Olet täällä: Raskaus > Raskausviikot

Raskausviikot

Kategoribilde_uke_for_uke420x326.jpg

Alkion ja sikiön kehitys raskausaikana on huimaa.Etenkin alkuaika on melkoista menoa, sillä joka ikinen viikko tapahtuu jotakin mielenkiintoista. Sikiön kehityksen ja kasvun myötä naisen elimistö muuttuu. Myös ajatukset ja tunteet alkavat pyöriä yhä enemmän raskauden ja tulevan uuden perheenjäsenen ympärillä.

Juttuseuraaa vailla? Jaa ilot ja huolenaiheet foorumilla
OMASSA LASKETUN AJAN RYHMÄSSÄ
!

Katso RASKAUSANIMAATIO.

Laske laskettu aika RASKAUSLASKURILLA.

1. viikko   2. viikko  3. viikko  4. viikko  5. viikko  6. viikko 
7. viikko  8. viikko  9. viikko  10. viikko  11. viikko  12. viikko 
13. viikko  14. viikko  15. viikko  16. viikko  17. viikko  18. viikko 
19. viikko  20. viikko  21. viikko  22. viikko  23. viikko  24. viikko 
25. viikko  26. viikko  27.viikko   28. viikko  29. viikko  30. viikko 
31. viikko  32. viikko   33. viikko  34. viikko  35. viikko  36. viikko 
37. viikko  38. viikko  39. viikko  40. viikko  41. viikko  42. viikko 

1. raskausviikko

Tämä viikko alkaa raskautta edeltävien viimeisten kuukautisten ensimmäisestä vuotopäivästä, ja se lasketaan ensimmäiseksi päiväksi raskautta. Vaikka uusi elämä ei vielä ole alkanut kasvaa sisälläsi, sinun kannattaa toimia aivan kuin olisit jo raskaana: Syö terveellisesti, nuku riittävästi, vältä alkoholin käyttöä, älä tupakoi. Samoja neuvoja kannattaa myös lapsen tulevan isän noudattaa.

Lue lisää

2. raskausviikko

Naisen hedelmällinen aika alkaa. Munasolu ei voi hedelmöittyä ennen ovulaatiota, mutta koska siittiöt voivat pysytellä elossa munajohtimessa useita päiviä, yhdyntä tämän viikon loppupuolella saattaa johtaa raskauteen. Naisen elimistö valmistautuu ovulaatioon.
Lue lisää

3. raskausviikko

Nyt alkaa ensimmäinen viikko alkion elämästä. Munasolu on hedelmöittynyt pian irtoamisensa jälkeen. Itse hedelmöittyminen vie noin vuorokauden. Viikon loppua kohden hedelmöittynyt munasolu on päässyt kohtuun. Alkion pituus on nyt noin 0,5 mm.

Lue lisää

4. raskausviikko

Tämän viikon alussa alkion on viikon ikäinen. Se on kiinnittymäisillään kohdun seinämään ja paras paikka on ylhäällä kohdun takaseinämässä. Kun alkio on kiinnittynyt, alkaa hCG-hormonin (human Chorion Gonadotropin) tuotanto. Juuri tätä istukkahormonia etsitään raskaustestissä. Sen määrä on tällä viikolla vielä niin pieni, että se ei todennäköisesti anna positiivista tulosta. Alkion koko tällä viikolla on 0,5 mm.

Lue lisää

5. raskausviikko

Viidennen viikon alussa alkio on kahden viikon ikäinen. Alkio muuttuu pitkulaisemmaksi, ja sen selkäpuolen solut alkavat erikoistua ja liikkua omille paikoilleen niihin kohtiin, joihin soluista kehittyvät elimet aikanaan sijoittuvat. Tällä viikolla monen epäilyt raskaudesta heräävät. Kuukautiset ovat ehkä jo jääneet pois, ja ensimmäiset raskausoireet nostavat päätään.

Lue lisää

6. raskausviikko

Nyt alkio on kolme viikkoa vanha. Foolihappoa kannattaa nyt ottaa vitamiinilisänä, sillä auttaa sulkemaan alkion hermostoputken. Kehosi yrittää parhaansa mukaan kertoa sinulle tärkeästä muutoksesta. Ensin jäävät kuukautiset pois. Sitten tulee ehkä pahoinvointi. Rinnat tuntuvat aroilta ja raskailta ja niitä saattaa hieman pistelläkin. Alkion koko on 1-3 mm.

