RV 23 | 23. raskausviikko
Raskaus on kestänyt 22 viikosta ja 0 päivästä 22 viikkoon ja 6 päivään (22+0 – 22+6).
Sikiön paino: 450 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 19 cm
Koko pituus: 27 cm

Viimeksi päivitetty 21.12.2022

23. raskausviikon alussa sikiö on 20 viikkoa vanha. Se liikuttelee jo silmiään, ja alati voimistuvat kädet ja jalat huiskivat vimmatusti.Sinä erotat potkut jo selkeästi. Odottaja saattaa huomata kehoonsa syntyvän raskausarpia, kun iho yrittää pysyä kasvavan kohdun tahdissa.

Sikiön 23. raskausviikko

Mitähän se katselee?

Sikiön kulmakarvat ja hiukset tulevat 23. raskausviikolla yhä selvemmin esille, ja sikiö liikuttelee silmiään useammin. Nämä silmänliikkeet voi nähdä ultraäänessä.

Hento untuvakarvoitus peittää koko kehon, eniten sitä on pään ympärillä, kaulassa ja kasvoissa.

Jalat alkavat lähestyä lopullista pituuttaan suhteessa kehoon. Sekä käsien että jalkojen lihakset voimistuvat, jolloin myös liikkeet tuntuvat voimakkaampina. Samanaikaisesti jatkuu luurangon rustojen kehittyminen luiksi.

Puolustusjärjestelmä ei ole vielä täysin kehittynyt, mutta auttaa jo suojaamaan pientä kehoa infektioita vastaan. Pojilla kivekset alkavat laskeutua kohti kivespusseja.

Pikkukeskonen

Jos lapsi syntyisi tällä viikolla, se olisi pikkukeskonen. Sillä olisi vastassaan monia haasteita, sillä sisäelimet eivät vielä ole sopeutuneet ulkomaailmaan.

Pienimmät pikkukeskoset ovat syntyneet tällä viikolla, ja selvinneet. Suomessa syntyy vuosittain noin 400 pikkukeskosta – luku on maailman alhaisimpia.

Odottajan 23. raskausviikko

Raskausarpia saattaa ilmaantua

Kun kohtu kasvaa, vatsan iho venyy. Joskus ihonalaiseen kerrokseen syntyy repeämiä. Nämä venymisjäljet – raskausarvet – ovat alkuun punaisia, mutta vaalenevat ja tulevat hopeanharmaiksi synnytyksen jälkeen.

Raskausarpia voi tulla myös pakaroihin ja rintoihin, jotka myös kasvavat raskauden aikana.

23. raskausviikko eli RV23
Sikiön potkut tulevat todennäköisesti olemaan olennainen osa päivääsi tästä eteenpäin raskauden loppuun asti.

Päivittäiset potkutreenit

Ne potkut! Olet ehkä tuntenut ne jo jonkin aikaa, mutta nyt ei enää ole epäilyksen sijaa.

Vauva liikkuu – ja useita kertoja päivässä. Pieni vallaton napero, joka elää omaa elämäänsä sinun sisälläsi, antaa jatkuvasti todisteita olemassaolostaan.

Sikiön potkut tulevat todennäköisesti olemaan olennainen osa päivääsi tästä eteenpäin. Sekä hyvässä että pahassa. Jos sikiö ei potki, huolestut. Jos se potkii yhtenään, väsyt siihen ja toivot, että se rauhoittuisi hieman.

Asento vaikuttaa tuntumaan

Sikiön liikkeet välittyvät kohdun seinämän läpi herkkiin vatsaseinämän hermoihin. Se, tunnetko potkut vai et, riippuu missä asennossa lapsi on, missä istukka sijaitsee, mikä suunta potkuilla on ja siitä, kuinka voimakkaita potkut ovat.

Jos lapsi on kasvot kääntyneenä selkärankaasi kohti ja potkii, et tunne lyhyttä terävää tönäisyä samalla tavalla kuin jos se potkisi vatsaasi kohti.

Muista myös, että kaikki lapset ovat erilaisia: älä vertaa tämän sikiön liikkeitä sisarusten tai toisen samassa raskauden vaiheessa olevan odottajan sikiön liikkeisiin.

Muut raskausviikot:

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43.

Mitä mieltä olet artikkelista?