Jo sikiöillä havaitaan omien sukupuolielinten koskettelua ja usein lapset kiinnostuvat omasta alapäästään hyvin varhaisessa vaiheessa. Lasten kiinnostus itsetyydytykseen voi kuitenkin olla aikuisille vaikea aihe.

Lääketieteen tutkija I. Meizner havaitsi ultraäänitutkimuksissa, että poikasikiö liikutteli kättään toistuvasti peniksellä. Aiheesta julkaistussa artikkelissa Meizner esittää, että poikasikiö masturboi.Asia selviää hollantilaisen urologi ja seksologi Mels van Drielin Kädellä: itsetyydytyksen historia -kirjasta.

Sikiöiden masturbaatiota hankalampi aihe vanhemmille on pienten lasten masturbaatio. Drielin mukaan kaikenikäisten lasten tiedetään masturboivan.

Lue myös: Uhma täytyy elää

Millaista pienten lasten masturbointi on?

Lasten itsetyydytys ei tosin ole verrattavissa aikuisten ja nuorten masturbointiin. Siinä missä aikuiset tavoittelet orgasmia, hakevat lapset itsetyydytyksellä mielihyvää.

Yksivuotiaiden lasten tiedetään aiheuttavan vaippaan painetta niin käsillä kuin leluilla. Myös jalkojen yhteen puristelu on lapsille tyypillinen tapa tuottaa itselle seksuaalista mielihyvää.

Isommat lapset saattavat kosketella sukuelimiään. Lapset voivat myös käyttää erilaisia apuvälineitä.

Kun Mattel toi markkinoille Harry Potter -luudan, joka tärisi ja piti ääntä, monet vanhemmat ihmettelivät, miksi juuri tytöt pitivät luutaa mieleisenä leluna. Eräs äiti hämmästeli, että hänen 12-vuotias tyttärensä leikki ystäviensä kanssa luudan kanssa useita tunteja.

Masturbointi on hankala aihe myös lelufirmoille, sillä Mattel veti luutansa pois markkinoilta vähin äänin.

Lue myös: Onko imetysnukke sopiva lelu?

Julkinen masturbointi noloa

Driel kertoo tytöstä, jolla oli kolmivuotiaana tapana pitää nallekarhua jalkojensa välissä. Kuusivuotiaana hän makasi sohvalla keinuttamassa itseään itsetyydytystarkoituksessa, vaikka perheellä oli vieraita talossa.

Perhe pahoitteli tytön käytöstä. Tytön isä myös komensi tyttöä lopettamaan masturboinnin.

Driel pitää vanhempien huolta turhana. Hän siteeraa psykologi Yvonne Kroonenbergin analyysiä tytön käytöksestä:

”Se auttaa häntä pääsemään perille asioista ja jotkut jutut on parasta oppia nuorena.”

Normaalia?

Driel kertoo, että lapsia lähetetään toisinaan epilepsiatutkimuksiin, vaikka kaikki oireet viittaavat masturbaatioon. Lapsen hikoilu, liikesarja, punoitus ja hyperventilaatio saattavat olla itsetyydytyksen seurausta.

Lapsilla esiintyy myös epänormaalia seksuaalista käytöstä. Drielin mukaan on huolestuttavaa, jos lapsi koskettelee muiden lasten tai aikuisten sukuelimiä omalla suullaan. Myös sukupuoliyhdynnän jäljittely ja esineiden työntäminen emättimeen tai peräaukkoon on epänormaalia seksuaalista käytöstä lapsille.

Jos yllä mainittua käyttäytymistä esiintyy, kannattaa sopia aika psykologille ja selvittää lapsen käyttäytymisen syy. Muissa tapauksissa vanhempien ei kannata kiinnittää liikaa huomiota lapsen itsetyydytykseen.

Lue myös: Oppiminen kodin ulkopuolella

Parempaa seksuaalikasvatusta

Aikaisemmin lasten ja nuorten itsetyydytystä on pidetty syntisenä sekä vahingollisena lapsille. Itsetyydytystä on kutsuttu nimellä itsesaastutus, ja sitä on kitketty 1900-luvun alussa jopa leikkaamalla tytöiltä klitoris.

Driel peräänkuuluttaa kieltämisen sijaan parempaa seksuaalikasvatusta.

Seksuaalikasvatusta toteuttavat pääsääntöisesti äidit. Tutkimukset ovat osoittaneet, että äidit eivät ole tehtävässä erityisen hyviä. Naisia nimittäin nolottaa puhua varsinkin siemensyöksyistä ja lastensa sukuelinten kehityksestä.

Isät ovat seksuaalikasvatuksen suhteen vieläkin avuttomampia. Drielin mukaan he jättävät koko homman äitien harteille.

Seksuaalikasvatuksen sisältö on myös Drielin mukaan tyypillisesti liian köyhää. Kasvatus perustuu biologiaan ja tekniikkaan ja tunnepuoli jää kokonaan käsittelemättä.

Mitä mieltä olet artikkelista?