29. raskausviikosta puhutaan, kun raskaus on kestänyt 28 viikosta ja 0 päivästä 28 viikkoon ja 6 päivään (28+0 – 28+6).
Sikiön paino: 1100 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 24,5 cm
Koko pituus: 33,5 cm

Raskausviikon 29. alussa sikiö on 26 viikkoa vanha. Sen keuhkot ovat nyt kypsyneet valmiiksi ilman hengittämistä varten ja se osaa säädellä omaa ruumiinlämpöään. Äitiä alkaa usein närästää odotuksen loppuvaiheilla.

Keuhkot ja keskushermosto

Sikiö osaa jo paremmin avata ja sulkea silmiään tietoisesti, sekä imeä ja niellä. Keuhkot pystyvät hengittämään ilmaa, ja sikiö tekee säännöllisiä hengitysharjoituksia. Jokainen kuluva päivä parantaa mahdollisuuksia saada terve lapsi, vaikka synnytys käynnistyisi liian aikaisin.

Keskushermosto alkaa myös olla jo niin kehittynyt, että sikiö pystyy itse säätelemään ruumiinlämpöään. Aivoaaltojen kuviot ovat jo lähes samanlaiset kuin vastasyntyneellä. Sikiön kehosta on rasvaa 2–3 %. Pojilla kivekset laskeutuvat kivespusseihin. 

Vauvakutsut tulossa?

Olet ollut raskaana seitsemän kuukautta – olisiko syytä juhlaan? Joissain kulttuureissa juhlitaan raskauden seitsemännellä kuukaudella uutta, kasvavaa elämää.

Jos suunnitteilla on vauvakutsut, niiden ajankohta luultavasti on pian käsillä: aivan viime tippaan ei kannata jättää, sillä loppuvaiheessa äiti on usein jo sangen väsynyt.

Närästys vaivaa

Kaikki ei kuitenkaan ole yhtä juhlaa: närästys ja happamet röyhtäisyt voivat olla melko tuntuvia näihin aikoihin.

Ruokatorven ja mahalaukun välissä sijaitseva sulkijalihas heikentyy raskauden aikana. Siksi mahahappoja voi päästä ylös ruokatorveen, ja pahimmillaan närästys tuntuu siltä, kuin kurkku olisi tulessa.

Hyvä neuvo on syödä ruoka hitaasti ja pureskella huolella. Syö pieniä annoksia kerralla ja vältä makuuasentoa tai kumartelua heti ruokailun jälkeen. Yritä selvittää, mitkä ruoat aiheuttavat enemmän epämukavuutta kuin muut. Lasillinen piimää tai maitoa ruuan päälle voi auttaa, ja tarvittaessa närästykseen löytyy käsikauppalääkkeitä, joita voi käyttää raskausaikana.

Haluatko sähköpostiisi joka viikko ajankohtaista ja kiinnostavaa tietoa raskautesi etenemisestä? Tilaa vau.fi:n uutiskirje, ja samalla osallistut ihanien palkintojen arvontaan!

Mitä mieltä olet artikkelista?  

JAA