Lue lisää

7. raskausviikko

Seitsemännen viikon alussa alkio on neljän viikon ikäinen. C-kirjaimen muotoisen alkion yhdessä päässä on pää ja toisessa häntä. Alkion pituutta on mahdotonta mitata samaan tapaan kuin syntyneen lapsen, sillä alkio on kippuralla eikä sillä vielä ole jalkoja. Alkion mitta otetaankin päästä peppuun (CRL=crown-rump length). Odottavan äidin mielialan vaihtelut ovat tavallisia 7. - 10. viikoilla ja uudelleen raskausajan lopulla. Mielialan ailahtelut ovat hyvin yksilöllisiä, ja mieli voi ailahdella nopeasti tunteesta toiseen. Alkion pituus tällä viikolla on 4-8mm.

Lue lisää

8. raskausviikko

Kahdeksannen viikon alussa alkio on viiden viikon ikäinen. Pienen pavun kokoisen alkion suu ja sieraimet ovat jo alkaneet muodostua.Alkion sydän lyö 130–160 kertaa minuutissa. Sydämen seinämät ja läpät muodostuvat. Äiti on lapsensa ensimmäinen elinympäristö ja syntymättömän lapsen linkki ulkomaailmaan. Mikä vaikuttaa äitiin, vaikuttaa myös lapseen. Äidin tunnetilat välittyvät sikiöön istukan kautta. Alkion pituus tällä viikolla on 9-14 mm.

Lue lisää

9. raskausviikko

Yhdeksännen viikon alussa alkio on kuuden viikon ikäinen. Aivot kasvavat nyt nopeasti ja aivojen eri osat erottuvat selkeästi. Tässä vaiheessa alkiolla on kaksi paria munuaisia. Yhdestä parista kehittyvät pojan kivekset ja toisesta tytön munasarjat. Mutta vielä ultraäänessä ei ole mahdollista nähdä, onko uusi tulokas tyttö vai poika. Alkio painaa 0,5 g ja on 15-22 mm pitkä.

Lue lisää

10. raskausviikko

Kymmenennen viikon alussa alkio on seitsemän viikon ikäinen. Alkio alkaa liikkua. Liikkeet ovat tahdosta riippumattomia eikä odottava äiti tunne niitä vielä.Sydän on lähestulkoon valmis ja lyö nopeammin kuin aikaisemmin, keskimäärin 177 kertaa minuutissa. Alkion paino on 1-2 g ja pituus päästä peppuun (CRL): 23–32 mm.

Lue lisää

11. raskausviikko

Tämän viikon alussa alkio on kahdeksan viikon ikäinen, ja koska kaikki rakenteet ovat nyt muodostuneet, alkiovaihe päättyy. Alkiosta on kasvanut sikiö. Aivot, jotka muodostuvat nyt kahdesta suuresta puolikkaasta, alkavat hieman saadan sikiön liikkeitä hallintaansa. Sikiön paino on 2,5-4 g ja pituus päästä peppuun (CRL): 33–41 mm.

Lue lisää

12. raskausviikko

Viikon 12 alussa sikiö on yhdeksän viikon ikäinen. Silmät ovat nyt kokonaan silmäluomien alla ja ne pysyvät suljettuina 27. raskausviikkoon saakka. Sikiö liikkuu paljon, mutta odottava äiti ei vieläkään pysty tuntemaan potkuja, mutta kohtu saattaa jo tuntua juuri häpyluun yläpuolella. Sikiö painaa 5-10 g ja sen pituus päästä peppuun (CRL) on 41-52 mm.

Lue lisää

13. raskausviikko

Sikiö alkaa nyt näyttää yhä enemmän pieneltä lapselta, vaikka se onkin vasta muutamia senttejä pitkä. Kahdentoista raskausviikon jälkeen monet tärkeimmistä sisäelimistä ovat suurimmaksi osaksi kehittyneet, minkä vuoksi myös keskenmenon riski pienenee selvästi.Sikiö painaa 10-20 g ja sen pituus päästä peppuun (CRL) on 52 mm.

