Useimmat vanhemmat harrastavat seksiä. Ja joskus lapset saattavat pölähtää paikalle todistamaan tapahtumaa. Voiko seksin näkemisestä olla lapselle haittaa, ja miten asiaa tulisi käsitellä hänen kanssaan?

Viimeksi päivitetty 6.6.2011

Olennaista selityksen kululle on lapsen ikä. Mitä nuorempi lapsi on kyseessä, sitä mutkattomammin hän todennäköisesti hyväksyy tapahtuneen.

”Alle kouluikäisille voi sanoa, että kyseessä oli aikuisten leikki, jota molemmat vanhemmat halusivat leikkiä. On tärkeää painottaa, ettei ole tapahtunut mitään pahaa ja että äiti ja isä rakastavat toisiaan”, Väestöliiton lastenpsykiatri ja asiantuntijalääkäri Raisa Cacciatore sanoo.

Kouluikäinen lapsi puolestaan saattaa jo tietää tai ainakin aavistaa, että tässä on nyt kyseessä seksi. Seksistä ei kannata tehdä noloa asiaa ja tabua, vaan kertoa, että kyseessä on aikuisten yhteinen asia, mutta tarkoitus oli tehdä sitä ihan vain kaksistaan.

Jos ei heti osaa selittää tapahtunutta, lapselle voi sanoa, että asiasta voidaan puhua myöhemmin. Silloin itselle jää hetki aikaa miettiä, mitä sanoa.

”Asiasta ei kannata vaieta. Silloin lapsi ei saa työvälineitä asian käsittelemiseksi. Jos lapsi kokee myöhemmin esimerkiksi seksuaalista lähentelyä, hän saattaa ajatella, ettei voi puhua siitä vanhemmilleen. Siksi on tärkeää, että lapsi saa tietoja vanhemmilta ja kokemuksen siitä, että seksiin liittyvistä asioista voi puhua vanhempien kanssa”, Cacciatore sanoo.

Anna osviittaa siitä, mistä lapset tulevat

Ei ole ollenkaan huono juttu, jos lapsi kiinnostuu kyselemään seksistä vanhemmiltaan.

”Lapselle ei missään nimessä pidä tarkoituksella esittää havainnollisesti, mistä asiassa on kyse. Mutta jos lapsi tupsahtaa paikalle, tarjoutuu vanhemmille hyvä tilaisuus kertoa lapselle, mistä vauvat tulevat”, Cacciatore kertoo.

Selitys voi olla esimerkiksi tällainen:

”Jos isä ja äiti halaavat toisiaan oikein lujaa, saattaa myös isän ja äidin vauvan siemenet halata, jolloin syntyy jotain niin ihanaa kuin sinä”, Cacciatore sanoo.

Älä suutu lapselle

Jos jäätte kiinni, rakasteleminen pitää lopettaa, ja sen jälkeen käyttäytyä normaalisti. Vaikka akti olisi ollut kuinka hauska tahansa, lapselle ei saa suuttua keskeyttämisestä.

”Jos asiasta syntyy huuto ja haloo, niin että lapsi ajattelee tehneensä jotain kamalaa, voi asia jäädä painamaan lasta. Haukkumisesta saattaa syntyä häpeän tunteita ja syyllisyyttä. Lapsi saattaa myös miettiä asiaa öisin ja alkaa pelätä ja pohtia turhaan seksiä”, Cacciatore sanoo.

Ovet säppiin ennen seksiä

Paljon riippuu myös siitä, minkälaista seksiä lapsi päätyy todistamaan.

”Seksiin liittyvä ähkiminen ja huohotus sekä erilaiset ilmeet voivat kaikki näyttää lapsesta kummallisilta. Lapsesta saattaa tuntua, että äiti ja isä tekevät väkivaltaa toisilleen”, Cacciatore huomioi.

Villin seksin ystävien kannattaa laittaa ovet säppiin erityisellä huolella. Varatoimista huolimatta lapsi saattaa eksyä väärään paikkaan väärällä hetkellä. Tilanne on silloinkin selitettävä rauhallisesti lapselle.

”Lapselle voi selittää, että aikuiset voivat osoittaa rakkautta toisiaan kohtaan joskus aika oudoilla tavoilla, mutta mitään ei tehdä ikinä väkisin, vaan kummallakin on hauskaa”, Cacciatore summaa.

Pohdi etukäteen

Harrastettiin perheessä minkälaista seksiä hyvänsä, seksistä puhuminen lapselle ei ole mikään helppo juttu.

”Hyviä tapoja puhua omasta kehosta, seksistä, tunteista ja hellyydestä kannattaa miettiä etukäteen, sillä harvalla on itsellä muistissa sellaisia omasta lapsuudestaan”, Cacciatore kannustaa.

Mitä mieltä olet artikkelista?