RV 24 | 24. raskausviikko
Raskaus on kestänyt 23 viikosta ja 0 päivästä 23 viikkoon ja 6 päivään (23+0 – 23+6).
Sikiön paino: 500 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 20 cm
Koko pituus: 28 cm

Viimeksi päivitetty 21.12.2022

24. raskausviikon alussa sikiö on 21 viikkoa vanha. Kovat äänet saattavat saada sen säpsähtämään ja potkaisemaan kohdun seinämää – huomaat sen kyllä!Odottajalle on luvassa aivan piakkoin sokerirasituskoe, sillä se tehdään yleensä 24.–28. raskausviikkojen  aikana.

Sikiön 24. raskausviikko

Kovat äänet saavat sikiön säikähtämään

Oven pamahdus, koiran haukahdus, porakoneen jyrähdys tai vaikkapa imurointi – mikä tahansa riittävän kova ääni saattaa nyt säikäyttää kohdussa kelluttelevan sikiösi niin, että palkkiona on napakka potku.

Toisaalta potkut ovat hyvä merkki – ne kertovat, että kaikki on kuten pitääkin. Ehkä silti voit jättää moottorisahan heiluttelun muille, ja keskittyä rauhallisempiin tehtäviin?

Ylipäänsä sikiön liikkeet muuttuvat koko ajan koordinoidummiksi, sillä uusia hermosyitä yhdistyy jatkuvasti hermoverkostoon.

Keuhkot jatkavat kehittymistään

Keuhkoissa puolestaan kehittyy näillä viikoilla tärkeää ainetta nimeltä surfaktantti. Sen ansiosta keuhkot eivät mene kasaan, kun lapsi hengittää ulos, vaan keuhkoihin jää aina jonkin verran ilmaa.

Surfaktantin puute on yksi suurimpia vaaroja, jos lapsi syntyy ennenaikaisena. Jos ennenaikainen synnytys uhkaa, sikiölle annetaan steroideja sisältävä ruiske, joka kehittää lapsen keuhkoja hieman nopeammin.

Odottajan 24. raskausviikko

Sokerirasituskoe

Sokerirasituskoe tehdään melkein kaikille raskaana oleville. Sen avulla selvitetään, onko odottajalla kohonnut riski sairastua raskausdiabetekseen.

Tavallisesti sokerirasituskoe tehdään 24–28. raskausviikoilla. Kokeen ottaminen kestää noin 2–3 tuntia.

24. raskausviikko eli RV24
Äidin ääni kuuluu kohdussa huomattavasti muita ääniä voimakkaampana.

Juttele ja laulele vauvalle

Vaikka se voi tuntua hieman höpsöltä, mahassa asuvalle vauvalle kannattaa jutella ja laulella. Tutkimukset osoittavat, että lapsi tuntee äitinsä äänen syntymän jälkeen – äidin ääni kuuluu kohdussa huomattavasti muita ääniä voimakkaampana.

Lapsi voi myös tunnistaa puolison, sisarukset ja muita henkilöitä, jotka ovat puhuneet tai laulaneet sille.

Jos teillä on jokin erityinen laulu tai pieni tarina, jota olette kertoneet sikiölle useita kertoja raskauden aikana, lapsi on todennäköisesti tottunut kuulemaan sen ja rauhoittuu sen myötä myös syntymän jälkeen.

Esimerkiksi kehtolaulu on erinomainen osa iltarutiineita ja levolle rauhoittumista – samasta laulusta vauva tulee pitämään myös synnyttyään.

Mitä mieltä olet artikkelista?