Lue lisää

14. raskausviikko

Tämän viikon alussa sikiö on 11 viikon ikäinen. Etenkin aivojen etuosa kasvaa. Sikiön luuydin, maksa ja perna tuottavat verisoluja. Jotkut raskaana olevan naiset kärsivät päänsäryistä, joista saa enimmäkseen syyttää progesteronia. Särkylääkkeistä parasetamoli on sopiva kaikissa raskauden vaiheissa. Sikiö painaa 35 g, sen pituus päästä peppuun (CRL) on 7 cm ja koko pituus: 8,5 cm

Lue lisää

15. raskausviikko

Tämän viikon alussa sikiö on 12 viikkoa vanha. Pää on edelleen iso suhteessa vartaloon mutta se pysyy jo pystyssä kaulan ja niskan avulla. Joillekin naisille ilmestyy tumma viiva iholle navasta alas häpykarvoitukseen. Sen nimi on linea negra ja se katoaa synnytyksen jälkeen. Sikiö painaa 50 g, sen pituus päästä peppuun (CRL) on 8 cm ja koko pituus on 10 cm.

Lue lisää

16. raskausviikko

Tämän viikon alussa sikiö on 13 viikkoa vanha. Vartalo kasvaa nyt huippuvauhtia ja jalat pitenevät samalla kun luusto vahvistuu. Kohtu painaa 250 g ja sisältää 2,5 dl lapsivettä. Kohdun korkein kohta (fundus) on keskimäärin 8 cm navan alapuolella, mutta voi vaihdella suurestikin.Sikiö painaa 100 g, sen pituus päästä peppuun (CRL) on 10 cm ja koko pituus on 12 cm.

Lue lisää

17. raskausviikko

Tämän viikon alussa sikiö on 14 viikkoa vanha. Pystysuora vako ylähuulen yläpuolelle tulee näkyviin tällä viikolla. Jalat saavuttavat kädet kehityksessä, ja ovat tästä lähtien pidemmät. Naiset, jotka ovat synnyttäneet aikaisemmin, saattavat tuntea ensimmäiset pienet liikkeet. Jos tämä on ensimmäinen lapsesi, voi vielä mennä muutama viikko ennen kuin tunnet mitään. Sikiö painaa 135 g, sen pituus päästä peppuun (CRL) on 11,5 cm ja koko pituus 16 cm.

Lue lisää

18. raskausviikko

Tämän viikon alussa sikiö on 15 viikkoa vanha. Uskomaton kasvu jatkuu samalla kun yhä enemmän rustoista kehittyy luiksi. Vastasyntyneellä on 300 luuta, mutta osa niistä kasvaa yhteen, joten aikuisilla luita on 206.  Sikiö painaa 180 g, sen pituus päästä peppuun (CRL) on 12 cm ja koko pituus: 17 cm.

Lue lisää

19. raskausviikko

Tämän viikon alussa sikiö on 16 viikkoa vanha. Korvat pistävät hieman ulos päästä ja silmät asettuvat paikoilleen. Suolistoon kerääntyy jäteaineita, kuolleita soluja ja ruoansulatusnesteitä. Kun kohtu kasvaa, vatsan iho venyy. Joskus ihonalaiseen kerrokseen syntyy repeämiä. Nämä venymisjäljet – raskausarvet – ovat alkuun punaisia, mutta vaalenevat ja tulevat hopeanharmaiksi synnytyksen jälkeen. Sikiö painaa 220 g, sen pituus päästä peppuun (CRL) on 13,5 cm ja koko pituus: 18 cm.

Lue lisää

20. raskausviikko

Tämän viikon alussa sikiö on 17 viikkoa vanha. Sen ihon alle alkaa vähitellen kertyä rasvakerrosta, joka auttaa lasta säilyttämään oikean ruumiinlämmön syntymän jälkeen. Ajattele mitä kaikkea lapsi oppii maailmasta sinun liikkeittesi kautta: tuntuu varmasti aika lailla erilaiselta jos tanssit valssia kuin jos hypit ja pompit. Sikiö painaa 250 g, sen pituus päästä peppuun (CRL) on15 cm ja koko pituus: 21,5 cm.

