28. raskausviikosta puhutaan, kun raskaus on kestänyt 27 viikosta ja 0 päivästä 27 viikkoon ja 6 päivään (27+0 – 27+6).
Sikiön paino: 1000 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 23,5 cm
Koko pituus: 32 cm

Viimeksi päivitetty 18.4.2019

Raskausviikon 28. alussa sikiö on 25 viikkoa vanha. Nyt alkaa kolmas raskauskolmannes.

Sikiön uni- ja valverytmi muuttuu yhä selvemmäksi, ja aistit terävöityvät. Sydänäänet kuuluvat jo äidin vatsan läpi! Ylöspäin työntyvä kohtu painaa keuhkoja kasaan – äiti hengästyy jo helposti.

Tällä viikolla sikiö alkaa availla silmiään, ja sen uni- ja valverytmi alkaa muuttua yhä selkeämmäksi. Olet ehkä huomannut, että sikiöllä on nyt selvempi unirytmi ja pannut merkille sen aktiiviset ja rauhalliset jaksot suurin piirtein samoihin aikoihin joka päivä.

Jatka sikiölle puhumista ja laulamista. Äänet vääristyvät jonkin verran lapsivedessä, mutta sikiön kuulo on nyt parempi kuin aikaisemmin. Se tunnistaa tutut melodiat synnyttyään!

Sydänäänet kuuluvat kohdun läpi

Kasvun myötä sikiön ihon alle kertyy lisää rasvakudosta, ja sikiöstä tulee vähemmän ryppyinen ja läpikuultava. Sikiö painaa nyt noin kilon, ja täysiaikaisina syntyneiden lasten paino on tavallisimmin 3–4 kiloa: seuraavat kuukaudet ovat hurjan kasvun aikaa!

Sydänäänet voi kuulla jo stetoskoopilla mahan päältä. Puoliso tai muu läheinen voi kokeilla painaa korvansa äidin vatsalle – jos vauva on sopivassa asennossa, lyönnit saattavat kuulua!

Hengästytkö helposti?

Keuhkopusseillasi ei ole enää kunnolla tilaa laajentua, sillä kasvava kohtu työntää sisäelimiäsi ylöspäin rintaonteloon. Sen vuoksi et pysty enää hengittämään kunnolla syvään, ja hengästyt tavanomaista helpommin.

Keuhkojesi hapenottokapasiteetti on kuitenkin raskauden aikana suurempi kuin muulloin: kehosi verimäärä on lisääntynyt lapsen hapensaannin turvaamiseksi, ja sen ansiosta hapekasta verta riittää joka puolelle vartaloasi.

Nauti siis liikunnasta ja vahvista itseäsi! Äidin liikunnallisuus vahvistaa myös sikiön sydäntä ja verisuonia. Ero liikkuvien ja liikkumattomien äitien – ja heidän sikiöidensä – välillä on huomattava.

Turvotusta ja puutumusta

Joillekin odottaville äideille tulee turvotusta jalkoihin ja jalkateriin. Jotkut myös heräävät aamuisin turvonnein ja voimattomin sormin.

Verenkierron tehostaminen voi auttaa näihin ongelmiin: Pyöritä nilkkoja tekemällä pieniä ympyröitä, ensin myötäpäivään ja sitten vastakkaiseen suuntaan. Purista sormet tiukasti nyrkkiin ja kurkota sen jälkeen pitkiksi, pyöritä ranteita.

Hyödynnä jokainen tilaisuus istua tai maata jalat hieman koholla. Älä käytä kiristäviä vaatteita, erityisesti nivustaipeissa veren olisi hyvä päästä kiertämään. Taukojumppa ei ole huono ajatus.

Kohdunpohjan korkeus häpyluusta (sf-mitta) on n. 24 cm.

Haluatko sähköpostiisi joka viikko ajankohtaista ja kiinnostavaa tietoa raskautesi etenemisestä? Tilaa vau.fi:n uutiskirje, ja samalla osallistut ihanien palkintojen arvontaan!

 

Mitä mieltä olet artikkelista?