Miten hieno hyppy! Ihana piirros! Lapsia kehutaan nykyään kaikesta. Amerikkalaiset kasvatusalan asiantuntijat neuvovat laittamaan jäitä hattuun, sillä liialla ja vääränlaisella kehumisella voi olla lukuisia haittavaikutuksia.

Viimeksi päivitetty 26.1.2011

Ajatus kehumisen takana kulkee tähän tapaan: Kun lapsi tekee jotain miellyttävää, häntä on hyvä kannustaa. Palkitsemisen kautta toivottu käyttäytyminen lisääntyy ja lapsesta kasvaa hieno yksilö.


 


Lue myös: Äiti lohduttaa isää enemmän

Asia ei välttämättä ole näin yksinkertainen. Kun lapselle hoetaan jatkuvasti, että hän on hyvä asioissa, saattaa lapsi odottaa osaavansa kaiken välittömästi. Näin ollen kehuminen ei aiheuta kannustavaa reaktiota, vaan saattaa viedä lapsen kehitystä päinvastaiseen suuntaan.

Ylikehujen ongelmat

Kasvatuskriitikko Alfie Kohn kertoo artikkelissaan useita syitä sille, miksi vanhempien pitäisi luopua liiasta kehumisesta. Ensinnäkin kehuminen tekee lapset riippuvaisiksi kehuista, eivätkä lapset tee enää asioita, jos eivät saa kehua. Toiseksi kehuminen luo paineita ja voi johtaa alisuoriutumiseen.

On myös syytä pohtia kehun arvioivaa puolta. ”Olet hyvä” on arvio siinä missä negatiivinen lausahdus. Arvioiminen johtaa epävarmuuteen, sillä lapsi oppii odottamaan aikuisen mielipidettä. Hän haluaa kuulla auktoriteetin kertovan, oliko hänen tekemänsä asia hyvin vai huonosti tehty, eikä lapsi opi arvioimaan asioita itse.

Lue myös: Omat lapset parhaita

Kohn pitää kehumista myös eettisesti ongelmallisena. Eikö tietystä käytöksestä kehuminen ole suoranaista lasten manipulointia? Annamme positiivista palautetta esimerkiksi siivoamisesta mutta emme sotkemisesta. Lapsi saattaa pian ymmärtää tämän, ja kehuminen menettää voimansa.

Vaihtoehtoja

Psykologi Heather Turgeon kehottaa Babble-verkkolehdessä siirtymään tietyn taidon kehumisesta yrittämisen kehumiseen. Sen sijaan, että kehuisi piirrosta, voi ihailla lapsen piirtämiseen käyttämää aikaa ja hänen sinnikkyyttä.

Toisinaan voi jättää kehut kokonaan välistä. Turgeon kertoo, kuinka hän katsoi poikansa laulamista sanomatta sanaakaan. Tästä innostuneena poika lauloi kaikki tuntemansa laulut. Kun vanhemmat kokevat velvollisuudekseen kehua, saatamme keskeyttää lapsen tekemisen jatkuvilla ylistyksillä.

Lue myös: Helli, halaa, silitä

Yksi vaihtoehto kehumiselle on keskustella lapsen kanssa. Piirretystä kuvasta voi nostaa asioita esille. Toisinaan on parempi sanoi ainoastaan ”siinä on ympyrä” kuin ”siinä vasta hieno ympyrä”. Kehuvan adjektiivin pois jättäminen antaa lapselle mahdollisuuden pohtia itse, minkälaisen ympyrän hän on piirtänyt.

Lapselle kannattaa myös esittää kysymyksiä. Lapsi on varmasti halukas kertomaan, miten hän on päässyt tiettyyn lopputulokseen. Tämä myös osoittaa lapselle, että aikuinen on kiinnostunut hänen tekemisistään. Mekaaninen ”hieno piirros” ei välttämättä sitä kerro.

Mitä mieltä olet artikkelista?