Jokainen taaperon vanhempi tietää, että suunnitelmiin pitää aina jättää pieni taaperovara. 

1. Yllätyskakka muuttaa suunnitelmatAurinko paistaa ja ystäväperheen kanssa on sovittu treffit siihen kivaan puistoon kaupungin toisella laidalla. Kun bussin lähtöön on enää hetki, teet viimehetken varmistuksen, että kaikki tarvittava on varmasti mukana. Lompakko? Kyllä. Vesipullo ja eväsleivät? Kyllä. Varavaippa? Kyllä. Aurinkovoide? Kyllä. Ei muuta kuin laukku mukaan ja menoksi. Sitten tapahtuukin jotain, joka muuttaa suunnitelmat: taapero kyykistyy lattialle, päkistelee hetken naama punaisena ja katsoo sen jälkeen sinua helpottuneena silmiin. Tiedät ettei bussiin ole vielä asiaa. On aika näppäillä ystävän numero puhelimeen ja siirtää suosiolla tapaamista tunnilla eteenpäin.

2. Taapero on ikiliikkuja

Rauhallinen piknikhetki viihtyisässä puistossa vaihtuu varmuudella taaperon perässä ravaamiseen. Lähellä on lähes poikkeuksetta joko vesiallas tai jyrkät rappuset, joihin taapero tuntee suunnatonta vetoa. Leppoisa rupattelu ystävien kanssa hoituu siten, että huikkaat seurueesi keskusteluun jonkin kommentin aina ohi rynnätessäsi. Kommentin pointti menee ystäviltä kuitenkin täysin ohi, sillä puheenaihe on jo aikoja sitten vaihtunut toiseen. Taaperon perässä juoksemisessa on hyviäkin puolia. Vanhemmille kertyy mukavasti taskurahaa, kun he palauttavat kauppaan kaikki kaljatölkit, jotka taapero on saanut noukittua käsiinsä pusikoista.

3. Pieniä haavereita sattuu aina

Nopealiikkeiselle taaperolle sattuu ja tapahtuu. Tavallinen aamupäivä muuttuu muutamassa sekunnissa jännitysnäytelmäksi. Ennen kuin huomaatkaan, taapero ehtii kiivetä tyynyn kautta sohvalle, käyttää sohvaa trampoliinina ja tömähtää otsa edellä lattiaan. Suunnitelma uimareissusta muuttuu ensiapukeikaksi, koska haluat varmistaa, ettei lapsella ole aivotärähdystä. Seuraavana yönä heräilet tasaisin väliajoin varmistamaan, että lapsi on edelleen tolkuissaan. Tolkuissaan olemista on tosin hieman vaikea arvioida, sillä puoliunisen lapsen puheesta on yhtä vaikea ottaa selkoa kuin normaalistikin. Varmuuden vuoksi valvot koko yön kännykkä kourassa nukkuvaa lastasi tarkkaillen.

Lue myös: Isät massuista sekaisin

4. Taaperot rakastavat taidetta

Ja aivan erityisesti heitä miellyttää itse tehty taideteos. Luovuus kukoistaa varsinkin silloin, kun vanhemmat ottavat rennosti sohvalla, eivätkä osaa edes aavistaa millainen taideprojekti viereisessä huoneessa on meneillään. Viimein pikku taiteilija julkistaa näyttelyn, jossa pääteoksena on uuteen tapettiin kuivamusteella piirretty omakuva. Yleisö saapuu paikallle naama kalpeana ja kritiikki on murskaavaa. Löhöily taaperon hereillä ollessa kostautuu yleensä aina. Seuraavat pari tuntia kuluvat mukavasti Marttojen tahranpoistovinkkejä selaillen ja parhaita keinoja testaillen.

5. Päiväunipeikko varastaa unet

Mikä tahansa keskittymistä ja useampaa kättä vaativa asia jää tekemättä, jos taapero päättää jättää päiväunet väliin. Esimerkiksi viikonlopun kunniaksi suunniteltu hieman hienompi ateria jää väistämättä puolitiehen, kun väsymystään itkevä pirpana roikkuu kaulassa. Ainoa paikka, jossa lapsi rauhoittuu on syli. Hienovaraisimmatkin yritykset harhauttaa lapsi kiinnostumaan jostakin muusta kuin sylittelystä menevät mönkään ja saavat lapsen kirkumaan selkä kaarella. Terävän veitsen ja kiehuvan valkoviinin kanssa säheltäminen levoton taapero kainalossa ei tunnu hyvältä ajatukselta. Simpukkakeiton, artisokkasalaatin ja portobellopastan sisältävä menu vaihtuu taaperoperheessä purkkihernekeittoon ja kuorittuihin porkkanoihin.

Lue myös: Seksipommi vai Muumimamma?

6. Taapero jaksaa juhlia pidempään kuin aikuiset

Kun taaperoperhe kutsuu vieraita illanviettoon, on varauduttava siihen, että pieni juhlija on mukana tappiin saakka. Yleensähän pienokainen nukahtaa tilanteessa kuin tilanteessa, mutta juhlahumu saa taaperon käymään kierroksilla. Vanhemmat tietävät sen ja antavat taaperon valvoa hieman pidempään kuin normaalisti. Suunnitelmana on, että lapsen nukahdettua aikuiset maistelevat viiniä ja jutustelevat aikuisten juttuja. Kymmenen aikaan illalla vanhempi vie taaperon iltapesulle ja omaan sänkyyn nukkumaan. Puolen tunnin päästä joku vieraista tulee varovasti oven suuhun kurkistamaan, mikä tilanne on meneillään. Todennäkäisesti paikalta löytyy autuaasti kuorsaava äiti ja huoneessa ympäriinsä toikkaroiva taapero.

7. Taapero ei halua hoitajaa

Pitkään odotettu parisuhdeilta ravintolassa ei välttämättä olekaan rentoa ja huoletonta yhdessäoloa. Taaperot suhtautuvat joskus hyvin kielteisesti siihen, että heidät jätetään hoitajan vastuulle. Mikäli näin on, kuulet sen varmasti painaessasi oven kiinni perässäsi. Ehkä onnistut hillitsemään itsesi ja jatkat matkaasi huolimatta siitä, että kuulet taaperosi sydäntä riipivän itkun vielä sadan metrin päässä ulko-oveltasi. Loppuillan partioit kuitenkin jatkuvasti puhelimen äärellä. Odotat, että hoitajalta tulee viesti, jossa kerrotaan lapsen itkeneen äänensä käheäksi ja traumatisoituneen peruuttamattomasti huvitteluiltanne vuoksi.

Listan inspiraatio: www.shebudgets.com

Mitä mieltä olet artikkelista?