Usein ajatellaan, että pojat kestävät mitä tahansa. Näin ei kuitenkaan ole. Lue lista vääristä kasvatusperiaatteista, joita noudattamalla pojille aiheutetaan psyykkisiä vaurioita. 

Viimeksi päivitetty 9.8.2013

1. Ole mies!


 


Aggressiivinen käytös sallitaan usein pojille. Saatetaan todeta, että pojat ovat poikia. Pojan herkempi käytös koetaan puolestaan ongelmaksi. Itkevää poikaa saatetaan kehottaa ryhdistäytymään.

Poikien herkkyydessä on suuria yksilöllisiä eroja. On erittäin haitallista lapsen kehitykselle, jos herkkää poikaa syytetään jatkuvasti hänen perusluonteestaan. 

Lue myös: Isän hameen helmoissa 

2. Poikien pitää pelata jääkiekkoa 

Toiset isät toivovat pojistaan hyviä jääkiekkoilijoita. Kiekkofiilistelyssä ei ole mitään pahaa, jos lapsi todella nauttii jääkiekosta. Mutta entä jos lapsi ei opi kiekkoilemaan? Entä jos lapsi vihaa jääkiekkoa? Entäpä jos poika nauttii enemmän vaikkapa tanssista?

On hyvä opettaa lapset harrastamaan liikuntaa pienestä pitäen. Tavoite ei kuitenkaan toteudu, jos lapsi ei nauti urheiluharrastuksistaan. Lapsen on hyvä harrastaa liikuntamuotoa, josta hän pitää. Vanhemman pitää muistaa, että baletti sopii pojalle yhtä hyvin kuin kiekkoilu.

Lue myös: Mieti, miten puhut lapsestasi 

3. Apua! Pojastaniko homo?

Tytöt saavat tänä päivänä olla rasavillejä matoja syöviä sottapyttyjä. Poikien prinsessaleikit ovat kuitenkin edelleen tabu. Monet pojat tykkäävät rauhallisemmista ja esteettisemmistä leikeistä. Vanhemmat saattavat silloin ajatella: Annammeko todella pojan olla näin homomainen? Mitä naapuritkin ajattelevat, kun saavat tietää pojan tyttömäisistä leikeistä?

Vanhemmat saattavat ohjata lasten leikkejä erilaisten pelkojen vallassa. Lapselle voi kuitenkin olla haittaa siitä, ettei hän saa toteuttaa itseään valitsemallaan tavalla. Jos lapsen homoseksuaalisuus hirvittää sinua, pohdi seuraavia seikkoja:

– Homoseksuaalisuus ei ole mikään sairaus. Miksi lapsen homoseksuaalisuus haittaisi sinua?

– Lapsen myöhemmin muodostuva seksuaalinen orientaatio ei ole lapsuuden leikeistä kiinni. Kannattaako siis lapsen leikkeihin puuttua ja sotkea lapsen päätä aikuismaailmaan kuuluvilla ennakkoluuloilla?

Lue myös: Homomyönteisyys on lapsen etu 

4. Pojat ovat kypsymättömämpiä kuin tytöt

Pojat kehittyvät tilastollisesti hitaammin kuin tytöt. Tytöt oppivat puhumaan aikaisemmin. Tytöt oppivat myös tyypillisesti poikia nopeammin kuiviksi. Lapsia ei pitäisi kuitenkaan vertailla.

Vertailemalla luotu kilpailuasetelma tuottaa ainoastaan turhia vaatimuksia. Poikien on hyvä antaa kasvaa omaa vauhtiaan.

Lue myös: Omat lapset parhaita 

5. Pojastaniko kusipää?

Monet naiset ovat pettyneitä miehiin. Nämä pettymykset heijastuvat helposti siihen, kuinka he ajattelevat ja kasvattavat poikiaan. Kun pikkupoika käyttäytyy omahyväisesti ja itsekkäästi tyttöjä kohtaan, häneen saatetaan projisoida kaikki miehelässä koetut pettymykset.

On kuitenkin haitallista lapsen kehityksen kannalta alkaa rakentaa taaperoikäisestä pojasta anopin unelmaa. Pienet ihmisen alut eivät ymmärrä sukupuolipolitiikasta yhtään mitään. Lapsia pitää aina kasvattaa lasten maailman lähtökohdista käsin.

Lue myös: Viisi vaikeaa äitityyppiä 

6. Olisipa minulla vain tyttöjä

Poikalasten vanhemmat saattavat toivoa kaaoksen ja riehumisen keskellä, että poikalapset muuttuisivat taikaiskun lailla hyvät tavat omaaviksi tytöiksi. Tyttöjen vanhemmat voivat kuitenkin kertoa, että tytöillä on omat keinonsa rasittaa vanhempia.

Jos vanhemmat päivittelevät, kuinka vaikeita hänen poikansa ovat, lapsille syntyy sellainen kuva, että he ovat tietynlaisia.Vaikeaksi itsensä mieltävät lapset käyttäytyvät takuuvarmasti epätoivotulla tavalla. Ole siis tyytyväinen niihin lapsiin, jotka sinulla on. Muista, että ruoho näyttää aina vihreämmältä aidan toisella puolella.

Mitä mieltä olet artikkelista?