Sikiön paino: 3600 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 36 cm
Koko pituus: 51 cm

SIKIÖ

Tämän viikon alussa sikiö on 38 viikkoa vanha ja laskettu aika on teoriassa nyt käsillä. Useimmat lapset syntyvät 38 viikkoa 2 päivää hedelmöittymisen jälkeen. Sikiö on nyt valmiiksi kehittynyt ja kypsynyt, mutta se voi hyvinkin haluta lykätä maailmaantuloaan vielä muutamia päiviä tai jopa viikkoja.

Napanuora voi nyt olla jo yli metrin pituinen, mikä tosin on melko harvinaista. Sikiön suuri maksa tekee sen vatsasta leppoisan pyöreän. Iho on vaalea ja ryppyinen. Kallossa on kohtia, joissa luut eivät ole vielä kokonaan kasvaneet yhteen. Näitä kutsutaan aukileiksi. Kallo voi painua hieman kokoon synnytyksen aikana ilman, että se vahingoittaa aivoja. Aukileet kasvavat umpeen ensimmäisen vuoden aikana.

Kyynelkanavat eivät ole vielä täysin kehittyneet, joten lapsen itkiessä ei ensimmäisten viikkojen aikana muodostu kyyneleitä. Rintakehä on selvempi ja keuhkot jatkavat surfaktantin tuottamista, parantaen siten uloshengitystä ilman keuhkopussien kokoonpainumisen vaaraa.

 

NAINEN

Pitkä odotusaika on pian jäänyt taakse ja olet niin lähellä päämäärääsi kuin vain voit tulla. Joillekin nämä viimeiset päivät voivat olla todellinen kärsivällisyystesti. Muistathan taas, että vasta 42. viikon jälkeinen aika lasketaan yliaikaiseksi. Iloitse sen sijaan siitä, että pian tapaat lapsesi. Onko hän tyttö vai poika? Minkä näköinen lapsi on? Viihtyykö se tässä uudessa maailmassa turvallisen kohdun ulkopuolella? Kuinka me tulemme toimeen keskenämme? Miten sujuu synnytys ja sen jälkeinen aika, yöt ilman unta?

Jännittäminen voi tehdä sinut väsyneeksi ja ärtyneeksi. Jotkut kokevat rasitteena kaikki lähellä olevat ihmiset kommentteineen. Tilannetta helpottaa, jos osaat ottaa hössötyksenkin hellänä huolenpitona. Muista, että pääosassa olet sinä itse, sinun kehosi, sinun supistuksesi. Kukaan ei tiedä, mikä lopulta käynnistää synnytyksen. Se on yhä yksi elämän suuria, ratkaisemattomia arvoituksia.

Kaikki kuvat raskausviikoista © Sandviks AS. Kuvien kopiointi ja käyttö muualla kielletty.

Palaa raskausviikkojen aloitussivulle

Laskettu aikasi? Selvitä raskauslaskurilla!

Odottajien keskustelut foorumilla lasketun ajan mukaan

Pst! Käy hakemassa oma, ilmainen Vauvan odotus -oppaasi apteekista. Löydä lähin apteekkisi!

Mitä mieltä olet artikkelista?  

JAA
Edellinen artikkeliTärkeintä on ajoitus – harrasta seksiä raskaaksi tulemisen kannalta oikeaan aikaan
Seuraava artikkeliVastasyntynyt