Lue lisää

21. raskausviikko

Tämän viikon alussa sikiö on 18 viikkoa vanha. Vaikka tähänkin asti sikiön aktiviteettitaso ja liikehdintä on vaihdellut runsaasti, vasta nyt sillä on myös univaiheita. Kilpirauhasestasi tulee aktiivisempi: lepoaineenvaihduntasi on 20 % korkeampi kuin tavallisesti. Yöhikoilu auttaa jäähdyttämisessä samalla kun jäteaineita poistuu.Sikiö painaa 325 g, sen pituus päästä peppuun (CRL) on 16 cm ja koko pituus: 25 cm.

Lue lisää

22. raskausviikko

Tämän viikon alussa sikiö on 19 viikkoa vanha. Se on erittäin aktiivinen ja sillä on yhä paljon tilaa kohdussa. Tunnet todennäköisesti suuren osan liikkeistä muttet kaikkia. Haluavatko kaikki koskea vatsaasi? Arvuutella sukupuolta? Joskus tuntuu, että odottavan äidin iso vatsa kuuluisi ihan kaikille! Huomion keskipisteenä oleminen voi olla mukavaa, mutta tunkeilu ei ole hauskaa. Kerro mikä on sallittua, mikä ei. Sikiö painaa 400 g, sen pituus päästä peppuun (CRL) on 17,5 cm ja koko pituus: 26 cm.

Lue lisää

23. raskausviikko

Tämän viikon alussa sikiö on 20 viikkoa vanha. Kulmakarvat ja hiukset tulevat selvemmin esille ja sikiö liikuttelee silmiään useammin. Sikiön potkut tulevat todennäköisesti olemaan olennainen osa päivääsi tästä eteenpäin. Sekä hyvässä että pahassa. Jos sikiö ei potki, huolestut. Jos se potkii yhtenään, väsyt siihen ja toivot, että se rauhoittuisi hieman. Sikiö painaa 450 g, sen pituus päästä peppuun (CRL) on 19 cm ja koko pituus 27 cm.

Lue lisää

24. raskausviikko

Tämän viikon alussa sikiö on 21 viikkoa vanha. Tiedämme, että sikiö voi nyt kuulla, koska se reagoi eri tavalla erilaisiin ääniin. Vatsasi iho saattaa kutista. Hiero rasvaista voidetta kutisevalle iholle. Se vilkastuttaa verenkiertoa ja lieventää vaivoja. Sikiö painaa 500 g, sen pituus päästä peppuun (CRL) on 20 cm ja koko pituus: 28 cm.

Lue lisää

25. raskausviikko

Tämän viikon alussa sikiö on 22 viikkoa vanha. Se alkaa täyttää kohdun ja tunnet sen liikkeet entistä selvemmin. Vartalosi painopiste siirtyy eteenpäin, kun olet raskaana. Hyvä ryhti voi vähentää selkävaivoja. Sikiö painaa 650 g, sen pituus päästä peppuun (CRL) on 21 cm ja koko pituus 29 cm.

Lue lisää

26. raskausviikko

Tämän viikon alussa sikiö on 23 viikkoa vanha. Silmäripset ilmestyvät luomiin tällä viikolla ja silmät alkavat pian räpytellä. Nyt voit tuntea sikiön liikkuvan ja potkivan joka päivä. Niin pitääkin olla, sillä se on varmin merkki siitä, että kaikki on hyvin! Sikiö painaa 800 g, sen pituus päästä peppun (CRL) on 22 cm ja koko pituus: 30 cm

Lue lisää

27. raskausviikko

Tämän viikon alussa sikiö on 24 viikkoa vanha. Aivoaallot ja aistit aktivoituvat ja aivopoimut aivojen pinnalla alkavat kehittyä asteittain. Saatat nähdä paljon unia. Ne ovat keino käsitellä osaa niistä peloista, joita kaikki naiset kokevat raskausaikana. Sikiö painaa 900 g, sen pituus päästä peppuun (CRL) on 22,5 cm ja koko pituus: 31 cm.

