”Mulla ei oo mitään tekemistä.” Tuttu lause lapsiperheessä. Mutta mitä olisi vanhemman tehtävä sen kuullessaan? Organisoida lapselle tekemistä? Ei, vastaavat kasvatuksen asiantuntijat.

Viimeksi päivitetty 30.10.2008

Taaperobalettia, jalkapalloharkkoja, soittotunteja, teemajuhlia, aikuisten lapsilleen järjestämiä aktiviteetteja. Mitäpä vanhemmat eivät tekisi lapsensa suotuisan kehityksen eteen.


 


Liian aikataulutettu elämä saattaa tosin tehdä enemmän hallaa kuin hyvää: Vapaa leikki yksin ja yhdessä ikätovereiden kanssa on parasta lääkettä lapsen mielikuvituksen ja itseluottamuksen kehittymiselle, tuoreessa tutkimuksessa muistutetaan.

Lue myös: Leikkipuistossa esitellään parhaat puolet

Vapaa leikki vahvistaa lapsen itseluottamusta

”Aikuisten ei pitäisi yrittää organisoida kaikkea lastensa aikaa. Lapsille täytyy antaa tilaa ja mahdollisuus kehitellä itse itselleen mieluisaa ajankulua”, pesuainevalmistaja Persilin teettämään tutkimukseen kasvatuksen asiantuntijana osallistunut lasten käyttäytymisen tutkija Kris Murrin sanoo.

Lue myös: Ruutuaikasääntöjä

Murrin muistuttaa, että suunnittelematon leikki antaa lapselle tilaisuuden tutkia maailmaa ympärillään omalla tavallaan ja omaan tahtiin. Vapaa leikki opettaa itseilmaisua ja päätöksentekotaitoa sekä vahvistaa lapsen itseluottamusta.

Ikävystymisestä kumpuaa luovuus

Luovuudelle joutilaisuus on ehdoton edellytys, muistuttaa amerikkalainen kasvatusasiantuntija Diane Levin. Levinin ajatuksia konkretisoi Erkki A. Kauhanen Tiede-lehteen kirjoittamassaan artikkelissa näin:

”Kun lasten vapaa-aika ohjelmoidaan ja tyhjät hetket torjutaan tietokonepelien, videoiden ja televisio-ohjelmien tauottomalla tarjonnalla, heiltä viedään mahdollisuus rakentavaan ikävystyneisyyteen, jota monet tutkijat pitävät luovuuden äitinä.”

Lue myös: ”Tänään opetatte poikani ajamaan pyörällä”

Yhä suurempi osa lapsen ajasta organisoitua

Persilin tutkimus on osa Every Child Has a Right to Play –nimistä kampanjaa Britanniassa, jossa lähes 75 prosenttia vanhemmista suunnittelee aina lapselleen organisoitua tekemistä ja leikkejä.

Lue myös: Pakko menestyä!

Puolet Britannian vanhemmista on tutkimuksen mukaan huolissaan, jos heidän lapsillaan ei ole koko ajan organisoitua tekemistä. Erkki A. Kauhasen mukaan myös Michiganin yliopistossa muutama vuosi sitten tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että amerikkalaislasten ohjelmoimaton aika on vähentynyt 1970-luvulta tähän päivään 12 tunnilla viikossa.

Lue myös: Oppiiko lapseni kaiken tarpeellisen?

“Leikki ja höpöttely lopetetaan liian aikaisin”

Suomessa tilanne on todennäköisesti samankaltainen: Helsingin Sanomissa kerrotaan Väestöliiton perhebarometristä, jonka mukaan 90 prosenttia viidesluokkalaisen vanhemmista piti tärkeänä, että lapsella on harrastuksia. Samalla kuitenkin joka kolmas viisi-, kahdeksan- ja 11-vuotiaan lapsen huoltaja tunsi huonoa omaatuntoa siitä, että aikaa yhdessäololle oman lapsen kanssa oli liian vähän.

Lue myös: Oma jaksaminen huolestuttaa pikkulasten vanhempia

”Leikki ja hömpöttely lopetetaan liian aikaisin. Lasten pitääkin tehdä asioita, joissa ei ole mitään järkeä!” Helsingin Sanomien haastattelema lastenpsykiatri Jari Sinkkonen sanoo.

Kuulostaa ohjeelta, jota itse asiassa aikuisetkin voisivat silloin tällöin noudattaa.

Lähteet:

Daily Express: Pushy Parents Bad for Children

Tiede: Ikä kuin ikä on leikki-ikä

HS: Tehokas arki uuvuttaa koululaisen

Mitä mieltä olet artikkelista?