Usein argumentoidaan, että vanhempien homous on lapsen edun vastaista. Todellisuudessa ympäristön homovastaisuus tuottaa lapsille haittaa.

Viimeksi päivitetty 27.3.2013

Eduskunta äänestää perjantaina 28.11. sukupuolineutraalista avioliitosta. Yksi syy vastustaa sukupuolineutraalia avioliittoa on lapset. Sukupuolineutraalia avioliittoa vastustavan adressin kommenteista näkyy juuri huoli lapsista.


 


”On hyvin valitettavaa että [homoilla ja lesboilla] on lapsia, jotka eivät saa kasvaa normaalissa ja tasapainoisessa ympäristössä.” 

”Homot ja lesbot luulevat, että voivat kasvattaa lapsia kuten heterot.” 

”Näin on luonto jo järjestänyt: isä, äiti, lapset!” 

Vaikka mielensä pahoittajat kokevat ajavansa lasten etua, heidän asenteistaan ennen kaikkea haittaa lapsille.

”Suomessa asuu tuhansia lapsia samaa sukupuolta olevien parien perheissä. He joutuvat ajoittain kohtaamaan yhteiskunnan rakenteellisen syrjinnän seurauksia elämässään”, Sateenkaariperheet ry:n toiminnanjohtaja Juha Jämsä sanoo. 

Lue myös: Tarmo, 5, tykkää mekoista – päiväkodin työntekijä hämmentyi

Homovanhemmuus järkyttää jopa valtioita

Homovastaisuutta edustavat toisinaan kokonaiset valtiot. Turkin viranomaiset ovat aloittaneet kampanjan 9-vuotiaan Yunus-pojan palauttamisesta lähtömaahan hollantilaisilta adoptiovanhemmilta. Yunuksen hollantilaisvanhemmat ovat molemmat naisia. 

”Lapsi on annettu vieraaseen kulttuuriin lesbovanhemmille. Lapsi pitää sijoittaa lähemmäksi hänen omaa kulttuuriaan”, lapsen palauttamista penäävän Turkin parlamentin ihmisoikeuskomission johtaja Ayhan Sefer Üstün huomauttaa. 

Lue myös: Isän hameen helmoissa

Mitä tekisit, jos sinun lapsesi olisi homo?

Seksuaaliseen vähemmistöön kuuluvat lapset joutuvat edelleen kärsimään vanhempien negatiivisesta suhtautumisesta. 

”Pojan vanhemmat elättelevät toiveita mukavasta miniästä ja tytön vanhemmat odottavat vävyehdokasta kotiin näytille – sitten joskus. Kun lapsi kertoo olevansa homo, lesbo tai bi, voi etäisistäkin toivekuvista olla vaikeaa luopua”, Setan tiedote homolapsen vanhemmille kuvailee vanhempien mahdollisia tuntemuksia. 

Pettymykset oman lapsen seksuaalisesta suuntautumisesta saattavat purkautua jopa väkivaltaisina reaktioina. 

”Meno on joskus hurjaa, kun vanhemmille selviää, että lapsi on homoseksuaali. Pahimmillaan lapsia hakataan”, lastensuojelussa työskentelevä Piritta Huttunen kertoo Keski-Uusimaa-lehdessä. 

Lue myös: Pinkkiä tytölle, vaaleansinistä pojalle 

Lapset kärsivät yhteiskunnan ennakkoluuloista 

Yhteiskunnassa kytevät ennakkoluuloiset asenteet ovat myös homonuorten vanhempien julmien reaktioiden ja jopa hylkäämisien takana.

”Vanhempien reaktiot ovat perimmältään seurausta yhteiskuntaan sisäänkirjoitetuista ennakkoluuloista. Miten nämä ennakkoluulot realisoituvat jokaisen yksittäisen vanhemman reaktioksi, on tietysti yksilöllistä”, Jämsä summaa.

Lähteet: Seta: Nuorten vanhemmilleAddressitSecularismKeski-Uusimaa 

Mitä mieltä olet artikkelista?