23. raskausviikosta puhutaan, kun raskaus on kestänyt 22 viikosta ja 0 päivästä 22 viikkoon ja 6 päivään (22+0 – 22+6).
Sikiön paino: 450 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 19 cm
Koko pituus: 27 cm

Viimeksi päivitetty 18.4.2019

Raskausviikon 23. alussa sikiö on 20 viikkoa vanha. Se liikuttelee jo silmiään, ja alati voimistuvat kädet ja jalat huiskivat vimmatusti. Sinä erotat potkut jo selkeästi. Äiti saattaa huomata kehoonsa syntyvän raskausarpia, kun iho yrittää pysyä kasvavan kohdun tahdissa.

Mitähän se katselee?

Kulmakarvat ja hiukset tulevat yhä selvemmin esille, ja sikiö liikuttelee silmiään useammin. Nämä silmänliikkeet voi nähdä ultraäänessä. Hento untuvakarvoitus peittää koko kehon, eniten sitä on pään ympärillä, kaulassa ja kasvoissa.

Jalat alkavat lähestyä lopullista pituuttaan suhteessa kehoon. Sekä käsien että jalkojen lihakset voimistuvat, jolloin myös liikkeet tuntuvat voimakkaampina. Samanaikaisesti jatkuu luurangon rustojen kehittyminen luiksi.

Puolustusjärjestelmä ei ole vielä täysin kehittynyt, mutta auttaa jo suojaamaan pientä kehoa infektioita vastaan. Pojilla kivekset alkavat laskeutua kohti kivespusseja.

Pikkukeskonen

Jos lapsesi syntyisi tällä viikolla, se olisi pikkukeskonen, ja sillä olisi vastassaan monia haasteita, sillä sen sisäelimet eivät vielä ole sopeutuneet ulkomaailmaan. Pienimmät pikkukeskoset ovat syntyneet tällä viikolla, ja selvinneet. Suomessa syntyy vuosittain noin 400 pikkukeskosta – luku on maailman alhaisimpia.

Raskausarpia saattaa ilmaantua

Kun kohtu kasvaa, vatsan iho venyy. Joskus ihonalaiseen kerrokseen syntyy repeämiä. Nämä venymisjäljet – raskausarvet – ovat alkuun punaisia, mutta vaalenevat ja tulevat hopeanharmaiksi synnytyksen jälkeen.

Raskausarpia voi tulla myös pakaroihin ja rintoihin, jotka myös kasvavat raskauden aikana.

Päivittäiset potkutreenit

Ne potkut! Olet ehkä tuntenut ne jo jonkin aikaa, mutta nyt ei enää ole epäilyksen sijaa. Vauva liikkuu – ja useita kertoja päivässä! Pieni vallaton napero, joka elää omaa elämäänsä sinun sisälläsi, antaa jatkuvasti todisteita olemassaolostaan.

Sikiön potkut tulevat todennäköisesti olemaan olennainen osa päivääsi tästä eteenpäin. Sekä hyvässä että pahassa. Jos sikiö ei potki, huolestut. Jos se potkii yhtenään, väsyt siihen ja toivot, että se rauhoittuisi hieman.

Asento vaikuttaa tuntumaan

Sinun on hyvä tietää, että sikiön liikkeet välittyvät kohdun seinämän läpi herkkiin vatsaseinämän hermoihisi. Se, tunnetko potkut vai et, riippuu missä asennossa lapsi on, missä istukka sijaitsee, mikä suunta potkuilla on ja siitä, kuinka voimakkaita potkut ovat.

Jos lapsi on kasvot kääntyneenä selkärankaasi kohti ja potkii, et tunne lyhyttä terävää tönäisyä samalla tavalla kuin jos se potkisi vatsaasi kohti. Muista myös, että kaikki lapset ovat erilaisia: älä vertaa tätä lasta sen sisaruksiin tai toisen samassa raskauden vaiheessa olevan äidin lapseen.

Haluatko sähköpostiisi joka viikko ajankohtaista ja kiinnostavaa tietoa raskautesi etenemisestä? Tilaa vau.fi:n uutiskirje, ja samalla osallistut ihanien palkintojen arvontaan!

Mitä mieltä olet artikkelista?