Pureminen, töniminen, hiuksista repiminen... Näitä tavallisia taaperoelämän vaiheita. Mutta miten toimia, kun taapero tönii muita? Vau.fi:n foorumin äidit kertovat, kuinka ovat saaneet tönimisen taltutettua.

Viimeksi päivitetty 14.2.2017

Nimimerkillä Ccix kirjoittavan äidin kaksivuotias taapero tönii perhepäivähoidossa vähän päälle vuoden ikäistä siskoaan ja hoitokamuaan. ”Hoitotätikin jo vähän pelkää, että kohta jollain on aivotärähdys, kun niin yllättäen saattaa tyrkkää kumoon toisen pienemmistä”, hän kertoo.Jäähy ei päivähoitajan mukaan toimi. Ccix onkin suositellut eristämään taaperon muista, mutta epäilee, ettei se ole paras mahdollinen keino.

”Onko kellään vinkkejä?” Ccix kyselee.

”Tehokkainta on ennakoida ja ohjata toivottuun toimintaan”

Kasvatuksessa johdonmukaisuus on avainsana, niin myös tönimisen kitkemisessä. Tehokkainta foorumin äitien mielestä on ennakointi.

”Ainoa tehokas keino on estää löynti, potku, pureminen tai töniminen, ettei pääse käymään koko tilannetta”, Ariana toteaa.

”Esimerkiksi lyömisen kanssa voi ottaa kädestä kiinni, kun käsi nousee lyömään ja sanoo topakasti ’ei, lyöminen sattuu’. Sitten ohjaa haluttuun toimintaan, kuten halaamaan. Usein tuollaisen negatiivisen käyttäytymisen taustalla on turhautuminen tai huomionhakuisuus ja positiivisella huomiolla se hiljalleen helpottaa”, hän vinkkaa.

”Nykyään lyönti on muuttunut silitykseksi”

Arianan lapsella on ollut tapana hakata päätään Arianan rintakehää vasten pukeutumistilanteissa. Ariana kokee, että tehokkain keino on ollut estää liike ja kieltää lasta jämäkästi.

”Itku siitä tulee aina. Siinä ohjaan samalla silittämään tai halaamaan”, Ariana kertoo. ”Muutos on ollut hidas, ja etenkin väsyneenä lyömistä jatkuu edelleen.”

Johdonmukaisuus kuitenkin palkitaan, ja selkeää muutosta on huomattavissa:

”Nykyään lyönti on muuttunut silitykseksi – lapsi saattaa nostaa käden lyöntiin, mutta pelkkä kulmien kohotus riittää laskemaan käden silittämään.”

Töniikö taapero? Osallistu keskusteluun: Töniminen!

Mitä mieltä olet artikkelista?