Kun vauva on 4 kuukauden ikäinen, mitä hän osaa, miten hän kehittyy ja minkä kokoinen hän on? Lue 4 kk ikäisen vauvan kehityksestä.

Viimeksi päivitetty 17.6.2022

Vauvasi on nyt neljä kuukautta vanha – nyt viimeistään pikkuvauva-aika on takana. Ympäröivä maailma kiinnostaa lastasi yhä enemmän. Kun kaikkialla on kiinnostavia ärsykkeitä, tylsemmät asiat, kuten nukahtaminen ja syöminen, saattavat muuttua hieman haastaviksi. Siirry syöttämään vauva hämärään huoneeseen, jos hän ei muuten malta rauhoittua maidon äärelle.

Vauvan koko

  • Vauvan paino: Nelikuinen tyttövauva painaa 5,2–8 kg ja poikavauva painaa 5,8–8,8 kg
  • Vauvan pituus: Neliikuinen tyttövauva on 59–67 cm ja poikavauva on 60–69 cm pitkä.
  • Vaatekoko: 62
  • Kengän koko: 17
  • Hatun koko: 43–44 cm

Muistathan, että arviot vauvan koosta ovat suuntaa-antavia, sillä yksilöllinen vaihtelu on suurta.

Taitojen kehitys

Niskalihakset vahvistuvat, liikkeiden koordinointi tarkentuu

Vauva kuuntelee keskittyneesti ja osaa erottaa monet erilaiset äänet toisistaan. Hän kääntää päätään äänen suuntaan, vaikka äänilähde olisi näkökentän ulkopuolella. Sylissä kannettaessa hän jaksaa jo kannatella omaa päätään.

Vauvan liikkeiden koordinointi tarkentuu. Niska- ja selkälihakset vahvistuvat. Päinmakuulla vauva nostaa rintakehänsä irti lattiasta. Hän saattaa myös tavoitella esineitä ja yrittää jo ryömiä niitä kohti. Vauva saattaa kierähtää selinmakuulta kyljelleen tai vatsalleen.

Täysin kehittynyt näkö

Nelikuisen vauvan näkö on yhtä tarkka kuin aikuisilla ja myös värinäkö on täysin kehittynyt. Vauva osaa liikuttaa silmiään puolelta toiselle ilman, että pää kääntyy mukana. Hän alkaa oppia arvioimaan etäisyyksiä ja räpyttelee silmiään, jos jokin esine tulee liian lähelle kasvoja.

Vauva tutkii käsiään ja esineitä ympärillään maistelemalla ja pureskelemalla. Hän leikkii sormillaan entistä enemmän ja tutkii, mitä kaikkea niillä voi tehdä.

Vauvan huumorintaju kehittyy

Katsekontakti ja kasvojen ilmeet ovat yhä pääasiallinen kommunikointitapa sinun ja vauvasi välillä. Nyt lapsi kuitenkin käyttää kontaktin luomiseen entistä enemmän ääntään ja etsii aktiivisesti äänilähteitä katseellaan.

Ympäristöstään yhä enemmän kiinnostuneen vauvan huumorintaju alkaa kehittyä, ja leikit pienokaisen kanssa ovatkin usein hauskoja kokemuksia. Äänet ja musiikki kiinnostavat: Lapsi kuuntelee mielellään loruja ja lauluja. Hän oppii myös keksimään omaa ajanvietettä, osaa leikkiä jo hetken itsekseen ja nauttia siitä.

Paljon hymyä – ja itkua

Yksin oleminen ei ole vauvalle erityisen mieluisaa. Hän osaakin jo tehdä selväksi, milloin seura olisi paikallaan. Vauva saattaa myös käsiään ojentamalla näyttää, että haluaa syliin. Hän hymyilee usein, erityisesti leikkiessään. Toisaalta vauva alkaa nyt myös oppia näyttämään kiukun merkkejä. Vauvan luonne ja temperamentti alkavat näkyä yhä selkeämmin.

Vauva tekee jo selkeän eron omien vanhempiensa ja muiden ihmisten välillä. Monet vauvat ovat näihin aikoihin hyvin sosiaalisia: He hymyilevät paljon, mutta toisaalta myös itkevät paljon huomiota saadakseen. Kyseessä on merkittävä virstanpylväs – vauva on oppinut, että on olemassa keinoja, joilla ihminen voi saada haluamansa!

Nukkuminen

Pienen vauvan keskimääräinen unentarve on n. 14-17 h / vrk. Kahden kuukauden iästä eteenpäin vauva jaksaa pysytellä hereillä noin 1,5 tuntia kerrallaan. Kannattaa siis aloittaa unirutiinit n. 75min vauvan heräämisen jälkeen ja laittaa vauva nukkumaan 90min heräämisen jälkeen.

Lue lisää: 0-4 kk ikäisen vauvan uni – Uniliitto

Imetys ja ravinto

Neljän kuukauden iässä kiinteitä saa alkaa antaa pieninä makuannoksina. Vauvoille silti suositellaan täysimetystä 6 kk ikään saakka. Silloin, kun imetys ei ole mahdollista, vauva saa korvikemaitoa.

Kiinteiden aloittamisesta voit lukea lisää täältä: Kiinteiden aloitus – näin teet sen turvallisesti ja oikein

THL:n D-vitamiinin saantisuositusten mukaan täysimetetyille vauvoille sekä vauvoille, jotka saavat päivittäin alle 500 ml äidinmaidonkorviketta on 10 mikrogrammaa vuorokaudessa.

Jos lapsi saa päivittäin 500–800 ml äidinmaidonkorviketta, silloin D-vitamiinin saantisuositus on 6 mikrogrammaa vuorokaudessa ja jos lapsi saa päivittäin yli 800 ml äidinmaidonkorviketta, silloin 4 kk ikäisen D-vitamiinin saantisuositus on 2 mikrogrammaa vuorokaudessa.

Rokotukset

4kk ikäiselle vauvalle ei anneta rokotteita. Seuraavat rokotteet annetaan 5kk ikäisenä.

Lue lisää rokotuksista: Rokotusaikataulu – nämä rokotukset lapsesi saa neuvolan kautta

Hampaat

Ensimmäiset hampaat puhkeavat keskimäärin 7 kuukauden iässä, mutta on vauvoja, jotka syntyvät ensimmäiset hampaat suussa. Ensimmäisenä puhkeavat yleensä alaetuhampaat ja pari kuukautta myöhemmin ilmestyvät yläetuhampaat. Niitä seuraavat tavallisesti yläetuhampaiden viereen puhkeavat hampaat.

Lue lisää vauvan hampaiden kehityksestä: Kutinaa, kuolaa ja kiukkua – hampaiden puhkeaminen on hidas prosessi

Vauvan 12 kuukautta

Lue myös:

Mitä mieltä olet artikkelista?