20. raskausviikosta puhutaan, kun raskaus on kestänyt 19 viikosta ja 0 päivästä 19 viikkoon ja 6 päivään (19+0 – 19+6).
Sikiön paino: 250 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 15 cm
Koko pituus: 21,5 cm

Viimeksi päivitetty 18.4.2019

Raskausviikon 20. alussa sikiö on 17 viikkoa vanha. Munasarjat ja kivekset kehittyvät nyt vilkasta vauhtia sikiön elimistössä. Äidin kannattaa muistaa huolehtia riittävästä liikunnasta!

Sen ihon alle alkaa vähitellen kertyä rasvakerrosta, joka auttaa lasta säilyttämään oikean ruumiinlämmön syntymän jälkeen. Untuvainen karvoitus, lanugo, peittää nyt lähes koko kehon.

Munasolut kehittyvät, kivekset muodostuvat

Tyttösikiöillä kehittyy näihin aikoihin munasoluja – miljoonia! Naarasnisäkkäillä kaikki munasolut kehittyvät ennen syntymää. Mutta jo ennen syntymää munasolujen lukumäärä laskee dramaattisesti, ja teini-ikään saavuttaessa jäljellä on noin 400 000 munasolua.

Pojilla puolestaan kivekset kehittyvät vatsaontelossa (sama koskee tyttöjen munasarjoja), mutta ne laskeutuvat kivespussiin vasta lähempänä syntymää.

Pidä itsestäsi huolta

On tärkeää olla fyysisesti aktiivinen myös raskauden aikana. Säännöllinen liikunta piristää sekä fyysisesti että psyykkisesti. Muista kuitenkin välttää liian suuria rasituksia.

Kun pidät itsesi fyysisesti hyvässä kunnossa raskausaikana, pysyt vahvana, notkeana ja kestävänä: silloin jaksat paremmin myös odotusajan ja synnytyksen ylimääräiset rasitukset.

Liikkeesi välittyvät vauvalle

Sinä kannat lastasi koko ajan mukanasi ja lapsi rekisteröi kaikki liikkeesi. Ei siis ihme, että vastasyntynytkin haluaa, että sitä kannetaan paikasta toiseen.

Voit jo nyt harjoitella sidontoja kantoliinalla – käytä apunasi vaikka kolmen kilon perunapussia, jotta saat mallinnettua vauvan painoa. Varhainen harjoittelu kannattaa!

Kun lapsi on vatsassasi, se usein nukahtaa kun olet liikkeellä ja herää kun pysähdyt. Saman huomaat, kun kannat vastasyntynyttä lasta. Oletko muuten ajatellut millaiset liikkeet ovat sinulle tyypillisiä? Ajattele, mitä kaikkea lapsi oppii maailmasta sinun liikkeittesi kautta!

Mitä mieltä olet artikkelista?