Lue lisää

28. raskausviikko

Tämän viikon alussa sikiö on 25 viikkoa vanha. Tällä viikolla sikiö avaa silmänsä ensimmäistä kertaa, mutta se ei näe erityisen hyvin. Nyt kun kohtu lähestyy kylkiluita ja alkaa painaa keuhkoja, hengästyt helpommin. Tämä johtuu siitä, että keuhkopusseilla on vähemmän tilaa laajentua. Sikiö painaa: 1000 g, sen pituus päästä peppuun (CRL)on 23,5 cm ja koko pituus: 32 cm.

Lue lisää

29. raskausviikko

Tämän viikon alussa sikiö on 26 viikkoa vanha ja sen aivoaaltojen kuviot ovat jo lähes samanlaiset kuin vastasyntyneen. Äidin ruokatorven ja mahalaukun välissä sijaitseva sulkijalihas heikentyy raskauden aikana. Siksi mahahappoja voi päästä ylös ruokatorveen, mikä aiheuttaa närästystä ja happamia röyhtäisyjä. Sikiö painaa 1100 g, sen pituus päästä peppuun (CRL) 24,5 cm ja koko pituus 33,5 cm.

Lue lisää

30. raskausviikko

Tämän viikon alussa sikiö on 27 viikkoa vanha. Lapsen pää on nyt lähes oikeassa koossa suhteessa kehoon. Kohdunpohjan korkeus häpyluusta (sf-mitta) on n. 26 cm. Sikiö painaa 1350 g, sen pituus päästä peppuun (CRL) 25,5 cm ja koko pituus 35 cm.

Lue lisää

31. raskausviikko

Tämän viikon alussa sikiö on 28 viikkoa vanha. Aivojen pintakerroksen aivopoimut kehittyvät. Untuvakarvoitus alkaa hävitä, mutta säilyy pisimpään selässä ja olkapäillä.Sikiö painaa 1600 g, sen pituus päästä peppuun (CRL) on 26,5 cm ja koko pituus 36 cm.

Lue lisää

32. raskausviikko

Tämän viikon alussa sikiö on 29 viikkoa vanha. Se harjoittelee uutterasti nielemistä, ja pissaa puolisen litraa joka päivä. Tässä vaiheessa monet tuntevat ennakoivia supistuksia, kun kohtu harjoittelee synnytystä varten. Sikiö painaa 1750 g, sen pituus päästä peppuun (CRL) on 27,5 cm ja koko pituus 37 cm.

Lue lisää

33. raskausviikko

Tämän viikon alussa sikiö on 30 viikkoa vanha. Sen vartalo ei enää kasva entisellä vauhdilla, mutta aivot kyllä. Kun uusia aivopoimuja muodostuu, pääkallon koko ja päänympärys kasvavat. Synnytysvalmennusta järjestetään useimmilla paikkakunnilla ja sen aika on yleensä raskauden viimeisen kolmanneksen alkaessa.Sikiö painaa 1800 g, sen pituus päästä peppuun (CRL) on 28 cm ja koko pituus: 38 cm.

Lue lisää

34. raskausviikko

Tämän viikon alussa sikiö on 31 viikkoa vanha. Sillä on nyt vähemmän tilaa kohdussa, eikä se pysty liikkumaan yhtä vapaasti kuin aikaisemmin. Pian vatsasta tulee niin iso, että on vaikea löytää hyvää nukkumisasentoa. Monet nukkuvat paremmin, kun sängyssä on monta tyynyä, yksi polvien välissä, ja raskauden edetessä yksi myös vatsan alla. Sikiö painaa 2100 g, sen pituus päästä peppuun (CRL) on 29 cm ja koko pituus 39 cm.

Lue lisää

35. raskausviikko

Tämän viikon alussa sikiö on 32 viikkoa vanha. Se ei enää kellu lapsivedessä vaan lepäilee kohdussa. Silmät avautuvat kun sikiö on hereillä ja sulkeutuvat kun se nukkuu. Olet ehkä huomannut, että rinnoistasi tulee hiukan nestettä. Hormonit saavat rintasi paisumaan ja täyttymään maidolla. Tätä ensimmäistä, väriltään kellertävää maitoa kutsutaan kolostrumiksi. Sikiö painaa2300 g, sen pituus päästä peppuun (CRL) on 30 cm ja koko pituus 41 cm.

