10. raskausviikosta puhutaan, kun raskaus on kestänyt 9 viikosta ja 0 päivästä 9 viikkoon ja 6 päivään (9+0 – 9+6).
Alkion paino: 1-2 g
Alkion pituus päästä peppuun (CRL): 23–32 mm

Viimeksi päivitetty 18.4.2019

Kymmenennellä raskausviikolla alkio tekee ensimmäiset, refleksinomaiset liikkeensä. Äiti ei vielä voi niitä tuntea. Sisäelimet ja raajojen alut jatkavat kehittymistään, samoin kuin kasvojen piirteet.

Odottavaa äitiä väsyttää, sillä uuden elämän kasvattaminen kohdussa on elimistölle vaativa prosessi. Ensimmäinen lääkärikäynti neuvolassa on jännittävä tapahtuma.

Pienet nykivät liikkeet

Kymmenennen viikon alussa alkio on seitsemän viikon ikäinen. Tällä viikolla alkion aivoissa voidaan havaita ensimmäiset mitattavissa olevat aivokäyrät.

Alkio alkaa myös ensimmäisiä kertoja liikahdella. Liikkeet ovat vielä tahdosta riippumattomia nykäisyujä, eikä odottava äiti voi tuntea niitä vielä.

Kasvot muovautuvat

Kasvojen piirteet kehittyvät edelleen ja tulevat selkeämmiksi. Korvan sisällä sijaitseva tasapainoelin muodostuu. Tähän saakka alkion silmät ovat sijainneet pään sivuilla ja korvat lähellä suuta, mutta tällä viikolla ne siirtyvät oikeille paikoilleen.

Alkio kasvaa pituutta, lihakset ja rustot muuttuvat kovemmiksi. Eteenpäin nojannut pää nousee pystyasentoon niin, että niska ja kaula tulevat näkyviin.

Sisäelinten monimutkainen yhteistyö

Sisäelimet kehittyvät ja mahalaukku näkyy mustana pisteenä vatsan vasemmalla puolella. Sydän lyö nopeammin kuin aikaisemmin, keskimäärin 177 kertaa minuutissa.

Tällä viikolla lopullinen munuaispari kehittyy. Käsissä on erotettavissa olkapäät, kyynärpäät, käsivarret ja kämmenet. Jalat kehittyvät hitaammin, mutta viikon loppupuolella näkyvät jo reidet, polvet, nilkat ja jalkaterät. Kämmeniin ilmaantuvat sormien ja jalkateriin varpaiden aiheet.

Lääkärin puheilla neuvolassa

Lääkärikäynti neuvolassa tehdään tavallisesti raskausviikkojen 10.–12. aikana. Isät ovat tutkimuksessa usein mukana, mutta välttämätöntä se ei ole – sydänäänien kuuleminen on kuitenkin isälle monesti taianomainen hetki.

Yleensä lääkäri tekee käynnin aikana sisätutkimuksen, jolla tarkistetaa emättimen ja kohdun suun tilanne, sekä arvioi vatsanpeitteiden päältä tunnustellen raskauden keston.

Edelliseen neuvolakäyntiin ja terveydenhoitajan kanssa keskusteltuihin asioihin perustuen käydään läpi perheen elämäntavat. Myös äidin mahdolliset krooniset sairaudet, lääkitykset ja mahdollisesti alkuraskauden aikana ilmi käyneet ongelmat keskustellaan yhdessä.

Väsymys vaivaa äitiä

Odottavan äidin pahoinvointi alkaa kenties jo vähän helpottaa. Olo saattaa tuntua ajoittain niin normaalilta, että raskautta ei enää tule ajatelleeksi ihan koko ajan.

Monet ovat kuitenkin aivan uskomattoman väsyneitä, sillä keho työskentelee kovasti tehdäkseen sikiön kasvuympäristön parhaaksi mahdolliseksi. Parasta mitä voit itsellesi tehdä, on ottaa rauhallisesti, kun kehosi sitä vaatii.

Kumppanikin voi olla ihmeissään muutosten edessä. Huomatkaa toisenne. Tämä on yhteinen matka.

Haluatko sähköpostiisi joka viikko ajankohtaista ja kiinnostavaa tietoa raskautesi etenemisestä? Tilaa vau.fi:n uutiskirje, ja samalla osallistut ihanien palkintojen arvontaan!

 

Odottajien keskustelut foorumilla lasketun ajan mukaan

Pst! Käy hakemassa oma, ilmainen Vauvan odotus -oppaasi apteekista. Löydä lähin apteekkisi!

Kaikki kuvat raskausviikoista © Sandviks AS. Kuvien kopiointi ja käyttö muualla kielletty.

Mitä mieltä olet artikkelista?