RV 7 | 7. raskausviikko | raskausviikko 7
Seitsemännestä (7.) raskausviikosta puhutaan, kun raskaus on kestänyt 6 viikosta ja 0 päivästä 6 viikkoon ja 6 päivään (6+0 – 6+6).
Alkion pituus 4-8 mm

Viimeksi päivitetty 16.12.2022

7. raskausviikon alussa alkio on neljän viikon ikäinen. Silmien aihiot alkavat muodostua, samoin kuin sisäelinten esiasteet.Loppuviikosta sydän alkaa sykkiä verta. Odottajalle viikko on suurien tunteiden ja ailahtelevien mielialojen täyttämää aikaa.

Alkion 7. raskausviikko

Crl-mitta: päästä peppuun

C-kirjaimen muotoisen alkion yhdessä päässä on pää ja toisessa häntä. Tässä vaiheessa alkio muistuttaa itse asiassa paljon enemmän katkarapua kuin ihmistä!

Alkion pituutta on mahdotonta mitata samaan tapaan kuin syntyneen lapsen, sillä alkio on kippuralla eikä sillä vielä ole jalkoja. Alkion mitta otetaankin yleisesti päästä peppuun (Crl=crown-rump length).

Silmät alkavat muodostua

Pienet ympyräiset muodot alkavat kehittyä pään molemmille puolille – silmät! Myös korvat alkavat muodostua. Solut, joista kehittyvät maksa, keuhkot, mahalaukku ja haima, etsiytyvät niille kuuluville paikoilleen.

Maksa alkaa kehittyä ensin, mutta muut elimet seuraavat pian perässä. Viikon lopulla ilmestyvät pienet käsivarsien ja jalkojen alut. Jonkin aikaa käsivarret kasvavat jalkoja nopeammin.

7. raskausviikolla sydän täyttyy verellä

7. viikolla sydän, joka tähän mennessä on pumpannut nestettä, täyttyy verellä. Verisolut syntyvät ruskuaispussin seinämässä ja laskimosuonet kehittyvät nopeasti riittävän ravinteiden saannin turvaamiseksi kehittymässä oleville sisäelimille.

Myös valtimosuonet kehittyvät tällä viikolla ja sydämessä on jo oikea ja vasen kammio. Sydän lyö 100–120 kertaa minuutissa.

Kuona-aineet kulkevat veren mukana napanuoraa myöten alkiosta pois, ja arvokkaat ravinteet samaa reittiä äidistä alkioon. Näin jatkuu aina siihen saakka, kunnes lapsi syntyy.

Odottajan 7. raskausviikko

Suuria muutoksia odottajassa

Hormoneja on helppo syyttää odottajan muuttuvasta käyttäytymisestä raskauden aikana, mutta muitakin syitä varmasti on, onhan naisen elämä suurten muutosten edessä. Ihan jokaista tunnekuohua ei siis kannata laittaa hormonimyrskyn piikkiin.

7. raskausviikko eli RV7
7. raskausviikolla moni pitää vielä raskauden omana, pienen piirin salaisuutenaan.

Mielialat vaihtelevat

Joidenkin tutkijoiden mielestä raskaushormonit vaikuttavat niihin osiin aivoja, jotka säätelevät mielialaa ja aiheuttavat siten ailahteluja.

Mielialan vaihtelut ovat tavallisia 7. –10. viikoilla ja uudelleen raskausajan lopulla. Mielialan ailahtelut ovat hyvin yksilöllisiä, ja mieli voi liikkua hyvinkin nopeasti tunteesta toiseen.

Suuria tunteita

Useimmilla tunteet voimistuvat alkuraskauden myötä. Saatat itsekin yllättyä ryhtyessäsi riehumaan pikkuasian tähden tai purskahtaessasi itkuun liikuttavan TV-mainoksen nähdessäsi.

Älä huoli: on aivan luonnollista ylireagoida. Pian opit tuntemaan koko tunneasteikkosi laajuuden ja siitä tulee olemaan hyötyä vanhemmaksi valmistautumisessa! Puhu jonkun kanssa tunteistasi – myös vaikeista.

Keskenmenon pelko varjostaa onnea

Kolme ensimmäistä kuukautta, eli raskauden ensimmäinen kolmannes, on raskauden herkintä aikaa, ja valitettavasti myös keskenmeno on näillä varhaisilla viikoilla kaikkein todennäköisimmillään.

Varhaisen keskenmenon voi aiheuttaa moni seikka, eikä äidin ole mahdollista tehdä juuri mitään niitä estääkseen.

Kun huolehdit omasta hyvinvoinnistasi, syöt terveellisesti ja nukut, olet jo tehnyt kaikkesi. Lähes kaikki raskaana olevat naiset miettivät keskenmenon uhkaa.

Jos tuntuu siltä, että pelko varjostaa elämääsi liikaa, hakeudu puhumaan asiasta ammattilaisen kanssa.

Sinä valitset, milloin kerrot

Tavallista on, että moni kertoo raskaudestaan oman lähipiirin ulkopuolisille tahoille vasta, kun 12 viikkoa odotusta on onnellisesti takana. Mahdollista keskenmenoa ei ehkä haluta joutua käymään läpi moneen kertaan eri ihmisten kanssa,

Toisille taas iloisten, ja myös surullisten, uutisten jakaminen läheisten kanssa on tärkeää. Ratkaisun raskauden julkistamisajankohdasta jokainen odottaja tekee itse.

Muut raskausviikot:

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.  11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35.36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43.

Kaikki kuvat raskausviikoista © Vau Family Oy. Kuvien kopiointi ja käyttö muualla kielletty.

Mitä mieltä olet artikkelista?