11. raskausviikosta puhutaan, kun raskaus on kestänyt 10 viikosta ja 0 päivästä 10 viikkoon ja 6 päivään (10+0 – 10+6).
Sikiön paino: 2,5-4 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 33–41 mm

SIKIÖ

Tämän viikon alussa alkio on kahdeksan viikon ikäinen, ja koska kaikki rakenteet ovat nyt muodostuneet, alkiovaihe päättyy. Alkiosta on kasvanut sikiö. Latinaksi sikiö, foetus, tarkoittaa pientä ja nuorta. Tämän pikkuisen ensisijainen tehtävä onkin nyt kasvaa ja kypsyä syntymään saakka.

Sormet ja varpaat näkyvät nyt selkeästi ja käsivarret ja jalat ovat lähestulkoon oikeilla paikoillaan. Käsivarret ovat taipuneina kyynärpäistä ja ranteista ja ne ovat jo sen verran pitkät, että kädet yltävät koskettamaan toisiaan rinnan yli. Tästä eteenpäin kädet ja jalat kehittyvät hieman aikaisempaa hitaammin.

Aivot, jotka muodostuvat nyt kahdesta suuresta puolikkaasta, alkavat hieman saadan sikiön liikkeitä hallintaansa. Sikiöllä on nännit ja pian se osaa pissata, kun munuaiset alkavat tuottaa virtsaa. Silmäluomet peittävät silmät lähes kokonaan ja nenänpää tulee näkyviin tällä viikolla. Kitalaki muodostuu ja ylähuulen kehitys päättyy. Ensimmäinen kunnollinen ihokerros peittää sikiön ja sen luinen ranka, alkaen ylävartalosta, muuttuu vähitellen rustosta luuksi.

 

NAINEN

Muista, että ajatuksesi ja tunteesi ovat tärkeitä lapsellesi. Vaikka olet tiennyt uudesta elämästä sisälläsi jo joitain viikkoja, epätodellisuuden tunne saattaa tulla yhtäkkiä: ”Onko siellä ketään?” Kyllä siellä on jotain – jotain ihmeellistä ja kehosi valmistautuu uuteen tehtäväänsä.

Kohtu on nyt greipin kokoinen. Rinnat kasvavat ja joidenkin täytyy jo nyt hankkia isommat rintaliivit. Pidä selkäsi suorana, pääsi pystyssä ja rinnat tanassa vaikka ne tuntuvatkin aroilta. Se tekee sinulle hyvää ja saat hienon ryhdin.

Monet naiset saavat jokseenkin merkillisiä mielihaluja raskauden aikana. Heidän voi tehdä palavasti mieli tiettyjä ruokia, joita heidän on saatava ehdottomasti heti paikalla. Nämä voivat olla mitä tahansa suolakurkuilla terästetystä jäätelöstä hernekeittoon siroteltuihin lakritsinpalasiin. Yleensä nämä mielihalut ovat täysin harmittomia, joskin eriskummallisia. Niiden syytä ei tunneta, mutta arvellaan, että odottavan äidin elimistö vaistonvaraisesti vaatii tarpeellisiksi katsomiaan ruoka-aineita, jotka sisältävät tärkeitä ravintoaineita ja suoloja.

Kaikki kuvat raskausviikoista © Sandviks AS. Kuvien kopiointi ja käyttö muualla kielletty.

Palaa raskausviikkojen aloitussivulle

Laskettu aikasi? Selvitä raskauslaskurilla!

Odottajien keskustelut foorumilla lasketun ajan mukaan

Pst! Käy hakemassa oma, ilmainen Vauvan odotus -oppaasi apteekista. Löydä lähin apteekkisi!

 

Mitä mieltä olet artikkelista?  

 
JAA