua tilanteeseen ajoissa.

22. Väsyneet lapset ovat kuin vihaisia leijonia.

Heidän on saatava ruokaa. Ja heti! Oikein ajoitettu evästauko voi olla kauppareissun pelastus.

23. Mikä tahansa voi laukaista raivonpuuskan.

Raivon aiheuttaa esimerkiksi se, että väärä sukka riisutaan ensin, housujen pesulappu kutittaa, äiti avaa television isän sijaan tai kurkku on leivällä juuston päällä eikä alla.

24. Muistat ulkoa lukuisten hienojen lastenlaulujen sanat.

Laulelet työmatkallasi tuttuja lastenrallatuksia, vaikka lapsi onkin jo viety päivähoitoon.

25. Katselet usein hirvittävän huonoja televisio-ohjelmia.

Suostut katsomaan surkeitakin tekeleitä, jos lapsesi rakastaa niitä. Onneksi on tarjolla myös todella hyviä ohjelmia, joita voit ehdottaa yhdessä katsottavaksi – yhä uudelleen ja uudelleen.

26. Varo lastenhuoneeseen sijoitettuja ”ansoja”.

Katso aina, mihin astut lastenhuoneessa. Edes huippukoulutetut sotilaat eivät läpäisisi legoista, superpalloista ja rakennuspalikoista koostuvaa ansarataa pimeässä.

27. Älkää kuvitelko, että saisitte valloittaa koko tuplasängyn itsellenne.

Ehdi juuri painaa pääsi tyynyyn, kun kuulet jo lähestyvien pikkuaskelten ääntä. Koko perheen lisäksi sängyssä on pian myös lapsen pissaa. Lisäksi on hyvä tietää, että kaksivuotias tarvitsee noin 95 prosenttia sängyn pinta-alasta, joten vanhemmat putoilevat välillä laitojen yli.

28. Lapsi menee välillä pysäytystilaan.

Vaikka kuinka käsket ja anelet, lapsi ei liikahdakaan. Jos yrität siirtää häntä nostamalla, lapsi menee veteläksi ja liimautuu lattiaan. Taaperot osaavat olla hämmästyttävän ovelia… ja painavia.

29. Valitse taistelusi harkiten.

Se ei ole sen arvoista, se ei ole sen arvoista, se ei ole sen arvoista…

30. Luuletko, että taaperon kanssa on vaikeaa – odotahan teinivuosia!

Onneksi siihen on vielä aikaa. Toisaalta.. taaperovuodet ovat aikaa, jolloin opit tuntemaan lapsesi. Joka päivä tapahtuu hienoja uusia asioita, eikä lapsesi koskaan lakkaa hämmästyttämästä sinua.

Mitä mieltä olet artikkelista?