Yhdeksännestä (9.) raskausviikosta puhutaan, kun raskaus on kestänyt 8viikosta ja 0 päivästä 8 viikkoon ja 6 päivään (8+0 – 8+6).
Alkion paino: 0,5 g
Alkion pituus: 15-22 mm

ALKIO

Yhdeksännen viikon alussa alkio on kuuden viikon ikäinen. Aivot kasvavat nyt nopeasti ja aivojen eri osat erottuvat selkeästi. Hormonien tuotantoa säätelevä aivolisäke on alkanut kehittyä.

Tällä viikolla myös sormet, varpaat ja kyynärpäät alkavat kasvaa. Vartalo vahvistuu ja pää muuttuu pyöreämmäksi. Alkio näyttää jo pieneltä ihmiseltä, vaikka ei olekaan mansikkaa suurempi. Ruoka- ja henkitorvet kehittyvät ja pienet keuhkojen alut syntyvät. Munuaiset ja virtsatiet muodostuvat. Suolisto alkaa kasvaa, mutta koska se on liian suuri mahtuakseen sikiön vatsaan, työntyy se napanuorassa olevaan pussiin. Noin 12. viikolla suolisto siirtyy takaisin vatsaan.

Vastuu verisolujen tuotannosta siirtyy tällä viikolla ruskuaispussilta alkion maksalle. Ruskuaispussia ei tarvita enää, joten se surkastuu pois.

Alaleuka näkyy jo selvästi ja silmäluomet kehittyvät. Korvat ovat ulkonevat, mutta eivät vielä lähimainkaan valmiit. Aisteista kuulo kehittyy ensimmäisenä niin, että lapsi pystyy kuulemaan jo paljon ennen syntymäänsä. Hajuaisti kehittyy nenän kehittymisen myötä, ja myös hampaiden alut pilkistävät jo.

Yhdeksännen viikon lopulla sydämen loput kammiot, sydämen puolikuuläpät sekä keuhko- ja päävaltimot kehittyvät. Keuhkovaltimo on yhteydessä oikeaan kammioon ja päävaltimo vasempaan kammioon. Lapsi pystyy vasta syntymän jälkeen saamaan elimistöönsä happea keuhkojen ja keuhkovaltimon kautta. Sydän on jo valmis, mutta koska lapsi ei vielä voi hengittää itse, hapen ja ravinteiden saanti on syntymään saakka istukan varassa. Ravinteet ja happi kulkeutuvat istukan kautta lapseen kolmea väylää pitkin: alkion maksan verisuonten, sydämen eteisten välissä olevan aukon ja päävaltimon kautta. Nämä väylät sulkeutuvat syntymän jälkeen.

Tässä vaiheessa alkiolla on kaksi paria munuaisia. Yhdestä parista kehittyvät pojan kivekset ja toisesta tytön munasarjat. Mutta vielä ultraäänessä ei ole mahdollista nähdä, onko uusi tulokas tyttö vai poika.

NAINEN: Muutoksia kehossa

Kohtu alkaa kasvaa. Lihasten venyminen saattaa tuntua pienenä pistävänä kipuna vatsassa. Moni saattaa huolestua tuntemuksista, usein turhaan.

Huimaus on myös melko tavallinen tunne, etenkin jos nouset seisomaan liian nopeasti tai seisoo kauan paikallaan. Huimaus johtuu väliaikaisesta verenpaineen laskusta. Mieliala voi vaihdella ja erilaiset mieliteot yllättää. Jotkut hajut ja maut muuttuvat epämiellyttäviksi. Monet näistäkin oireista voi laittaa hormonaalisten muutosten piikkiin.

Kaikki kuvat raskausviikoista © Sandviks AS. Kuvien kopiointi ja käyttö muualla kielletty.

Palaa raskausviikkojen aloitussivulle

Laskettu aikasi? Selvitä raskauslaskurilla!

Odottajien keskustelut foorumilla lasketun ajan mukaan

Pst! Käy hakemassa oma, ilmainen Vauvan odotus -oppaasi apteekista. Löydä lähin apteekkisi!

 

Mitä mieltä olet artikkelista?  

 
JAA