Lue lisää

36. raskausviikko

Tämän viikon alussa sikiö on 33 viikkoa vanha. Jos voisit laittaa sormesi sikiön kämmenelle, niin pieni käsi puristuisi nyrkkiin. Viimeisinä raskausviikkoina sikiö lihoo eniten, jopa yli 200 g viikossa. Sikiö painaa on 2500 g, sen pituus päästä peppuun (CRL) on 31 cm ja koko pituus 42,5 cm.

Lue lisää

37. raskausviikko

Tämän viikon alussa sikiö on 34 viikkoa vanha. Istukka, joka kauan oli sikiötä painavampi, painaa nyt seitsemäsosan sikiön painosta. Tämä on ajankohta, jona kohtu on korkeimmillaan, aivan ylhäällä rintalastan alapuolella. Sikiö painaa 2700 g, sen pituus päästä peppuun (CRL) on 32 cm ja koko pituus 44 cm.
Lue lisää

38. raskausviikko

Tämän viikon alussa sikiö on 35 viikkoa vanha. Nyt sen kehityksessä tapahtuu lähinnä vain hienosäätöä. Sikiö jatkaa pulskistumistaan ja on pian valmis syntymään. Viimeiset viikot sikiö kasvaa hitaammin, pojat hieman nopeammin kuin tytöt. Sikiö painaa 2950 g, sen pituus päästä peppuun (CRL) on 33 cm ja koko pituus 46 cm.

Lue lisää

39. raskausviikko

Tämän viikon alussa sikiö on 36 viikkoa vanha. Käden otteet tulevat lujemmiksi ja sikiö reagoi selvemmin valoon ja ääniin. Sen vartalo on pyöreä ja pullea. Pääkallossa on pieniä aukkoja, jotta pää pystyy mukautumaan synnytyskanavaan. Sikiö painaa 3200 g, sen pituus päästä peppuun (CRL) on 34 cm ja koko pituus 48 cm.

Lue lisää

40. raskausviikko

Tämän viikon alussa sikiö on 37 viikkoa vanha. Sen pää ja vatsa ovat nyt suurin piirtein yhtä leveät. Supistukset alkavat usein yöllä, eikä kukaan tiedä milloin. Tässä vaiheessa et voi etukäteen tietää, mitä seuraava yö tuo tullessaan. Sikiö painaa 3400 g, sen pituus päästä peppuun (CRL) on 35 cm ja koko pituus 49 cm.

Lue lisää

41. raskausviikko

Tämän viikon alussa sikiö on 38 viikkoa vanha ja laskettu aika on teoriassa nyt käsillä. Useimmat lapset syntyvät 38 viikkoa 2 päivää hedelmöittymisen jälkeen. Sikiö on nyt valmiiksi kehittynyt ja kypsynyt, mutta se voi hyvinkin haluta lykätä maailmaantuloaan vielä muutamia päiviä tai jopa viikkoja.  Keskimäärin sikiö painaa 3600 g, sen pituus päästä peppuun (CRL) on 36 cm ja koko pituus 51 cm.

Lue lisää

42. raskausviikko

Tämän viikon alussa sikiö on 39 viikkoa vanha. Sikiö, joka viihtyy kohdussa pitempään kuin laskettuun syntymäaikaan, ei yleensä kärsi siitä millään tavoin. Myöhemmin syntyneet painavat usein hieman enemmän ja ovat enemmän hereillä ja tarkkaavaisempia.
Lue lisää

43. raskausviikko

Tämän viikon alussa sikiö on 39 viikkoa vanha. Sikiö, joka viihtyy kohdussa pitempään kuin laskettuun syntymäaikaan, ei yleensä kärsi siitä millään tavoin. Myöhemmin syntyneet painavat usein hieman enemmän ja ovat enemmän hereillä ja tarkkaavaisempia.
Lue lisää

 

 Päätoimittaja: Petra Lehto
Toimittaja: Jarkko Uro
Avustaja: Tiina Pokkinen
Forum-vastaava: Mira Heinonen


RSS-feed www.vau.fi

tarjoaa tukea vanhemmuuteen Vauvan odotus- ja Vauvan syntymä -opaskirjoissa ja Vau.fi-verkkopalvelussa sekä lapsille oikeita kirjoja oikeaan aikaan Vaukirja-kerhossa. Autamme lapsia ja vanhempia kehittymään yhdessä. Sandviks – Enriching young minds.